Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ανοδικά με ρυθμούς 2,5% κινείται η ζήτηση στα ακίνητα

tags :
Ανοδικά με ρυθμούς 2,5% κινείται η ζήτηση στα ακίνητα
Επίσημη έναρξη σήμερα για το Παρατηρητήριο τιμών και εκτιμήσεων ακινήτων της ΝΑ Ευρώπης
Εντός του ερχόμενου φθινοπώρου αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα του νέου "εργαλείου" για την αγορά ακινήτων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που έκανε, σήμερα, την πρώτη του επίσημη εμφάνιση.
Πρόκειται για το Παρατηρητήριο Τιμών και Εκτιμήσεων Νοτιοανατολικής Ευρώπης, οι εμπνευστές του οποίου επισήμαναν ότι, το Φθινόπωρο θα είναι διαθέσιμα συγκεντρωτικά στοιχεία τόσο για την αγορά ακινήτων της Ελλάδας, όσο και για τις αντίστοιχες αγορές των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που συμμετέχουν.
Με τον τρόπο αυτό - υπογράμμισαν - πέρα από την αξιόπιστη πληροφόρηση των ενδιαφερόμενων επιχειρηματιών και επενδυτών για την πορεία της κτηματαγοράς κάθε συμμετέχουσας χώρας, θα εντοπίζονται και θα δίνονται στη δημοσιότητα επενδυτικές ευκαιρίες στις αγορές των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
 Πρωταγωνιστικό ρόλο στο εγχείρημα της δημιουργίας του Παρατηρητηρίου, έχει το Ελληνοσερβικό Επιμελητήριο Βόρειας Ελλάδας συνεργαζόμενο με το ΤΕΕ /Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, τον Σύλλογο Μεσιτών Αθηνών - Αττικής, την Ένωση Ιδιοκτήτων Ακινήτων Θεσσαλονίκης και το e-learning του ΕΚΠΑ ενώ συμμετέχουν αντίστοιχοι φορείς, θεσμοί και πανεπιστήμια από τη Σερβία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, κλπ.
Στην ιστοσελίδα του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου (www.greekserbian.com) θα υπάρχει ειδική ενότητα με τα νέα και τις δράσεις του καθώς και στοιχεία για την κάθε χώρα, ενώ στις αρχές του φθινοπώρου της τρέχουσας χρονιάς έχει προγραμματιστεί και η πρώτη επίσημη εκδήλωση του Παρατηρητηρίου στο Βελιγράδι.
"Στόχος του Παρατηρητηρίου είναι να προσεγγίσει περισσότερους και ποιοτικότερους υποψηφίους αγοραστές" επισήμανε ο πρόεδρος του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου Βόρειας Ελλάδας, Κώστας Γεωργάκος, προσθέτοντας πως "οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα είναι οι χαμηλότερες όλων των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Ο πρόεδρος του τμήματος  Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ, Πάρις Μπίλλιας επισήμανε πως "ένα από τα διαχρονικά προβλήματα στην αγορά ακινήτων ήταν ότι δεν είχαμε αξιόπιστους δείκτες και το Παρατηρητήριο θα συμβάλλει στην ενημέρωση όσων θέλουν να επενδύσουν στην πατρίδα μας, είτε είναι επιχειρηματίες, είτε είναι απλοί πολίτες".
Ο κ. Μπίλλιας σημείωσε, ότι υπάρχουν ευκαιρίες οι οποίες, όμως, δεν είναι ακόμα ορατές,  ενώ υπογράμμισε, επίσης, ότι, στην Ελλάδα υπάρχει "μεγάλο κτηριακό απόθεμα, αλλά είναι υποβαθμισμένο γιατί είναι γερασμένο σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Το 85% των κατοικιών είναι κατασκευασμένο με παλιούς αντισεισμικούς κανόνες, χωρίς κανονισμούς θερμομόνωσης και πρέπει να υπάρξουν πολιτικές για να διορθωθεί αυτή η κατάσταση" σημείωσε.
Στην αναθέρμανση της αγοράς των ακινήτων την οποία "βιώνουμε αυτό το διάστημα μετά από μια δεκαετή κρίση ", αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτήτων Ακίνητων Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Χαϊδούτης τονίζοντας ότι πλέον διατίθενται στην αγορά ακίνητα που βελτιώθηκαν για να καταστούν ελκυστικά προς τους υποψηφίους αγοραστές και μισθωτές, χωρίς ωστόσο οι τιμές τους να ανταποκρίνονται στην πραγματική αξία τους.
Ο Φώτιος Μουζάκης, ακαδημαϊκός, υπεύθυνος προγραμμάτων στην ακίνητη περιουσία του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου αναφέρθηκε στη σημασία της διαφάνειας κατά την παρακολούθηση της αγοράς ακινήτων και συμπλήρωσε πως "το σύνολο της αξίας της αγοράς των ακινήτων στις ανεπτυγμένες οικονομίες, όπως και στην Ελλάδα, κυμαίνεται από 60% μέχρι 68% του συνολικού αποθέματος πλούτου μιας χώρας.  
Επισήμανε μάλιστα ότι η ζήτηση στην αγορά κινείται ανοδικά με ρυθμούς κοντά στο 2,5%. 

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης