Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές λόγω Ιαπωνίας και ΗΠΑ - Στο -1,02% και τις 21.243,71 μονάδες ο Nikkei

tags :
Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές λόγω Ιαπωνίας και ΗΠΑ - Στο -1,02% και τις 21.243,71 μονάδες ο Nikkei
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,37% στις 28.444 μονάδες
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Παρασκευή (21/6) οι αγορές της Ασίας, καθώς τα ασθενή μακροοικονομικά στοιχεία στην Ιαπωνία αντιστάθμισαν το θετικό κλίμα που προκάλεσε το ράλι στη Wall Street.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -1,02% και τις 21.243,71 μονάδες, δεχόμενος πιέσεις μεταξύ άλλων και από την επιβράδυνση που σημειώθηκε στον ετήσιο πληθωρισμό της χώρας για τον Μάιο του 2019.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 0,7% σε σύγκριση με τον Μάιο του 2018, έναντι ετήσιας ανόδου 0,9% που είχε σημειωθεί τον περασμένο μήνα.
Παράλληλα, εάν εξαιρεθούν οι τιμές των νοπών τροφίμων, ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,8% έναντι 0,9% τον Απρίλιο και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο 0,7%.
Εφόσον δεν υπολογιστούν οι τιμές τροφίμων και ενέργειας, η ετήσια άνοδος διαμορφώνεται στο 0,5% έναντι 0,6% τον προηγούμενο μήνα και έναντι προβλέψεων στο 0,5%.
Σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2019 ο δείκτης τιμών καταναλωτή παρέμεινε αμετάβλητος, επιβεβαιώνοντας επίσης τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Τα παραπάνω στοιχεία αναμένεται να διατηρήσουν την Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας υπό πίεση, καθώς διατηρεί το πρόγραμμα νομισματικής χαλάρωσης στην προσπάθειά της να επιτύχει τον στόχο πληθωρισμού στο 2%.
Νωρίτερα, η Markit δημοσίευσε τα στοιχεία που αφορούν τη δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου της χώρας για τον Ιούνιο του 2019, σύμφωνα με τα οποία καταγράφηκε περαιτέρω συρρίκωνση σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.
Ο δείκτης δραστηριότητας PMI διαμορφώθηκε στις 49,8 μονάδες, έναντι 49,5 μονάδων τον Μάιο, με τις νέες παραγγελίες να καταγράφουν τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση των τελευταίων τριών ετών.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθυντή της Markit, Tim Moore, «η ασθενής ζήτηση της αυτοκινητοβιομηχανίας και το υποτονικό κλίμα των πελατών στον απόηχο των εμπορικών τριβών ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα αναφέρθηκαν συχνά από τους συμμετέχοντες της έρευνας».
Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kopsi υποχωρεί κατά -0,27% στις 2.125,62 μονάδες, ενώ ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε με πτώση της τάξεως οτυ -0,55% στις 6.650,80 μονάδες.
Ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε με άνοδο της τάξεως του +0,17% στις 10.803,77 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,37% στις 28.444 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε στο +0,50% και τις 3.001,98 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη SZSE Component, και συγκεκριμένα στο +0,86% και τις 9.213,17 μονάδες.
Τα μεικτά πρόσημα των ασιατικών αγορών ήρθαν λίγες ώρες μετά τη νέα άνοδο που σημειώθηκε στη Wall Street, με τον δείκτη S&P 500 μάλιστα να σκαρφαλώνει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, στις 2.954,18 μονάδες.
Η προσοχή των επενδυτών κατά τις προηγούμενες ημέρες επικεντρώθηκε γύρω από τις κεντρικές τράπεζες, με την Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα, την Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας και την Τράπεζα της Αγγλίας να διατηρούν όλες αμετάβλητα τα επιτόκιά τους.
Παράλληλα, οι επενδυτές αναμένουν τις επόμενες κινήσεις της Fed, η οποία παρουσιάζεται έτοιμη να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων, εφόσον κριθεί απαραίτητο.
«Εάν η Fed προχρήσει σε μείωση των επιτοκίων, αυτό σημαίενι ότι το οικονομικό περιβάλλον καταγράφει επιβράδυνση», ανέφερε η αναλύτρια επενδύσεων της CFRA, Lindsey Bell, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν επενδυτές που αναζητούν το καταφύγιο των ομολόγων, ενώ βλέπουμε επίσης σημαντική άνοδο στον χρυσό μετά την απόφαση της Fed».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης