Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θετικό κλίμα στις ασιατικές αγορές στον απόηχο Fed - Στο +0,60% και τις 21.462,86 μονάδες ο Nikkei

tags :
Θετικό κλίμα στις ασιατικές αγορές στον απόηχο Fed - Στο +0,60% και τις 21.462,86 μονάδες ο Nikkei
Ο δείκτης Hang Seng καταγράφει άνοδο της τάξεως του +1,12% στις 28.517 μονάδες
Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν σήμερα Πέμπτη (20/6) οι αγορές στην Ασία, καθώς παρά το γεγονός ότι η Federal Reserve διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της, τόνισε ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μειώσεις εάν χρειαστεί.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,60% και τις 21.462,86 μονάδες, καθώς οι μετοχές των Fast Retailing και Sony ενισχύθηκαν κατά +0,99% και +0,73% αντίστοιχα, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον Rakuten, και συγκεκριμένα στο +1,83%.
Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kopsi ενισχύθηκε κατά +0,31% στις 2.131,29 μονάδες, με τη μετοχή της Samsung να διαμορφώνεται στο +0,33%, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν κατέγραψε οριακή άνοδο της τάξεως του +0,09% στις 10.785,01 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng καταγράφει άνοδο της τάξεως του +1,12% στις 28.517 μονάδες, καθώς οι μετοχές των China Life Insurance και Tencent ενισχύονται κατά +3,94% και +1,50% αντίστοιχα.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite σημείωσε «άλμα» της τάξεως του +2,38% στις 2.987,12 μονάδες, ενώ παρόμοια ήταν η άνοδος και για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος έκλεισε στο +2,32% και τις 9.132,44 μονάδες.
Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 έκλεισε στο +0,59% και τις 6.687,40 μονάδες, καθώς η μετοχή της Beach Energy ενισχύθηκε κατά +1,63%, ενώ αντίθετα η μετοχή της Rio Tinto υποχώρησε κατά -4,01%.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δήλωσε ότι θα «παρακολουθεί προσεκτικά» την οικονομία, δεδομένης της αυξημένης αβεβαιότητας σχετικά με την κυβερνητική πολιτική, διευκρινίζοντας ότι ενδέχεται να μη χρειαστεί μείωση στα επιτόκια πριν από το 2020.
Ωστόσο, ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, επεσήμανε ότι η τράπεζα είναι προετοιμασμένη να μειώσει τα επιτόκια εάν κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο.
Επιπλέον, οι ασιατικές αγορές δέχθηκαν ώθηση και από την είδηση ότι ο Εμπορικός Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Robert Lighthizer, σχεδιάζει να συναντήσει τον Κινέζο ομόλογό του, ενόψει της συνόδου κορυφής των G20 την ερχόμενη εβδομάδα.
«Δε μπορώ να πω σε αυτό το σημείο πότε πραγματικά θα ξεκινήσουν πάλι οι συνομιλίες», ανέφερε ο κ. Lighthizer, για να προσθέσει ότι οι δύο πλευρές έχουν επικοινωνία και ότι θα συναντηθούν.
Σημαντική άνοδο καταγράφει σήμερα και το πετρέλαιο, δεχόμενο ώθηση τόσο από τη μείωση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ, όσο και από την είδηση ότι οι χώρες του ΟΠΕΚ και η Ρωσία συμφώνησαν στην ημερομηνία της επερχόμενης συνάντησής τους.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Αυγούστου 2019 για το Brent ενισχύεται κατά +2,64% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 63,45 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουλίου 2019 για το αμερικανικό αργό καταγράφει άνοδο της τάξεως του +2,98% στα 55,58 δολ. ανά βαρέλι.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αμερικανικής Διεύθυνσης Πληροφοριών Ενέργειας, τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ για την περασμένη εβδομάδα υποχώρησαν κατά 3,1 εκατ. βαρέλια, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η πτώση θα περιοριστεί στα 1,1 εκατ. βαρέλια.
Παράλληλα, τα προϊόντα διύλισης πετρελαίου κατέγραψαν επίσης απροσδόκητη πτώση, εν μέσω αυξημένης ζήτησης τόσο σε εβδομαδιαία βάση, όσο και σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.
«Πρόκειται για έναν συνδυασμό παραγόντων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής οικονομολόγος της National Australia Bank, Phin Zeibell, διευκρινίζοντας ότι «στις ΗΠΑ, η ζήτηση πετρελαίου είναι πιθανό να αυξηθεί μέσα στο καλοκαίρι και στον ΟΠΕΚ φαίνεται ότι θα υπάρξει επέκταση των περικοπών κατά τη συνάντηση».
Σημειώνεται ότι η συνάντηση του ΟΠΕΚ ορίστηκε για την 1η Ιουλίου, ενώ την επόμενη ημέρα, οι χώρες του ΟΠΕΚ θα έχουν συνάντηση με τις χώρες εκτός Οργανισμού οι οποίες συμμετέχουν στη συμφωνία για τις περικοπές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης