Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κατρούγκαλος: Δεν υπάρχει κίνδυνος πολέμου στο Αιγαίο – Ιστορική απόφαση της ΕΕ με τα μέτρα κατά της Τουρκίας

Κατρούγκαλος: Δεν υπάρχει κίνδυνος πολέμου στο Αιγαίο – Ιστορική απόφαση της ΕΕ με τα μέτρα κατά της Τουρκίας
Ούτε η Τουρκία θέλει θερμό επεισόδιο, πρέπει να αποκλιμακωθεί η ένταση υποστήριξε ο Έλληνας ΥΠΕΞ
Δεν υπάρχει κίνδυνος πολέμου στο Αιγαίο υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος, ο οποίος χαρακτήρισε ιστορική την χθεσινή απόφαση της ΕΕ, τονίζοντας ότι είναι η πρώτη φορά που η Ευρώπη λαμβάνει μέτρα κατά της Τουρκίας.
«Θεωρώ πως δεν είναι στις προθέσεις της άλλης πλευράς η πρόκληση θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο.
Δεν υπάρχει κίνδυνος πολέμου στο Αιγαίο.
Το ζήτημα είναι να γίνουν σεβαστά τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης γιατί ούτε η άλλη πλευρά θέλει θερμό επεισόδιο, όσο όμως αυξάνει η παρουσία πλοίων και οι παραβιάσεις, τότε δημιουργείται κίνδυνος ατυχήματος.
Πρέπει να αποκλιμακωθεί η ένταση» είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο του 24/7 ο κ.Κατρούγκαλος.
Ερωτηθείς για τις αποφάσεις που έλαβε η ΕΕ κατά της Τουρκίας, ο κ.Κατρούγκαλος έκανε λόγο για ιστορική απόφαση.
«Υπάρχει ελαστικότητα στα μέτρα βεβαίως, αλλά τα μέτρα θα είναι ανάλογα με το τι κάνει η Τουρκία και θα είναι κλιμακούμενα.
Έχει σταλεί ήδη μια προειδοποίηση προς την Τουρκία.
Απομένει μόνο να πάρουν σάρκα και οστά.
Όλα είναι υπό εξέταση, ακόμα και το πάγωμα της τελωνειακής ένωσης, για την αναβάθμιση της τελωνειακής σύνδεσης, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία για την οικονομία της Τουρκίας.
Εμείς δεν θέλουμε να ληφθούν αυτά τα μέτρα.
Τα θεωρούμε προειδοποίηση ακριβώς για να παύσει η Τουρκία τις παράνομες ενέργειές της, δεν θέλουμε να κοπούν οι συζητήσεις με την Τουρκία, γιατί σκεφτείτε τι θα μπορούσε να γίνει στο μεταναστευτικό.
Ακόμα κι αν συνεχίσει η Άγκυρα θα είναι δείγμα αδυναμίας» είπε ο κ.Κατρούγκαλος, ο οποίος σχετικά με την προκλητικότητα της Άγκυρας στο Αιγαίο, υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει ένοπλες δυνάμεις που εξασφαλίζουν τις ισορροπίες στο Αιγαίο και πως οι Τούρκοι έχουν λάβει τα μηνύματα τους.

Δεν αλλάζουν τις ισορροπίες στο Αιγαίο οι S - 400

Κληθείς να σχολιάσει το ζήτημα της αγοράς του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S - 400 από την Τουρκία, θέμα που έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των ΗΠΑ, ο κ.Κατρούγκαλος είπε πως δεν μπορούν να ανατρέψουν τις ισορροπίες, τονίζοντας ωστόσο ότι η Ελλάδα είναι αναγκασμένη, χωρίς να θέλει να μπει σε κούρσα εξοπλισμών, να εξασφαλίζει το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεών της.
Ωστόσο, έσπευσε να  υπογραμμίσει πως δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η εγκατάσταση των S-400.
Ερωτηθείς για τη δήλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελου Αποστολάκη ότι σε περίπτωση επεισοδίου με την Τουρκία, η Ελλάδα θα είναι μόνη της, ο κ.Κατρούγκαλος είπε ότι «αυτό που εννοούσε ο υπ. Άμυνας κ. Αποστολάκης είναι ότι και μόνοι μας μπορούμε να υπερασπιστούμε την κυριαρχία της χώρας μας».

Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ διχοτόμηση της Κύπρου

Ερωτηθείς για τα σχέδια του ψευδοκράτους να ανοίξει την πόλη της Αμμοχώστου σε ομάδα ειδικών που θα προχωρήσει στην καταγραφή των περιουσιών, την ώρα που πληροφορίες κάνουν λόγο ακόμα και για σχέδια εποικισμού, ο κ.Κατρούγκαλος ήταν κατηγορηματικός ότι η Ελλάδα και η Κύπρος δεν θα επιτρέψουν ποτέ το ενδεχόμενο μιας διχοτόμησης.
«Είναι ένα ενδεχόμενο που δεν θα επιτρέψει ποτέ Ελλάδα και Κύπρος καθώς θα παραβίαζε κάθε διεθνή νομιμότητα, δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη σύμφωνη γνώμη Λευκωσίας και λοιπών θεσμών.
Μια προσάρτηση θα ήταν κατάφωρη παραβίαση κάθε ορίου.
Όσοι λένε να μείνει άλυτο το Κυπριακό θεωρούν de facto τη διχοτόμηση.
Εμείς δώσαμε δείγματα αρχής για να συζητηθεί το θέμα με όρους διεθνούς νομιμότητας» τόνισε ο κ.Κατρούγκαλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης