Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Έξι ναρκοπέδια έστρωσε ο Τσίπρας στην ΝΔ – Ο Μητσοτάκης από μεταρρυθμιστής εξελίσσεται σε παροχολόγο στέλνοντας λάθος μηνύματα

tags :
Έξι ναρκοπέδια έστρωσε  ο Τσίπρας στην ΝΔ – Ο Μητσοτάκης από μεταρρυθμιστής εξελίσσεται σε παροχολόγο στέλνοντας λάθος μηνύματα
Μεταρρυθμίσεις ή παροχές…από τον Μητσοτάκη;
Ενώ η ΝΔ ουσιαστικά έχει διασφαλίσει την αυτοδυναμία, καθώς οι πολίτες στηρίζουν το σχέδιο επιστροφής στην κανονικότητα δύο φαινόμενα χρήζουν μεγάλης προσοχής.
1)Ο Τσίπρας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σκόπιμα ή μη έχουν στρώσει 6 ναρκοπέδια στην κυβέρνηση της ΝΔ με τους ελιγμούς να είναι περιορισμένοι.
2)Ο Μητσοτάκης στην προσπάθεια του να φθάσει στο 40% και να διασφαλίσει την αυτοδυναμία προβαίνει σε προεκλογικές παροχές που δεν συνάδουν με το μεταρρυθμιστικό προφίλ.
Η αναφορά ότι εάν το ΑΕΠ αυξάνεται 4% θα προχωράει σε αυξήσεις μισθών – στον κατώτατο – κατά 8% αποτελεί παροχή και όχι μεταρρυθμιστική στρατηγική.

Τα 6 ναρκοπέδια του Τσίπρα στην ΝΔ

Ο Τσίπρας αντί να επιχειρήσει το λογικό ακολούθησε τελικώς την πεπατημένη, παροχές και υποσχέσεις με στόχο να εξαντλήσει τον δημοσιονομικό χώρο ενώ όλα τα βασικά προβλήματα έχουν μείνει άλυτα.
Ο Τσίπρας έστρωσε είτε από σκοπιμότητα, είτε από πολιτική αδιαφορία 6 ναρκοπέδια.
1)Η περίπτωση της ΔΕΗ που βρίσκεται στο επίκεντρο είναι άκρως χαρακτηριστική.
Η μετοχή εσχάτως υποχωρεί γιατί στο α΄ τρίμηνο του 2019 θα εμφανίσει εκ νέου μεγάλες ζημίες.
Το βασικό πρόβλημα είναι ότι η ΔΕΗ είναι μια σχεδόν χρεοκοπημένη εταιρία και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν το αντιμετώπισε με την δέουσα προσοχή.
Χωρίς να αγγίξει την ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ και επιχειρώντας κινήσεις τιτλοποιήσεων και πώλησης των αναποτελεσματικών λιγνιτικών μονάδων, το πρόβλημα δεν αντιμετωπίστηκε με την δέουσα προσοχή.
Η ΔΕΗ ή θα σπάσει σε καλή και κακή εταιρία με την κακή εταιρία να την επωμίζεται το ελληνικό δημόσιο ή θα αυξηθούν τα τιμολόγια του ρεύματος.
Προφανώς και οι δύο λύσεις είναι κοστοβόρες κεφαλαιακά και πολιτικά για την νέα κυβέρνηση της ΝΔ.
Αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ σημαίνει κοινωνικό κόστος.
Οι πολίτες εύκολα ξεχνούν και αυτούς που επιδοκιμάζουν γρήγορα μπορεί να τους κατηγορούν.
Η στρατηγική να πουληθούν οι λιγνιτικές μονάδες μαζί με μια υδροηλεκτρική μονάδα είναι ένα μικρό βήμα.
Να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ είναι μια υπερδανεισμένη εταιρία και οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη θα έχει άκρως αρνητική επίδραση προκαλώντας ζημίες στις ελληνικές τράπεζες.

2)Οι τράπεζες συνεχίζουν να βρίσκονται στο αρχικό στάδιο της εξυγίανσης τους.
Έχουν δρομολογηθεί κάποιες λύσεις αλλά τα επόμενα δύο χρόνια οι τράπεζες θα παραμείνουν σε ομηρεία του κακού παρελθόντος τους.

3)Ο Τσίπρας με τις ακατάσχετες παροχές, εξάντλησε τον δημοσιονομικό χώρο και έτσι για την επόμενη 2ετία καμία παροχή κοινωνικού τύπου δεν μπορεί να δοθεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Οι παροχές Τσίπρα φθάνουν τα 2 δισεκ. και ουσιαστικά έχουν μηδενίσει τον δημοσιονομικό χώρο.

4)Το πρωτογενές πλεόνασμα δεν μπορεί να μειωθεί.
Αποκαλύπτεται ότι η προεκλογική ανακίνηση του θέματος από τον ΣΥΡΙΖΑ είχε διττό στόχο.
Εάν περνούσε η προτεινόμενη μείωση από 3,5% σε 2,5% με ένα μηχανισμό εγγύησης θα είχαν πολιτικά οφέλη.
Εάν δεν περνούσε η πρόταση για μείωση του πλεονάσματος – όπως και συνέβη – οι δανειστές θα μπλόκαραν τα σχέδια μείωσης και στην επόμενη κυβέρνηση – όπως θα συμβεί -.

5)Με τις δημόσιες επενδύσεις να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και τον στόχο για ΑΕΠ στο 4% να αποτελεί απλά μια προσδοκία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εγκλώβισε την ΝΔ ώστε να μην μπορεί να εφαρμόσει εμπροσθοβαρώς την μεταρρυθμιστική της πρόταση.
Ήδη ο Μητσοτάκης στις τελευταίες του συνεντεύξεις μειώνει τον πήχη και στρογγυλεύει τις γωνίες σε διάφορες προτάσεις που έχει καταθέσει.
Π.χ. η μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων σε δύο δόσεις από 28% σε 24% και 20% το 2020 και 2021 αντίστοιχα δεν είναι βέβαιο ότι θα εγκριθεί από τους δανειστές χωρίς ισοδύναμα μέτρα.

6)Η μόνη διέξοδος για την ΝΔ είναι ο δανεισμός λόγω των ιστορικά χαμηλών αποδόσεων.
Η κυβέρνηση θα έχει ρευστότητα αντικαθιστώντας τα repos των 18 δισεκ. με εκδόσεις ομολόγων μακροπρόθεσμης διάρκειας 15 ή 20 ή 25 χρόνια.
Η Ελλάδα θα δανείζεται φθηνά αλλά θα αυξάνεται και το χρέος γιατί δεν μπορεί να μειωθεί δραστικά το απόθεμα των repos.
Το ελληνικό χρέος στα 357 δισεκ. είναι μεγάλο βάρος.

Μεταρρυθμίσεις ή παροχές…από τον Μητσοτάκη;

Στις τελευταίες του συνεντεύξεις ο Μητσοτάκης προφανώς λόγω της προεκλογικής περιόδου αναφέρει ότι δεν θα μειώσει τους δημοσίους υπαλλήλους ενώ τόνισε ότι εάν η οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμό 4% θα μπορεί να αυξάνει τον κατώτατο μισθό κατά 8%.
Οι αναφορές αυτές δεν μπορούν να θεωρηθούν μεταρρυθμιστικό ντελίριο αλλά παροχολογία προεκλογικού τύπου.
Ο Μητσοτάκης περνάει λάθος μηνύματα στην αγορά καθώς δεν είναι δυνατό ένας μεταρρυθμιστής να αντιμετωπίζει τον ευρύτερο δημόσιο τομέα με στρατηγικές ΠΑΣΟΚ προ 20ετίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης