Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fed: Αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια των ΗΠΑ - Μικρές πιθανότητες μείωσης το 2019

tags :
Fed: Αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια των ΗΠΑ - Μικρές πιθανότητες μείωσης το 2019
Η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη - Διαφωνία από James Bullard που τάχθηκε υπέρ της μείωσης των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης
Αμετάβλητα διατήρησε τα βασικά επιτόκια των ΗΠΑ η Fed, μεταξύ 2,25% και 2,5% σε μία κίνηση η οποία είχε, μερικώς, προεξοφληθεί από τις αγορές.
Παράλληλα η τράπεζα έδωσε στη δημοσιότητα και τις εκτιμήσεις της για την οικονομία των ΗΠΑ στο επόμενο διάστημα.
Στην ανακοίνωση της Fed καθίσταται φανερό ότι η διοίκησή της είναι διχασμένη αναφορικά με το εάν θα υπάρξει ή όχι μείωση επιτοκίων εντός του 2019, γεγονός το οποίο μπορεί να γίνει δεκτό με όσο και τόσο θετικό τρόπο από τις αγορές.
Αναλυτικά, επτά από τα 17 μέλη εξέφρασαν την άποψη πως θα ήταν κατάλληλο να μειωθούν τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα εντός του τρέχοντος έτους, ενώ ένας τραπεζίτης θεώρησε επαρκή τη μείωση κατά 0,25 της μονάδας.
Σημειώνεται ότι η απόφαση για διατήρηση αμετάβλητων των επιτοκίων δεν ήταν ομόφωνη, καθώς διαφώνησε ο James Bullard, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του St. Louis, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της μείωσης κατά 25 μονάδες βάσης.
Όπως αναφέρεται σε αυτή: «Οι πληροφορίες που ελήφθησαν από τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς τον Μάιο δείχνουν ότι η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή και ότι η οικονομική δραστηριότητα αυξάνεται με μέτριο ρυθμό.
Η αύξηση των θέσεων εργασίας ήταν σταθερή κατά μέσο όρο τους τελευταίους μήνες  και το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε χαμηλό.
Αν και η αύξηση των δαπανών των νοικοκυριών φαίνεται να έχει αυξηθεί από τις αρχές του έτους, οι δείκτες επιχειρηματικών επενδύσεων σε πάγια στοιχεία ήταν ήπιοι.
Σε δωδεκάμηνη βάση, ο συνολικός πληθωρισμός και ο δομικός  παραμένουν κάτω από το 2%.
Συνεπής με τη θεσμοθετημένη εντολή της, η επιτροπή επιδιώκει να ενισχύσει τη μέγιστη δυνατή απασχόληση και τη σταθερότητα των τιμών. Προς στήριξη αυτών των στόχων, η επιτροπή αποφάσισε να διατηρήσει το στόχο για το ποσοστό των ομοσπονδιακών κεφαλαίων σε 2,25% έως 2,5%.

Η Fed εξακολουθεί να θεωρεί τις συνεχείς εξελίξεις της οικονομικής δραστηριότητας, τις ισχυρές συνθήκες της αγοράς εργασίας και τον πληθωρισμό κοντά στο συμμετρικό στόχο 2% της επιτροπής ως το πιο πιθανό αποτέλεσμα, αλλά οι αβεβαιότητες σχετικά με αυτές τις προοπτικές έχουν αυξηθεί.

Υπό το πρίσμα αυτών των αβεβαιοτήτων και των περιορισμένων πιέσεων στον πληθωρισμό, η επιτροπή θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις συνέπειες των εισερχόμενων πληροφοριών για τις οικονομικές προοπτικές και θα ενεργήσει καταλλήλως για τη διατήρηση της επέκτασης, με μια ισχυρή αγορά εργασίας και πληθωρισμό κοντά στο συμμετρικό στόχο της κατά 2%.
Κατά τον καθορισμό του χρονικού ορίζοντα και του μεγέθους των μελλοντικών προσαρμογών στο στόχο για το ποσοστό των ομοσπονδιακών κεφαλαίων, η επιτροπή θα αξιολογήσει τις πραγματοποιημένες και αναμενόμενες οικονομικές συνθήκες σε σχέση με το μέγιστο στόχο της απασχόλησης και το συμμετρικό στόχο πληθωρισμού 2%.
Στην αξιολόγηση αυτή θα ληφθεί υπόψη ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων για τις συνθήκες της αγοράς εργασίας, των δεικτών των πληθωριστικών πιέσεων και των προσδοκιών για τον πληθωρισμό, καθώς και αναγνώσεις σχετικά με τις χρηματοπιστωτικές και διεθνείς εξελίξεις».

Powell: Μειώνεται το ρίσκο στις αγορές – Ικανοποιητικές οι επιδόσεις της αμερικανικής οικονομίας

Η αβεβαιότητα που επισκίασε τις αγορές φαίνεται να υποχωρεί, εκτιμά ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve, Fed), Jerome Powell, στον απόηχο της συνεδρίασης κατά την οποία η Fed αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο εύρος 2,25%-2,50%.
Παράλληλα, ο κ. Powell ανέφερε ότι η οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών αποδίδει «καλώς», ενώ διαβεβαίωσε πως η Fed θα πράξει τα δέοντα για να διατηρηθεί η «βιώσιμη ανάπτυξη».
Ο επικεφαλής της Τράπεζα σημείωσε ότι ορισμένα μέλη της FOMC επιδίωξαν μείωση των επιτοκίων, επικαλούμενα την επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος.
Ο κ. Powell ανέφερε πως τα μέλη της Επιτροπής θα εστιάσουν στο αν ο νέος γύρος νομισματικής χαλάρωσης θα αφορά μία περικοπή επιτοκίων κατά 25 ή 50 μονάδες βάσης, υπογραμμίζοντας ότι γνώμονα θα αποτελέσει ο πληθωρισμός -ο οποίος «για λίγο» δεν θα φθάσει τον στόχο του 2%- και τα οικονομικά στοιχεία της χώρας, χωρίς, όμως, «υπερβολικές αντιδράσεις» σε ορισμένα στοιχεία.
«Έχουμε τα βλέμματά μας στην αβεβαιότητα που επικρατεί, να δούμε αν έχει αντίκτυπο στην ανάπτυξη.
«Δεν βλέπουμε πραγματικά σημάδια πλήρους απασχόλησης», είπε μεταξύ άλλων.
Επίσης, ξεκαθάρισε πως η Federal Reserve -απαντώντας έμμεσα στον Donald Trump- δεν ασχολείται με την ισοτιμία του δολαρίου ΗΠΑ, καθώς αυτό «είναι δουλειά του υπουργείου Οικονομικών».
Παράλληλα, διαμήνυσε ότι το πρόγραμμα συρρίκνωσης του ισολογισμού φθάνει στο τέλος.
Τέλος, εν μέσω κόντρας με τον πρόεδρο Donald Trump, διαβεβαίωσε πως θα εξαντλήσει τη θητεία του στο τιμόνι της Federal Reserve.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης