Τελευταία Νέα
Δελτία Τύπου

Ξεκίνησε το 18ο ετήσιο Συνέδριο HealthWorld

tags :
Ξεκίνησε το 18ο ετήσιο Συνέδριο HealthWorld
Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώνονται την Παρασκευή 21 Ιουνίου
Ξεκίνησε το 18ο Ετήσιο Συνέδριο HealthWorld, το οποίο διοργανώνεται από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και διεξάγεται στο Ξενοδοχείο Atheneum Intercontinental.
Οι εργασίες του συνεδρίου οι οποίες ολοκληρώνονται την Παρασκευή 21 Ιουνίου, συνιστούν την ετήσια, υψηλού επιπέδου, συνάντηση της πολιτικής, της ιατρικής, της ακαδημαϊκής/επιστημονικής κοινότητας αλλά και των επαγγελματιών του τομέα της υγείας.
Τις εργασίες του 18ου HealthWorld άνοιξε με τo χαιρετισμό του o κ. Ηλίας Σπυρτούνιας Γενικός Διευθυντής Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.
Ο κ. Σίµος Αναστασόπουλος, Πρόεδρος, Ελληνο-Αµερικανικό Εµπορικό Επιµελητήριο ο οποίος δήλωσε : “Μετά απο δέκα χρόνια κρίσης και τρία δημοσιονομικά προγράμματα προσαρμογής το ελληνικό σύστημα δημόσιας υγείας βρίσκεται σε προφανή αδιέξοδο και τα μηνύματα είναι σαφή και ξεκάθαρα, όπως και τα προβλήματα. Επειδή δεν πρέπει να δούμε περιορισμούς στην παραγωγή και το εργασιακό δυναμικό επειδή ο κλάδος πέρα απο αναπτυξιακός πυλώνας είναι ζωτικός για τον ασθενή και τον πολίτη οφείλουμε έστω και την τελευταία στιγμή να προσεγγίσουμε το θέμα των δαπανών υγείας με τον πλέον δόκιμο τρόπο. Οφείλουμε να συζητήσουμε για τις καταστροφικές συνέπειες του περιορισμού των δαπανών υγείας τα μνημονιακά χρόνια προτείνοντας ορθολογικά κτρητίρια για τις δυνατότητες και προοπτικές της αξιολογήσης της τεχνολογίας υγείας και επαναφέροντας στον διαλογο τις δυνατοητες του κλαδου υγείας να συμβάλει δυναμικά στη διεύρυνση των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας”.
Στην εναρκτήρια ομιλία του ο κ. Geoffrey Pyatt, Πρέσβης των Η.Π.Α. στην Ελλάδα ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: “Η φαρμακευτική βιομηχανία συμβάλλει 3,4-4% στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Ελλάδας και με τους στενούς δεσμούς της με πολυεθνικές εταιρείες, ο κλάδος είναι σε θέση να επεκταθεί περαιτέρω και να προσελκύσει επενδύσεις εάν η κυβέρνηση παρέχει τα σωστά μηνύματα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σθεναρά τις ελληνικές προσπάθειες για τη δημιουργία των συνθηκών για περισσότερες ξένες επενδύσεις και μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα και σε αυτό το σημείο η στρατηγική της κυβέρνησης των ΗΠΑ ευθυγραμμίζεται με το θέμα της φετινής διάσκεψης: Από τον θόρυβο στο σήμα. Οι πολιτικές που προάγουν την έρευνα και την καινοτομία στην Ελλάδα θα βελτιώσουν άμεσα τον τομέα της υγείας. Αυτές περιλαμβάνουν πολιτικές για την ενίσχυση του συστήματος πνευματικής ιδιοκτησίας της Ελλάδας, ανταμείβοντας την καινοτομία μέσω της προστασίας των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και του περιεχομένου. Ένα επιστημονικό ρυθμιστικό σύστημα όπως αυτό στις Η.Π.Α. είναι επίσης σημαντικό εάν η Ελλάδα ελπίζει να είναι ανταγωνιστική σε βιομηχανίες βασισμένες στη γνώση και δημιουργικότητα”.
Στην ομιλία του κ. Μάκης Παπαταξιάρχης, Πρόεδρος, Επιτροπή Φαρµακευτικών Εταιριών, του Ελληνο-Αµερικανικού Εµπορικού Επιµελητηρίου ανέφερε ότι: “Στο χώρο της υγείας και κυρίως του φαρμάκου, η οικονομική αποδοτικότητα οφείλει να είναι διακριτή και επιτυγχάνεται μόνο όταν οι πόροι, ακόμα και αν είναι περιορισμένοι, κατανέμονται με τέτοιο τρόπο ώστε το όφελος να μεγιστοποιείται. Η κύρια μέριμνα και προσπάθειά μας για το βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό της φαρμακευτικής πολιτικής θα πρέπει να επικεντρώνεται στην υλοποίηση δομικών μεταρρυθμίσεων με το τρίπτυχο: (1) Αξιολόγηση τεχνολογιών υγείας, με τεκμηριωμένο και επιστημονικό τρόπο ώστε η πραγματική καινοτομία να χαρακτηρίζεται με διαφάνεια, ενώ ταυτόχρονα θα διασφαλίζεται η ταχεία και ελεγχόμενη πρόσβαση των ασθενών σε τεχνολογική και θεραπευτική υπεραξία, ειδικά σε παθήσεις που υπάρχει ανεκπλήρωτη ιατρική ανάγκη (2) Τεκμηριωμένη συνταγογράφηση βάσει θεραπευτικών πρωτοκόλλων τα οποία θα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα νοσολογικών οντοτήτων, και συστηματικού ελέγχου πιθανών αποκλίσεων, με άμεση και επιτακτική πλέον εφαρμογή στα πληροφοριακά συστήματα των νοσοκομείων (3) Μητρώα ασθενών καθολικής εφαρμογής για τη χώρα, με όλες τις σχετικές πληροφορίες, ενώ θα υποστηρίζεται η τεκμηριωμένη και ενημερωμένη διαδικασία λήψης αποφάσεων, βασισμένων σε πραγματικά κλινικά δεδομένα”. Και έκλεισε λέγοντας: “Η αναζήτηση συνεννόησης και των ελάχιστων δυνατών συγκλίσεων για τη χάραξη μακροπρόθεσμης φαρμακευτικής πολιτικής, αποτελεί το ζητούμενο εάν θέλουμε να δούμε πέρα από την επόμενη μέρα. Τότε θα είναι και η στιγμή στην υγειονομική πολιτική της χώρας, που θα μετακινηθούμε από τα επείγοντα στα σημαντικά”.
Στην κεντρική του ομιλία με θέμα “Οι Προκλήσεις και οι Προοπτικές του Τοµέα της Υγείας στην Μεταµνηµονιακή Περίοδο” ο Υπουργείο Υγείας Ανδρέας Ξανθός δήλωσε ότι:" Είναι εθνική κατάκτηση το ότι η χώρα βγήκε από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Η επόμενη περίοδος εκτός από περιορισμούς έχει και δυνατότητες καθώς μέσα από την άτυπη χρηματοδότηση, κράτους, πολιτών και φαρμακοβιομηχανίας, επιτεύχθηκε το μείζον, ο πολίτης να έχει πρόσβαση στα αναγκαία φάρμακα"
Την πρώτη Ενότητα του συνεδρίου με τίτλο: “Η Χρηματοδότηση του Συστήματος Υγείας - Ιδιωτικές Πληρωμές και Συμπληρωματικά Συστήματα Ασφάλισης: Το Στοίχηµα της Βιωσιµότητας του Υγειονοµικού Τοµέα” συντόνισε ο κ. Γιάννης Κυριόπουλος, Οµότιµος Καθηγητής Οικονοµικών της Υγείας, Τοµέας Οικονοµικών της Υγείας, Εθνική Σχολή ∆ηµόσιας Υγείας (ΕΣ∆Υ) Στην ενότητα συμμετείχαν οι: Γιώργος Γιαννόπουλος, Γενικός Γραµµατέας, Υπουργείo Υγείας, Παναγιώτης Γεωργακόπουλος, Iατρός, ∆ιευθυντής ΕΣΥ, Αντιπρόεδρος, ΕΟΠΥΥ, Βασίλης Κοντοζαµάνης, Υπεύθυνος Προγραµµατικής Ενότητας "Αλληλεγγύης", Γραµµατεία Προγράµµατος, Νέα ∆ηµοκρατία Παναγιώτης Λιαργκόβας, Καθηγητής Οικονοµικών, Πανεπιστήµιο Πελοποννήσου, πρ. επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισµού του Κράτους στη Βουλή Μιλτιάδης Νεκτάριος, Καθηγητής Ασφαλιστικής Επιστήµης, Τµήµα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήµης, Πανεπιστήµιο Πειραιώς Γιώργος Βελιώτης, Πρόεδρος, Ευρωπαϊκή Ασφαλιστική Επιτροπή Υγείας.
Ο κ. Γιώργος Γιαννόπουλος, Γενικός Γραµµατέας, Υπουργείoυ Υγείας ανέφερε ότι: “Ο στόχος των όποιων παρεμβάσεων δημόσιας πολιτικής για την υγεία θα πρέπει να είναι η άρση των ανισοτήτων.  Η άρση που θα αποτυπώνεται βέβαια με αριθμητικά δεδομένα στη μείωση του ποσοστού της ιδιωτικής δαπάνης,  στη μείωση του ποσοστού της οικογενειακής δαπάνης για την υγεία και βέβαια στη μείωση των αριθμού των ανθρώπων που αποφεύγουν να λάβουν υπηρεσίες λόγω των οικονομικών εμποδίων. Προφανώς η στρατηγική αυτή επιλογή δεν είναι πολιτικά και ιδεολογικά ουδέτερη πιστεύω όμως οτι είναι κυρίαρχη σε όλο το φάσμα των πολιτικών δυνάμεων της χώρας σήμερα”.
Ο κ. Παναγιώτης Γεωργακόπουλος, Iατρός, ∆ιευθυντής ΕΣΥ, Αντιπρόεδρος, ΕΟΠΥΥ δήλωσε ότι: “Εκείνο που εμείς που διαπιστώνουμε και από την εμπειρία στον ΕΟΠΠΥ, είναι οτι αν η χρηματοδότηση του συστήματος υγείας στηρίζεται στις ασφαλιστικές εισφορές και στην κρατική επιχορήγηση τότε η διεύρυνση της παραγωγικής βάσης είναι το ζητούμενο αλλά και το κλειδί, για να αυξήσουμε όχι απλά την δραχμική αξία των  ασφαλιστικών εισφορών αλλά κυρίως των όγκο τους. Διευρύνουμε την παραγωγική βάση άρα έχουμε περισσότερες εισφορές, άρα έχουμε καλύτερη χρηματοδότηση του συστήματος γιατί όσο συρρικνώνεται η παραγωγική βάση το μερίδιο που αφορά τις αφαλιστικές του κλάδου υγείας, του κλάδου περίθαλψης συρρικνώνεται και επιηρεαζει και τη λειτουργία όλου του συστήματος”.
Ο κ. Βασίλης Κοντοζαµάνης, Υπεύθυνος Προγραµµατικής Ενότητας "Αλληλεγγύης", Γραµµατεία Προγράµµατος, Νέα ∆ηµοκρατία κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ανέφερε ότι: “Η υπερβολική στήριξη στους έμμεσους φόρους και στις υψηλές ίδιες δαπάνες των ασθενών, επίσημες και ανεπίσημες, καθιστούν τη συνολική χρηματοδότηση του τομέα υγείας αντίστροφα προοδευτική και ανισότιμη. Πρέπει να επανασχεδιάσουμε  τη δομή του συστήματος υγείας, να επιδιώξουμε την αποδοτικότερη και καταλληλότερη διαχείριση των υφιστάμενων πόρων   και βεβαίως να διερευνήσουμε κα να εφαρμόσουμε συστήματα τα οποία βασίζονται στην πολλαπλή χρήση πηγών χρηματοδότησης προκειμένω να αποφευχθούν όπου η μονοδιάστατη  όπου η μονοδιάστατη χρηματοδότηση του συστήματος υγείας μπορεί να απειλήσει τη βιωσιμότητά του”.
Ο κ. Παναγιώτης Λιαργκόβας, Καθηγητής Οικονοµικών, Πανεπιστήµιο Πελοποννήσου, πρ. επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισµού του Κράτους στη Βουλή δήλωσε ότι: “το βασικό μας ζήτημα και η μεγάλη πρόκληση που έχουμε και θα έχουμε από ‘δω και στο εξής είναι ότι πρέπει να ξεφύγουμε από τα καθιερωμένα στερεότυπα με τα οποία εξετάζαμε τον κόσμο μέχρι σήμερα. Δηλαδή δεν πρέπει και δεν χρειάζεται να έχουμε ιδεολογικές αγκυλώσεις και οριοθετήσεις του παρελθόντος. Αυτό που πρέπει να κάνουμε σε όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τον τόπο είναι να σκεφτούμε σε όρους αποτελεσματικότητας, ενσωματώνοντας τις νέες αλλαγές που έρχονται”.
Στην κεντρική του ομιλία ο κ.  Κωστής Χατζηδάκης, Αντιπρόεδρος της Νέας ∆ηµοκρατίας και Βουλευτής Β' Αθηνών, παρούσιασε τις θέσεις και τους βασικούς άξονες του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για τον τομέα Υγείας, αναφέροντας πως το πρόγραμμα ειναι ανθρωποκεντρικό και στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: την πρόληψη, την ανθρωπιά και την αξιοπρέπεια στην περίθαλψη αλλά και την φροντίδα για όλους όσους ανάγκη  από εξω-νοσοκομειακή περίθαλψη.
Στην ομιλία του με θέμα “EU Medical Devices Regulation 745/2017: Industry Perspective on the Implementation Status” ο κ. Οliver Bisazza, Director, Regulations & Industrial Policy, MedTech Europe
Η δεύτερη ενότητα του Συνεδρίου είχε τίτλο: “Στρατηγικές Προτεραιότητες της Πολιτικής Υγείας: Ποιότητα, Τεκμηρίωση και Αξιολόγηση” και συντονιστής ήταν ο κ. Ξενοφών Κοντιάδης, Καθηγητής, Πάντειο Πανεπιστήµιο, Πρόεδρος, Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγµατικού ∆ικαίου - Ιδρύµατος Θ. και ∆. Τσάτσου. Στην ενότητα συμμετείχαν οι Σωτήρης Ζώτος, Αναπληρωτής Γραµµατέας Τοµέα Υγείας, ΚΙΝ.ΑΛ. Kώστας Αθανασάκης, Οικονοµολόγος Υγείας, Ερευνητής, Εθνική Σχολή ∆ηµόσιας Υγείας (ΕΣ∆Υ) Ηλίας Κυριόπουλος, Research Associate, London School of Economics (LSE), U.K. Θεόδωρος Παπαϊωάννου, Αναπληρωτής Καθηγητής Βιοϊατρικής Τεχνολογίας και Μηχανικής του Κυκλοφορικού Συστήµατος, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήµιο Αθηνών Πασχάλης Αποστολίδης, ∆ιευθύνων Σύµβουλος, AbbVie Φαρµακευτική
Ο κ. Σωτήρης Ζώτος,  Αναπληρωτής Γραµµατέας Τοµέα Υγείας, ΚΙΝ.ΑΛ τόνισε ότι: “Στην υγεία χρειάζεται ένας σοβαρός και υπεύθυνος πολιτικός διάλογος με ιεράρχηση στις τομείς προτεραιότητας: την ενίσχυση του δημόσιου τομέα υγείας, το ζήτημα του προσωπικού και τις επιβαρυνσεις πολιτών αλλά και των παρόχων του συστήματος υγειας”.   
Στην τρίτη ενότητα του συνεδρίου με θέμα: “Σχεδιάζοντας το Μέλλον της Ιατρικής Περίθαλψης: Τεχνολογία και Κατανομή Πόρων” όπου συντονιστής ήταν ο κ. Μπαµπής Παπαδηµητρίου, ∆ηµοσιογράφος, Καθηµερινή και συμμετείχαν οι:  Ηλίας Γιαννόγλου, Πρόεδρος, Επιτροπή ∆ιαπραγµάτευσης, Yπουργείο Υγείας, Αντιπρόεδρος, Εθνικός Οργανισµός Φαρµάκων (ΕΟΦ) ∆ηµήτρης Κούβελας, Πρόεδρος, Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζηµίωσης (HTA), Υπουργείο Υγείας, Καθηγητής Φαρµακολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης Μάκης Παπαταξιάρχης, Πρόεδρος, Επιτροπή Φαρµακευτικών Εταιριών, Ελληνο-Αµερικανικό Εµπορικό Επιµελητήριο, Πρόεδρος, Phrma Innovation Forum (PIF) Ολύµπιος Παπαδηµητρίου, Πρόεδρος, Σύνδεσµος Φαρµακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) Θεόδωρος Τρύφων, Πρόεδρος, Πανελλήνια Ένωση Φαρµακοβιοµηχανίας (ΠΕΦ) Θεόδωρος Λιακόπουλος, Πρόεδρος, Επιτροπή Εταιριών Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισµού και ∆ιαγνωστικών, Ελληνο-Αµερικανικό Εµπορικό Επιµελητήριο ακουλούθησε ουσιαστικός διάλογος σε θέματα που αφορούν το μέλλον της ιατρικής περίθαλψης και γενικότερα τον τομέα της υγείας.
Η πρώτη μέρα του 18ου HealthWorld ολοκληρώθηκε με την ομιλία του κ. Πάνου Τσακλόγλου, Καθηγητής, Τµήµα ∆ιεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονοµικών Σπουδών, Οικονοµικό Πανεπιστήµιο Αθηνών με θέμα  “Η Ελληνική Οικονοµία σε Σταυροδρόµι: Κρίση, Προσαρµογή και Προοπτικές”.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης