Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το μήνυμα Trump: Από την ημέρα που ανέλαβα η Wall αύξησε κατά 9,2 τρισ την αξία της - Εξετάζει την αντικατάσταση Pοwell από την FED

Το μήνυμα Trump: Από την ημέρα που ανέλαβα η Wall αύξησε κατά 9,2 τρισ την αξία της - Εξετάζει την αντικατάσταση Pοwell από την FED
Από την ημέρα των εκλογών του 2016, οι μετοχές αυξήθηκαν σχεδόν κατά 50%, οι μετοχές κέρδισαν 9,2 τρισ δολάρια σε αξία και πάνω από 5.000.000 νέες θέσεις εργασίας προστέθηκαν ανέφερε ο Trump
Διττό μήνυμα στέλνει ο αμερικανός Πρόεδρος Donald Trump υποστηρίζοντας ότι συνέβαλλε στην αύξηση της Wall κατά 50% ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει την αντικατάσταση του Powell από την διοίκηση της FED.
Από την ημέρα των εκλογών του 2016, οι μετοχές αυξήθηκαν σχεδόν κατά 50%, οι μετοχές κέρδισαν 9,2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε αξία και πάνω από 5.000.000 νέες θέσεις εργασίας προστέθηκαν στην οικονομία.
Εάν είχε κερδίσει η αντίπαλός μας θα είχε σημειωθεί συντριβή της αγοράς, τόσο απλά. 

Με βάση τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ο Trump φέρεται να πιστεύει ότι έχει την εξουσία να αντικαταστήσει τον επικεφαλής της Fed Powell.
Ο πρόεδρος Donald Trump έχει δηλώσει ότι πιστεύει ότι η εξουσία να αντικαταστήσει τον Jerome Powell ως πρόεδρο του Συμβουλίου της Federal Reserve, σύμφωνα με τους ανθρώπους που είναι εξοικειωμένοι με το θέμα.
Ο Trump ζήτησε από τους δικηγόρους του Λευκού Οίκου να διερευνήσουν εάν μπορεί ο αμερικανός Πρόεδρος να αντικαταστήσει τον επικεφαλής της FED.
Η απογοήτευση του Trump με τον υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούχιν (Mnuchin) περιορίζεται στη σύστασή του να προτείνει τον Powell ως επικεφαλής της Fed.
"Νομίζω ότι ο νόμος είναι σαφής ότι έχω τετραετή θητεία και προτίθεμαι να το υπηρετήσω", δήλωσε ο Πάουελ σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον. 
Άφησε αμετάβλητο το επιτόκιο αναφοράς του δολαρίου αλλά άφησε ως πιθανότητα μιας μείωσης έως το τέλος του 20019.
Οι δικηγόροι του Λευκού Οίκου πιστεύουν ότι υπάρχει ένας τρόπος να υποβαθμίσουν τον Powell της FED αλλά υπήρχαν διαφωνίες εντός των νομικών.
Ο Kevin Hassett, πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων του Λευκού Οίκου, δήλωσε ότι 100% δεν θα το κάνει ", αναφερόμενος στην εκτίμηση εάν ο Trump υποβάθμιση τον Powell.
Ο Trump δήλωσε στο ABC News ότι διαφωνεί με τον Powell "εξ ολοκλήρου", προσθέτοντας ότι "αν είχαμε ένα διαφορετικό άτομο στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα που δεν θα είχε αυξήσει τόσο τα επιτόκια," η οικονομική ανάπτυξη θα ήταν ισχυρότερη.

Phoenix Capital: Εάν ο Powell δεν μειώσει τα επιτόκια ο Trump θα τον απολύσει

Απόλυτα σίγουρη ότι εάν ο επικεφαλής της Fed, Jerome Powell, δεν πείσει και τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού της συμβουλίου να προχωρήσουν σε μείωση των αμερικανικών επιτοκίων τότε θα… απολυθεί από τον Donald Trump, εκφράζει η Phoenix Capital σε ανάλυσή της.
Όπως τονίζει ο Trump εδώ και αρκετούς μήνες, κυρίως μέσω Twitter, στέλνει ένα σαφές μήνυμα στη Fed: «Προχωρήστε σε μείωση επιτοκίων», ενώ η υποχώρηση του πληθωρισμού αποτελεί μία καλή βάση για να… πατήσει η τράπεζα και να το πράξει.
Προκειμένου, πάντως, να ξεκαθαρίσει ακόμη περισσότερο τη θέση του ο Trump έχει φροντίσει, μέσω των φιλικών προς αυτόν ΜΜΕ, να στείλει ένα ακόμη πιο ισχυρό μήνυμα.
Σε αρκετά αμερικανικά ΜΜΕ την Τρίτη 19 Ιουνίου 2019 εμφανίστηκε η είδηση ότι ο Λευκός Οίκος εξετάζει εάν έχει τη νομική δυνατότητα να διώξει τον Powell από την προεδρία της Fed.
Το μεγάλο, φυσικά, ερώτημα που δημιουργείται είναι τι θα πράξει τελικά ο Trump από τη στιγμή που ο Powell και τα υπόλοιπα στελέχη της Fed δεν υπάκουσαν και διατήρησαν αμετάβλητα τα επιτόκια των ΗΠΑ…

Εν τω μεταξύ ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump, έβαλε στο στόχαστρό του τόσο την Federal Reserve όσο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η στρατηγική Trump είναι λίγο έως πολύ γνωστή…
Θέλει να εξαντλήσει κάθε μέσο που έχει προκειμένου να στηρίξει την αμερικανική οικονομία και να κάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες και πάλι «σπουδαίες» (great again).
Έτσι, ενώ ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο παγκόσμιων υπερδυνάμεων, των ΗΠΑ και της Κίνας, βρίσκεται σε εξέλιξη, σχεδιάζει το επόμενο του βήμα, το οποίο είναι ένας νομισματικός πόλεμος.
Με μια σειρά tweets την Τρίτη,18 Ιουνίου 2019, που απευθύνονταν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον πρόεδρο Mario Draghi, ο Trump έκανε μια σπάνια αμερικανική παρέμβαση σε νομισματική πολιτική μιας άλλης οικονομίας.
"Ο Mario Draghi ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν περισσότερα κίνητρα, τα οποία έριξαν αμέσως το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθιστώντας έτσι αδικαιολόγητα υποτιμημένο για τους ανταγωνιστές τους έναντι των ΗΠΑ. Πολύ άδικο για τις Ηνωμένες Πολιτείες!", τουίταρε ο Trump.
Και δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Trump κατηγόρησε μια κεντρική τράπεζα για χειραγώγηση νομίσματος, υποστηρίζοντας ότι ένα ισχυρό δολάριο αυξάνει το κόστος των εξαγωγών των ΗΠΑ.
Αυτή είναι η δεύτερη φορά μέσα στις τελευταίες εβδομάδες που ο Trump κατηγόρησε την ΕΚΤ ότι αποδυναμώνει το ευρώ, παρέχοντας στην ΕΕ ένα αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι των ΗΠΑ στο εμπόριο.
Προ μερικών εβδομάδων είχε κατηγορήσει την Ευρώπη ότι σκοπίμως κρατά υποτιμημένο το ευρώ, προκειμένου να προσελκύει περισσότερους τουρίστες.
Με τη στόχευση στον Draghi άμεσα και την ανταπόκριση σε πραγματικό χρόνο σε μια διακήρυξη πολιτικής για τους κεντρικούς τραπεζίτες, ο Trump κάλεσε παράλληλα και τη Federal Reserve να αποφασίσει για τα επιτόκια.
Έτσι, έγινε ο μοναδικός μεταξύ των πρόσφατων Αμερικανών προέδρων που μετατοπίζεται από την πολιτική του «ισχυρού δολαρίου» των προκατόχων του.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, μόλις λίγες μέρες πριν από μια σύνοδο κορυφής με άλλους ηγέτες της ομάδας των 20 στην Ιαπωνία, ο Trump ουσιαστικά ζήτησε ολοένα και πιο επιθετική νομισματική πολιτική, η οποία θα του είναι χρήσιμη στο εμπορικό του οπλοστάσιο.
Και ο Trump έχει λόγους να γκρινιάζει….
Οι εκτιμήσεις των νομισματικών αποτιμήσεων δείχνουν ότι το ευρώ είναι περίπου 15% πολύ φθηνό.
Από τότε που ο Trump ξεκίνησε τους εμπορικούς του πολέμους, το γουάν της Κίνας έχει επίσης μειωθεί έναντι του δολαρίου, προτρέποντας τον Αμερικανό πρόεδρο να διαμαρτυρηθεί ότι υπονόμευε τον αντίκτυπο των δασμών του και τις προσπάθειές του να ασκήσει πίεση στο Πεκίνο.
Βέβαια, ο Trump δεν είναι ο μόνος που φαίνεται να «επιτέθηκε» στον Mario Draghi.
Σύμφωνα με το Reuters, ο επικεφαλής της ΕΚΤ αντιμετώπισε έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΕΚΤ οι οποίες έφθασαν στα όρια των ξεκάθαρων διαφωνιών αναφορικά με τις δηλώσεις του για τα εργαλεία στήριξης της οικονομίας της Ευρωζώνης.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο τουλάχιστον έξι στελέχη της ΕΚΤ, μιλώντας στο περιθώριο του ετησίου συμποσίου της τράπεζας στην Πορτογαλία, τόνισαν ότι δεν ανέμεναν μία τόσο… επιθετική ομιλία από τον Draghi και ότι δεν υπάρχει ομοφωνία στο εσωτερικό της ΕΚΤ αναφορικά με το ποια είναι η ορθή πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί στο επόμενο διάστημα.
Πάντως οι εν λόγω πηγές παραδέχονται ότι τόσο το ενδεχόμενο μείωσης επιτοκίων όσο και η επαναφορά του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, όντως, συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης της ΕΚΤ, αλλά η μεγαλύτερη προσοχή δόθηκε στον νέο κύκλο φθηνών δανείων προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες (TLTROs).
Προσέθεσαν, ακόμη, ότι το μήνυμα που έστειλε ο Draghi στις αγορές ήταν τόσο ισχυρό που ακόμη και εάν διαφωνεί κάποιος με τις προθέσεις του προέδρου της ΕΚΤ θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να «του φέρει αντιρρήσεις» στην επόμενη συνεδρίαση της τράπεζας που είναι προγραμματισμένη για τις 25 Ιουλίου 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης