ΕΥΔΑΠ: Δεν τίθεται θέμα παραίτησης Μπενίση - Καθ'όλα νόμιμος ο διαγωνισμός για Ψυττάλεια

ΕΥΔΑΠ: Δεν τίθεται θέμα παραίτησης Μπενίση - Καθ'όλα νόμιμος ο διαγωνισμός για Ψυττάλεια
Το ενδεχόμενο επιστροφής κεφαλαίου στους μετόχους εξετάζει η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ
Κανένα θέμα παραίτησης του Διευθύνοντος Συμβούλου, Ιωάννη Μπενίση, δεν υπάρχει, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΥΔΑΠ, η οποία επίσης έδωσε διευκρινίσεις και για τον διαγωνισμό «Λειτουργία και Συντήρηση του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας (Κ.Ε.Λ.Ψ.)».
Ειδικότερα, η ΕΥΔΑΠ διευκρινίζει τα ακόλουθα:
-    Δεν υπάρχει κανένα θέμα παραίτησης του Διευθύνοντος Συμβούλου της Εταιρείας, Ιωάννη  Μπενίση.
-    Η ανάθεση της λειτουργίας και της συντήρησης του ΚΕΛΨ μέσω διαγωνισμού είναι μια συνήθης, νόμιμη διαδικασία, που επαναλαμβάνεται κάθε πέντε χρόνια. Δεν πρόκειται για πρωτόγνωρη διαδικασία.
-    Η διαδικασία ενός μεγάλου και τεχνικά πολύπλοκου διαγωνισμού είναι πολύμηνη, και τυχόν καθυστερήσεις δεν ωφελούν παρά μόνο τον υπάρχοντα εργολάβο.
-    Πρόκειται για μια διαγωνιστική διαδικασία η οποία τώρα ξεκινά, με ευμενέστερους όρους για την εξασφάλιση συμμετοχής πολλών εταιρειών. Δεν υπάρχει το παραμικρό μεμπτό σημείο στην όλη διαδικασία.
-    Η ΕΥΔΑΠ είναι μία από τις μεγαλύτερες Ανώνυμες Εταιρείες στην Ελλάδα που πρέπει να διασφαλίζει την αδιάλειπτη λειτουργία των εγκαταστάσεών της, ανεξαρτήτως συγκυριών.

Τι ανέφερε νωρίτερα το bankingnews.gr

Το ενδεχόμενο επιστροφής κεφαλαίου στους μετόχους εξετάζει η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ

Το ενδεχόμενο αυτό παραμένει, σύμφωνα με πληροφορίες ανοιχτό, με δεδομένη και την πολύ καλή οικονομική κατάσταση που παρουσίασε η εταιρεία το 2018.
Ειδικότερα παρά τη μείωση του τζίρου της, τα κέρδη αυξήθηκαν 10% και διαμορφώθηκαν στα 48 εκατ. ευρώ από 43,5 εκατ. ευρώ που δίνουν p/e 12,7 φορές με βάση την αποτίμηση των 610 εκατ. ευρώ.
Η διοίκηση προτείνει μέρισμα 0,27 ευρώ ανά μετοχή που αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση 5%
Στα θετικά η δημιουργία ελεύθερων ταμειακών ροών ύψους 108,8 εκατ. ευρώ από 64,5 εκατ. ευρώ το 2017.
Η καθαρή θέση είναι στα 949,2 εκατ. ευρώ, ήτοι p/bv 0,64 φορές.
Ο τραπεζικός δανεισμός παραμένει μηδενικός ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα ανήλθαν στα 384,5 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 63% της αποτίμησης.
Στην παρούσα φάση η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ δίνει προτεραιότητα στα μεγάλα έργα αποχέτευσης και Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων στις περιοχές της Αττικής που στερούνται των υπηρεσιών αποχέτευσης.
Ο σχεδιασμός των εν λόγω έργων έγινε για να λειτουργήσουν με τεχνολογία αιχμής, που θα διασφαλίζει τη συμμόρφωση με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, αλλά και την περιβαλλοντικά βέλτιστη μέθοδο διαχείρισης λυμάτων, μέσω της επαναχρησιμοποίησης των επεξεργασμένων εκροών για άρδευση περιαστικού πρασίνου.
Το πρώτο μεγάλο έργο που αναμένεται να δημοπρατηθεί αφορά στην κατασκευή κέντρου επεξεργασίας λυμάτων (ΚΕΛ) και δικτύου αποχέτευσης για τη Ραφήνα, το Πικέρμι, τα Σπάτα και την Αρτέμιδα.
Οι 4 εργολαβίες που συνθέτουν το έργο, έχουν προϋπολογισμό πάνω από 250 εκατομμύρια ευρώ και θα χρηματοδοτηθούν σε μεγάλο ποσοστό από ευρωπαϊκούς πόρους.
Επίσης ΕΥΔΑΠ προγραμματίζει τη δημοπράτηση ΚΕΛ και αποχετευτικού δικτύου και στην περιοχή του Μαραθώνα.
Το έργο έχει αρχικό προϋπολογισμό ύψους 120 εκατ. ευρώ και θα καλύπτει τις ανάγκες 54.000 κατοίκων της περιοχής.
Το επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΥΔΑΠ προβλέπει την κατασκευή ΚΕΛ και στην περιοχή του Σαρωνικού, ωστόσο πρόκειται για εγχείρημα που αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες.
Το έργο με αρχικό προϋπολογισμό περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ, αναμένεται να καθυστερήσει δεδομένου πως δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα οι μελέτες.
Στη φάση έγκρισης μελετών βρίσκεται το έργο για την κατασκευή ΚΕΛ στον Ωρωπό, προϋπολογισμού 35 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα εξυπηρετεί τις ανάγκες 26.000 της περιοχής
 
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS