Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Βυθίστηκε η ΔΕΗ, πιέστηκαν οι τράπεζες

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Βυθίστηκε η ΔΕΗ, πιέστηκαν οι τράπεζες
ΑΓΟΡΑ: Το συμπέρασμα από τη σημερινή συνεδρίαση είναι πως τα θεμελιώδη δεν πρέπει να αγνοούνται ούτε προσωρινά. Στελέχη της αγοράς σημείωναν πως το τελευταίο διάστημα έβλεπαν ράλι σε πολλές μετοχές που δεν είχαν καλό ισολογισμό και πως η αγορά πήγαινε με το momentum και όχι με τα θεμελιώδη. 
 
Ισολογισμοί που βγάζουν κάποιο… αρνητισμό θα πρέπει να αγνοούνται. Η περίπτωση της ΔΕΗ είναι εξαιρετικά σύνθετη και δε φτάνει μία αλλαγή κυβέρνησης για να αλλάξει ο ισολογισμός. Πρέπει να γίνουν τομές. 
 
Από την άλλη υπάρχουν πολλά χαρτιά με καλά θεμελιώδη που οι επενδυτές τα αγνοούν ή δεν τους έχουν δώσει καλύτερες αποτιμήσεις με βάση όσα βλέπουμε δεξιά και αριστερά του ταμπλό. 
 
ΔΕΗ: Τι να πεις για αυτή τη μετοχή. Ασανσέρ την έχουν κάνει. Τα θεμελιώδη δεν πρέπει να μπαίνουν στην άκρη. Πήγε πάνω, μετά από ένα πτωτικό σερί λόγω αρνητικών αποτελεσμάτων και με την προσδοκία της κυβερνητικής αλλαγής, αλλά οι πληροφορίες για τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου τη βύθισαν ξανά. 
 
Το turnaround story γίνεται αρκετά δύσκολο με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν, αλλά το πιο ανησυχητικό είναι η ρευστότητα της επιχείρησης και τι θα γίνει με τα δάνεια, εφόσον δεν επιτευχθούν οι όροι που έχουν συμφωνηθεί με τις τράπεζες. 
 
Έκλεισε στο χαμηλό της ημέρας και στα 1,7280 ευρώ με απώλειες 17,32% και υψηλό όγκο συναλλαγών 3,2 εκατ. τεμάχια. 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Το ερώτημα είναι αν πρέπει να κάνουν κάποια πρόβλεψη για τα δάνεια που έχουν χορηγήσει στην επιχείρηση. Δεν ξέρουμε αν κάποιος πολιτικός μπορεί να πάρει την απόφαση να κάνει τομές και να ζητήσει ραγδαία μείωση των περιουσιακών στοιχείων για να μπορέσει να μειώσει το δανεισμό, ή να πάρει άλλες ριζοσπαστικές αποφάσεις, αλλά αν οι τράπεζες λειτουργούν σωστό μια πρόβλεψη θα πρέπει να την πάρουν. 
 
ΑΔΜΗΕ: Θα μας χαλάσουν και αυτή την εισηγμένη. Το καλό και καθαρό κομμάτι που βγήκε από τη ΔΕΗ, υποχώρησε σήμερα 4,39% γιατί και εδώ φήμες λένε για τις απαιτήσεις που έχει από τη ΔΕΗ κ.α. Πρέπει να πάρει θέση η ίδια η διοίκηση της ΔΕΗ. Εκεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όλα καλά; 
 
ΔΕΙΚΤΕΣ: Αύριο Παρασκευή 21/6 θα ισχύσουν οι αλλαγές στους δείκτες FTSE και αναμένονται κάποιες εκροές. Σε επίπεδο εγχώριο, ο 25άρης δεν έχει αλλαγές. 
 
ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ: Η μετοχή της ημέρας με διαφορά. Στο +17,74% και στα 2,19 ευρώ με όγκο 143 χιλ. τεμάχια και αποτίμηση 190 εκατ. ευρώ. Θεωρούμε πως με βάση τα τιμήματα που δόθηκαν για τις άλλες του κλάδου, δεν αδικείται, αλλά βλέπουμε πως το momentum είναι τρελό! 
 
Ίσως υπάρχει κάποια είδηση πίσω από όλη αυτή την κίνηση εκτός και αν κάποιοι ξέρουν τι θα βγάλει στο εξάμηνο. Αν έχει το 2019 την ανάπτυξη των κερδών του 2018 τότε ίσως θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τη στάση μας. Προς το παρόν μας αρέσει να βλέπουμε τέτοιες κινήσεις. 
 
ΛΥΚΟΣ: Άρχισε να ξεσπάει και η συγκεκριμένη μετοχή, η οποία είναι υποτιμημένη και μπορεί να δει υψηλότερα επίπεδα. 
 
ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Δημοσίευσε αποτελέσματα πρώτου τριμήνου τα οποία δείχνουν μικρή αύξηση πωλήσεων, μικρή υποχώρηση κερδών και αύξηση καθαρού δανεισμού. Τα αποτελέσματα θεωρούμε πως θα βελτιωθούν όπως έχει πει και η διοίκηση στα επόμενα τρίμηνα και η κερδοφορία θα είναι ανάλογη ή λίγο υψηλότερη έναντι του 2018. 
 
Η πίεση που ασκήθηκε πάλι στη μετοχή είναι υπερβολική αφού βλέπουμε στο ταμπλό να ενισχύονται μετοχές χωρίς θεμελιώδη με ζημιές και αρνητική καθαρή θέση. Η μετοχή αξίζει υψηλότερα επίπεδα ακόμα και με μείωση μεγαλύτερη της κερδοφορίας. 
 
MODA BAGNO: Η μετοχή δεν έχει γράψει θετικό πρόσημο από την αρχή του έτους. Στις περισσότερες βέβαια συνεδριάσεις δεν έκανε πράξη και υπήρχε μεγάλος πωλητές. Στις προηγούμενες 4 έκανε υψηλό όγκο και μαζεύτηκε προσφορά μεγαλύτερη του πωλητή που υπήρχε γιατί υπήρχαν και τα εκποιούμενα. 
 
Σήμερα πήγε μέχρι το limit up αλλά βγήκε και πάλι πωλητής. Την πήγε limit down αλλά υπήρχαν και πολλές χιλιάδες τεμάχια υψηλότερα. Προβληματίζει και μάλιστα έντονα η πορεία της. Ο ισολογισμός δε δείχνει κάτι ανησυχητικό, εκτός και αν κάτι άλλο συμβαίνει. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την πορεία της. 
 
ΑΕΓΕΚ: Έχει να δει αρνητικό πρόσημο από 31/5 και μάλιστα έχει αυξήσει και όγκους συναλλαγών. Σήμερα έκανε πάνω 90 χιλ. τεμάχια και ουσιαστικά πάει να διπλώσει η τιμή από 31/5. Τι να πούμε βρε παιδιά παραπάνω… 
 
ΕΛΓΕΚΑ: Στα 0,2660 ευρώ με άνοδο 9,02% όγκο 169 χιλ. τεμάχια και αποτίμηση 8,4 εκατ. ευρώ. Ήταν η πέμπτη συνεχόμενη ανοδική. Ό,τι πείτε…
 
ΜΙΝΕΡΒΑ: Στο +6,92% και στα 0,2780 ευρώ με όγκο 1.300 τεμάχια και αποτίμηση 1,72 εκατ. ευρώ. Ήταν η έκτη συνεχόμενη ανοδική και από την αρχή του έτους είναι στο +58%. ΟΚ. 
 
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης