Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μάχη με τον πληθωρισμό θα δώσει η ΕΚΤ, σύμφωνα με τους αναλυτές

tags :
Μάχη με τον πληθωρισμό θα δώσει η ΕΚΤ, σύμφωνα με τους αναλυτές
Οι προσδοκίες για την πορεία του πληθωρισμού αντικατοπτρίζουν τις αμφιβολίες που υπάρχουν στην αγορά σχετικά με την ικανότητα της ΕΚΤ να επιτύχει το στόχο κοντά στο 2%
Ο Mario Draghi συγκλόνισε τις αγορές λέγοντας ότι η ΕΚΤ θα χαλαρώσει εκ νέου την πολιτική της αν ο πληθωρισμός αποτύχει να επιταχυνθεί.
Αυτό προκάλεσε τη μεγαλύτερη πτώση των αποδόσεων των ομολόγων στη ζώνη του ευρώ κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν πλέον ότι μια ακόμη μείωση του επιτοκίου υπο-μηδενικών καταθέσεων θα πραγματοποιηθεί, ενώ πιθανό είναι και το σενάριο επανέναρξης του προγράμματος αγοράς ομολόγων ύψους 2,6 τρισ. ευρώ.
Στο μεταξύ, οι προσδοκίες για την πορεία του πληθωρισμού αντικατοπτρίζουν τις αμφιβολίες που υπάρχουν στην αγορά σχετικά με την ικανότητα της ΕΚΤ να επιτύχει το στόχο κοντά στο 2%.
"Δεδομένου ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό οδηγούν ουσιαστικά στον μελλοντικό πληθωρισμό... μπορούμε να δούμε ότι ο Draghi προσπαθεί να αποτρέψει την προοπτική του αποπληθωρισμού", δήλωσε ο Justin Onuekwusi, της Legal & General Investment Management.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η συμπεριφορά αυτού του βασικού μετρητή δείχνει ότι ο Draghi ήταν σωστός στο να είναι επιθετικός για να αποφύγει την πτώση των τιμών.
"Η αύξηση των προσδοκιών του πληθωρισμού αποτελεί ένδειξη ότι η ΕΚΤ ανακτά κάποια την αξιοπιστία της για την επίτευξη των στόχων της.
Ωστόσο, θα πρέπει να ακολουθήσει η δράση", δήλωσε ο Benjamin Schroeder, στρατηγικός αναλυτής της ING.
Η μείωση του επιτοκίου της ΕΚΤ κατά 10 μονάδες βάσης είναι πλέον το αναμενόμενο μέχρι τον Οκτώβριο, ενώ μια άλλη προβλέπεται το 2020.
Η Commerzbank αναμένει από την ΕΚΤ να κινηθεί ήδη από τον Ιούλιο.
Η μετατόπιση αντανακλά μια δραματική αλλαγή παγκοσμίως στις προσδοκίες για τις τιμές των μεγάλων κεντρικών τραπεζών κατά τους τελευταίους έξι μήνες.
Η ΕΚΤ δεν είναι η μόνη κεντρική τράπεζα που αγωνίζεται τόσο για τον χαμηλό πληθωρισμό όσο και στις χαμηλές προσδοκίες για τον πληθωρισμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης