Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Βραδυφλεγής βόμβα» στα θεμέλια της Ευρωζώνης τα «Mini-BOTs» - Τι φοβούνται οι επενδυτές

tags :
«Βραδυφλεγής βόμβα» στα θεμέλια της Ευρωζώνης τα «Mini-BOTs» - Τι φοβούνται οι επενδυτές
Το επερχόμενο πρόστιμο και η άνοδος των αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων θα αποτελέσουν το έναυσμα για την Ιταλία να κλιμακώσει την κρίση με τα Mini-BOTs
Μια κρίση είναι βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ευρωζώνη και δεν είναι καν στο κύριο ραντάρ των μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Η Ιταλία βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης.
Το BOT σημαίνει Buoni Ordinari del Tesoro (τακτικές ομολογίες).
Μίνι σημαίνει ότι η ονομαστική αξία είναι μικρότερη από τη χαμηλότερη ονομαστική αξία των τακτικών κρατικών ομολόγων, η οποία είναι 1.000 ευρώ, δηλαδή «Mini-BOT».
Η ιταλική κυβέρνηση, ηγείται ανεπίσημα από τους αντιπροέδρους Matteo Salvini (League) και Luigi Di Maio (Κίνημα Πέντε Αστέρων), οι οποίοι υποστηρίζουν την ιδέα ενός παράλληλου νομίσματος.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, δήλωσε ότι «τα μίνι-BOTs είναι είτε χρήματα άρα παράνομα, είτε είναι χρέος και κάτι που σημαίνει ότι αυξάνεται το χρέος της χώρας.
Δεν νομίζω ότι υπάρχει μια τρίτη επιλογή».
Τα δύο κόμματα που συγκροτούν την κυβερνητική συμμαχία στην Ιταλία League και το Κίνημα Πέντε Αστέρων θέλουν να εισαγάγουν έναν νέο τύπο κρατικού ομολόγου που θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή των χρεών του κράτους προς επιχειρήσεις και ιδιώτες.
Τόσο η League όσο και Κίνημα Πέντε Αστέρων είναι βαθιά ευρωσκεπτικιστές και έχουν στο παρελθόν κίνητρο για την ιδέα της εγκατάλειψης του κοινού νομίσματος, με τον Salvini να αποκαλεί το 2018 το ευρώ «ένα λανθασμένο πείραμα που έχει καταστρέψει τις θέσεις εργασίας και την ιταλική οικονομία».
Ο προϋπολογισμός της Ιταλίας δεν είναι κοντά στην τήρηση των κανόνων της ΕΕ.
Η ΕΕ έχει απειλήσει  την Ιταλία να τις επιβάλλει διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος.
Η ΕΕ θα πρέπει είτε να εγκαταλείψει τους κανόνες της είτε την Ιταλία.
Το επερχόμενο πρόστιμο και η άνοδος των αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων θα αποτελέσουν το έναυσμα για την Ιταλία να κλιμακώσει την κρίση με τα Mini-BOTs.
Η Ιταλία πρόκειται να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη.
Τα Mini-BOTs είναι ο μηχανισμός μετάβασης...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης