Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιδείνωση στα ομόλογα της EE λόγω... θετικού PMI και Ιράν – Ερωτηματικό η στάση της ΕΚΤ

tags :
Επιδείνωση στα ομόλογα της EE λόγω... θετικού PMI και Ιράν – Ερωτηματικό η στάση της ΕΚΤ
Εάν τα στοιχεία είναι θετικά... τότε η πιθανότητα παρέμβασης της ΕΚΤ μειώνεται, με την αγορά πλέον να αναπροσαρμόζει τις προσδοκίες της
Σημαντική άνοδο καταγράφουν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ μετά από νέα τα στοιχεία που δείχνουν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα είχε ανακάμψει τον Ιούνιο.
Η εικόνα της αγοράς, σύμφωνα με τους αναλυτές συνδέεται με την αλλαγή των προσδοκιών που θέλουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να παρεμβαίνει σε περίπτωση που η οικονομία της Ευρωζώνης χρειαστεί, προκειμένου να ενισχύσει την ανάπτυξη.
Εάν τα στοιχεία είναι θετικά... τότε η πιθανότητα παρέμβασης της ΕΚΤ μειώνεται, με την αγορά πλέον να αναπροσαρμόζει τις προσδοκίες της.
Ειδικότερα ο Δείκτης Προμηθειών IMS Markit (PMI), ο οποίος θεωρείται καλός οδηγός για την υγεία μιας οικονομίας, αυξήθηκε στις 52,1 μονάδες τον Ιούνιο, από τις 51,8 μονάδες τον Μάιο.
Η επιχειρηματική δραστηριότητα της Γαλλίας ενισχύθηκε περισσότερο από ό, τι αναμενόταν τον Ιούνιο, καταγράφοντας μάλιστα τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων επτά μηνών, προκαλώντας αρχικά αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.
Η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών και στον τομέα της μεταποίησης στη Γερμανία έφτασε επίσης σε υψηλότερα επίπεδα τον Ιούνιο.
Ωστόσο, ο γενικός τόνος των δεδομένων PMI της ζώνης του ευρώ παραμένει αδύναμος, συντηρώντας τις προσδοκίες για περαιτέρω νομισματική χαλάρωση τους προσεχείς μήνες.
Σε ολόκληρη την ευρωζώνη, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων στη ζώνη του ευρώ ήταν 2-3 μονάδες βάσης υψηλότερες.
"Μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι οι δείκτες PMI δεν έχουν επιδεινωθεί σημαντικά", δήλωσε ο Chris Scicluna, επικεφαλής της οικονομικής έρευνας στην Daiwa Capital Markets.
"Πρέπει όμως να δούμε μια ουσιαστική βελτίωση στα δεδομένα για να εκτιμήσουμε τις κινήσεις της ΕΚΤ.
Προς το παρόν, οι αγορές θα πρέπει να περιμένουν μια μείωση του επιτοκίου τον Σεπτέμβριο", πρόσθεσε ο ίδιος.
"Αυτό που είδαμε αυτή την εβδομάδα είναι ότι οι κεντρικές τράπεζες είναι έτοιμες να ενεργήσουν, οπότε αναμένουμε ότι οι αγορές θα αντιδράσουν στα σημερινά στοιχεία του PMI", δήλωσε ο Pooja Kumra, της TD Securities στο Λονδίνο.
Η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου αυξήθηκε κατά 3 μονάδες βάσης, στο -0,29%, από το -0,33% που βρισκόταν την Τρίτη μετά την ομιλία του Draghi στη Sintra της Πορτογαλίας.
Επίσης, αυξημένες είναι και οι αποδόσεις στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, με τα δεκαετή της Ιταλίας να είναι στο 2,15%, της Ισπανία στο 0,41%, της Πορτογαλίας στο 0,56% και της Ιρλανδίας στο 0,24%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης