Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χριστοδουλίδης (ΥΠΕΞ Κύπρου): Να περάσει η ΕΕ από τα λόγια στις πράξεις κατά της τουρκικής προκλητικότητας

tags :
Χριστοδουλίδης (ΥΠΕΞ Κύπρου): Να περάσει η ΕΕ από τα λόγια στις πράξεις κατά της τουρκικής προκλητικότητας
Η Σύνοδος Κορυφής θα επιβεβαιώσει όλα αυτά που συζητήθηκαν στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ είπε ο Κύπριος ΥΠΕΞ
Την θέση πως η ΕΕ πρέπει να περάσει από τα λόγια στις πράξεις όσον αφορά την απάντηση της στην προκλητικότητα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ν. Χριστοδουλίδης, τονίζοντας ότι η Σύνοδος Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί σήμερα απλώς «θα επιβεβαιώσει όλα αυτά συζητήθηκαν στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ».
«Το θέμα θα είναι γραμμένο ξεχωριστά, ως απαίτηση της Λευκωσίας και της Αθήνας και θα συζητηθεί, ενώ θα ληφθούν και αποφάσεις» είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ.Χριστοδουλίδης, ο οποίος κληθείς να εκτιμήσει στο εάν θα ληφθούν μέτρα κατά της Τουρκίας, σημείωσε πως «η πρώτη πολιτική απόφαση λήφθηκε τη Δευτέρα», εξηγώντας ότι η απόφαση αυτή «καλεί την Επιτροπή να κάνει επιλογές, ως μέτρα».
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα μέσα από τις συζητήσεις στις Βρυξέλλες, ενώ τόνισε πως «πρέπει πλέον να μετακινηθούμε από τα λόγια στις πράξεις».
Ερωτηθείς για το αν η Κύπρος θα ασκήσει βέτο σε τυχόν απόφαση της Συνόδου, απάντησε πως «το δικαίωμα αρνησικυρίας υπάρχει σε όλα τα κράτη –μέλη, δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιηθεί επειδή οι εταίροι μας ανταποκρίθηκαν στα αιτήματά μας».
«Πλέον οι εταίροι μας αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να οδηγηθούμε σε συγκεκριμένες αποφάσεις.
Το κάθε κράτος – μέλος έχει τα δικά του συμφέροντα, όμως εδώ υπάρχει συνολικό συμφέρον, ευρωπαϊκό» είπε ο κ.Χριστοδουλίδης, ο οποίος κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο εξορύξεων από τον τουρκικό «Πορθητή» στην περιοχή, σημείωσε πως «από τη στιγμή που υπάρχει επίσημη δήλωση, δεν αμφισβητείται».
«Οι ενέργειες της Τουρκίας είναι παράνομες και πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα» υπογράμμισε ο κ.Χριστοδουλίδης.
Ερωτηθείς σχετικά με την πρόθεση του ψευδοκράτους να εποικηθεί η Αμμόχωστος, σημείωσε πως «την έχουμε ακούσει πολλές φορές στο παρελθόν αυτή την απόπειρα».
«Δεν την υποβαθμίζουμε.
Έχουμε δρομολογήσει εξελίξεις προς τα Ηνωμένα Έθνη» είπε ο κ.Χριστοδουλίδης, συμπληρώνοντας ότι η Λευκωσία περιμένει «την αντίδραση στην πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για τη σύσταση κοινής επιτροπής».
«Αν υπάρχει διάθεση, εμείς είμαστε εκεί», είπε ο Κύπριος ΥΠΕΞ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης