Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ακραία επικίνδυνη στρέβλωση - Δεν μπορεί να θεωρούνται φθηνές οι τραπεζικές μετοχές και να δανείζονται κεφάλαιο στο 8% με 10%

Ακραία επικίνδυνη στρέβλωση - Δεν μπορεί να θεωρούνται φθηνές οι τραπεζικές μετοχές και να δανείζονται κεφάλαιο στο 8% με 10%
Δεν μπορεί η Τράπεζα της Ελλάδος να δηλώνει ότι είναι φθηνές οι τραπεζικές μετοχές στο ελληνικό χρηματιστήριο και τα διεθνή funds να δανείζουν τις ελληνικές τράπεζες κεφάλαιο στο 8% με 10%.
Εδώ και πολύ καιρό συντελείται μια ακραία στρέβλωση που μόνο προβληματισμό πρέπει να προκαλεί με επίκεντρο τις μετοχές των τραπεζών.
Σημειώθηκε ένα κερδοσκοπικό ράλι που πολλοί επιχείρησαν να το δικαιολογήσουν ως αποτέλεσμα της προσδοκίας ότι έρχεται η νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη η οποία θα είναι πιο φιλική με τις αγορές.
Η πραγματικότητα όμως έρχεται να αποδείξει ότι κάτι άρρωστα παθογενές έχει σχηματιστεί στην ελληνική αγορά.
Δεν μπορεί η Τράπεζα της Ελλάδος να δηλώνει ότι είναι φθηνές οι τραπεζικές μετοχές στο ελληνικό χρηματιστήριο και τα διεθνή funds να δανείζουν τις ελληνικές τράπεζες κεφάλαιο στο 8% με 10%.
Να σημειωθεί ότι το επιτόκιο για το ομολογιακό Tier II της Τρ. Πειραιώς διαμορφώθηκε στο 9,75%.
Δεν μπορεί τα επιτόκια στα 10 χρόνια του ελληνικού δημοσίου να έχουν υποχωρήσει στο 2,5%, οι τράπεζες να δανείζονται στο 8% με 10% και ταυτόχρονα να γίνεται αναφορά ότι οι τράπεζες είναι φθηνές.
Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα δημιουργίας επικίνδυνης φούσκας είναι η Attica bank σχεδόν κάθε μέρα ενισχύεται 15% έχει φθάσει η αποτίμηση της στα 266 εκατ ευρώ η μετοχή στα 0,57 με 0,58 ευρώ και… όλα αυτά να θεωρούνται φυσιολογικά.
Η Attica bank αποτιμάται στο 0,60 P/BV όταν η γαλλική τράπεζα BNP Paribas με 78 δισεκ. κεφάλαια έχει τιμή προς λογιστική αξία στο 0,50.
Δημιουργείται μια επικίνδυνη φούσκα στο ελληνικό χρηματιστήριο η επικινδυνότητα της οποίας χρήζει μεγάλης προσοχής.
Δεν μπορεί οι μετοχές των τραπεζών να είναι φθηνές και οι πραγματικοί επενδυτές που δεσμεύουν κεφάλαια στις τράπεζες για να αγοράσουν ένα ομολογιακό tier 2 της Πειραιώς ή και της Εθνικής να ζητούν επιτόκια 8% με 10%.
Όλα αυτά δείχνουν ότι το πρόβλημα είναι ακόμη βαθύ και άλυτο.
Η βιασύνη να προεξοφληθούν οι θετικές προσδοκίες από την κυβέρνηση της ΝΔ χρήζει προσοχής.
Οι αποτιμήσεις των τραπεζών με όρους P/E δεν είναι ακριβές αλλά εξωφρενικά πανάκριβες.
Με όρους P/BV ήδη κάποιες έχουν φθάσει τις αποτιμήσεις των μεγάλων τραπεζών της Ευρώπης.
Αυτό που συμβαίνει στην αγορά είναι επικίνδυνο.
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά η ΕΚΤ κατά τρόπο απαράδεκτο συνεχίζει να φουσκώνει την φούσκα των ομολόγων.
Ο Draghi της ΕΚΤ δήλωνε πριν μήνες ότι τελείωσε η ποσοτική χαλάρωση και ξαφνικά με πρόσχημα τον εμπορικό πόλεμο και την Ιταλία… σχεδιάζει να επαναφέρει την ποσοτική χαλάρωση η ΕΚΤ.
Αυτό δεν ονομάζεται επιτυχημένη νομισματική πολιτική αλλά επικίνδυνη εξέλιξη, δημιουργούνται ιστορικά επικίνδυνες αποτιμήσεις – φούσκες στα κρατικά ομόλογα.
Όλο αυτό το σκηνικό τροφοδοτεί και ανατροφοδοτεί ακραίες αποτιμήσεις που δεν δικαιολογούνται από τα θεμελιώδη.
Η αγορά δεν μπορεί να στηρίζεται μόνο στις προσδοκίες και στην χειραγώγηση που επιδίδεται η ΕΚΤ.
Βιώνουμε την μεγαλύτερη χειραγώγηση των αγορών στην παγκόσμια οικονομική ιστορία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης