Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Βουτιά» 8% στις εισπράξεις από ληξιπρόθεσμα χρέη και 120 δόσεις – «Συναγερμός» σε Αθήνα, Βρυξέλλες για τον προϋπολογισμό

tags :
«Βουτιά» 8% στις εισπράξεις από ληξιπρόθεσμα χρέη και 120 δόσεις  – «Συναγερμός» σε Αθήνα, Βρυξέλλες για τον προϋπολογισμό
Το «μεγάλο στοίχημα» είναι να μην αποτελέσουν πρόσχημα για έξαρση φοροδιαφυγής και χαμηλές εισπράξεις εσόδων οι μειώσεις του ΦΠΑ στην εστίαση, αλλά και η επικείμενη διατήρηση  του μειωμένου ΦΠΑ στα 5 νησιά του Αιγαίου.
Σημάδια έντονης κόπωσης έχουν αρχίσει να παρουσιάζουν οι εισπράξεις από τα ληξιπρόθεσμα χρέη 3,9 εκατομμυρίων οφειλετών ενώ σοβαρές αρρυθμίες έχουν ανακύψει στα έσοδα από την ρύθμιση των 120 δόσεων της εφορίας.
Γεγονός το οποίο, έρχεται να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες που είχαν διατυπώσει εξ αρχής οι θεσμοί ,ότι η εφαρμογή των δύο νέων ευνοϊκών ρυθμίσεων θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην «κουλτούρα των πληρωμών» των Ελλήνων φορολογουμένων αλλά και σοβαρές συνέπειες στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ ) οι εισπράξεις από κατασχέσεις και ρυθμίσεις στο α΄ τετράμηνο του 2019 μειώθηκαν σε 1,64 δισ. ευρώ από  1,89 δισ. ευρώ που είχαν εισπραχθεί το αντίστοιχο διάστημα του 2018.
Ο ρυθμός των εισπράξεων «έπεσε» δηλαδή κατά 150 εκατομμύρια ευρώ ή 8% σε 12 μήνες.
Η ρύθμιση για χρέη προς την εφορία, μέσω της οποίας η κυβέρνηση προσδοκά σε εισπράξεις 250 εκατ.  ευρώ για το 2019, έχει πάρει παράταση μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Σημαντικά ποσά αναμένονται και από την ρύθμιση των ασφαλιστικών χρεών σε 120 δόσεις και σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο η συμβολή τους στην κάλυψη του δημοσιονομικού κόστους από την εφαρμογή των θετικών μέτρων στην οικονομία θα είναι μεγάλη.
Αυτό βέβαια θα φανεί το επόμενο διάστημα όπου θα έχει καθίσει η σκόνη των εκλογών και τα αποτελέσματα, από την ανταπόκριση των οφειλετών στις 120 δόσεις σε συνδυασμό με το ύψος των οφειλών που μπήκαν σε καθεστώς ρύθμισης, θα είναι πιο ξεκάθαρα.
Για να αποτρέψει τους κινδύνους στα έσοδα από την προεκλογική χαλάρωση, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων  ετοιμάζει απόβαση ελεγκτών στα νησιά από 1ης Ιουλίου.
Το «μεγάλο στοίχημα» είναι να μην αποτελέσουν πρόσχημα για έξαρση φοροδιαφυγής και χαμηλές εισπράξεις εσόδων οι μειώσεις του ΦΠΑ στην εστίαση, αλλά και η επικείμενη διατήρηση  του μειωμένου ΦΠΑ στα 5 νησιά του Αιγαίου.
Η διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ (17% αντί 24%, 9% αντί 13% και 4% αντί 6%) αναμένεται να δοθεί με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.
Σημειώνεται ότι με βάση την νομοθεσία, η απόφαση διατήρησης των μειωμένων συντελεστών πρέπει αρχικώς να εγκριθεί από υπηρεσία που θα οριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κάτι που δεν είναι γνωστό ακόμη ότι έχει γίνει.
Σε περίπτωση πάντως που διαπιστωθούν νομικά κωλύματα, δεν αποκλείεται να επιλεγεί η έκδοσης μιας ακόμα Πράξεως Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ).

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης