Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σαφές μήνυμα ΕΕ για Brexit - Στόχος η συνεργασία, αλλά καμία άλλη διαπραγμάτευση για τη συμφωνία - Στο επίκεντρο και οι παγκόσμιοι κίνδυνοι

tags :
Σαφές μήνυμα ΕΕ για Brexit - Στόχος η συνεργασία, αλλά καμία άλλη διαπραγμάτευση για τη συμφωνία - Στο επίκεντρο και οι παγκόσμιοι κίνδυνοι
Η συμφωνία για το Brexit δεν είναι προς επαναδιαπραγμάτευση.
Με αυτή την απλή φράση ο πρόεδρος της ΕΕ, Donald Tusk, έδωσε ένα σαφές μήνυμα στον νέο πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας, για το Brexit, το οποίο απασχόλησε για λίγη ώρα τη Σύνοδο Κορυφής.
Ο Tusk υποστήριξε ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος και ότι στόχος είναι να αποφευχθεί το άτακτο Brexit.
Τη στάση αυτή τήρησε και ο πρόεδρος της Κομισιόν, J. C.  Juncker, ο οποίος τόνισε ότι δεν υπήρξε κάποια καινούρια εξέλιξη, ενώ επανέλαβε ότι η ΕΕ δεν πρόκειται να επαναδιαπραγματευτεί τη Συμφωνία Αποχώρησης.
«Όπως έχουμε επαναλάβει επανειλημμένως, δεν πρόκειται να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Αποχώρησης», δήλωσε, αναφερθείς στη συμφωνία που έχουν πετύχει οι Ευρωπαίοι ηγέτες με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, Theresa May.

Merkel: Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit έχουν ολοκληρωθεί - Περιμένουμε τη συνεργασία του νέου Βρετανού πρωθυπουργού

Σαφές μήνυμα για τα περιθώρια διαπραγματεύσεων για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε η γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel, αναφέροντας ότι η συμφωνία απόσυρσης έχει ήδη διαπραγματευτεί.
Πλέον, είναι ξεκάθαρο ότι η ΕΕ επιθυμεί συνεργασία με το νέο πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου.
Αναφορικά με το τι συζητήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής, η Merkel ανέφερε ότι στην πραγματικότητα οι εξελίξεις γύρω από το Brexit δεν συζητήθηκαν ιδιαίτερα.

Στο επίκεντρο και οι παγκόσμιοι κίνδυνοι

Οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να θέσουν ως προτεραιότητα τον ορισμό των πηγών χρηματοδότησης ενός μελλοντικού προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, δήλωσαν σήμερα (21/6/2019) οι ηγέτες της ΕΕ στους υπουργούς Οικονομικών τους, αλλά παρέμειναν ασαφείς σχετικά με την ιδέα ενός ευρωπαϊκού συστήματος ασφάλισης καταθέσεων (EDIS).
Ο επικεφαλής του Eurogroup, Mario Centeno, ενημέρωσε σήμερα τους Ευρωπαίους ηγέτες για το τι έχουν πετύχει οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης από τον περασμένο Δεκέμβριο, που τους ζητήθηκε να εργαστούν για τη θέσπιση ενός κοινού προϋπολογισμού για τη Ευρωζώνη, καθώς και άλλων μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένου του EDIS.
«Χαιρετίζουμε την πρόοδο που σημειώθηκε στο Eurogroup όσον αφορά την ενίσχυση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, όπως αναφέρεται στην επιστολή του προέδρου του Eurogroup της 15ης Ιουνίου 2019, και καλεί την Eurogroup να συνεχίσει την επεξεργασία όλων των στοιχείων αυτού του συνολικού πακέτου», αναφέρεται στο ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για τον προϋπολογισμό της Ευρωζώνης, που έχει την ονομασία «Δημοσιονομικό Μέσο για την Ανταγωνιστικότητα και τη Σύγκλιση» (BICC).
Σχετικά με την αναθεώρηση της Συνθήκης του ESM, οι Ευρωπαίοι ηγέτες σημειώνουν πως αναμένουν από το Eurogroup να συνεχίσει τις εργασίες του, ώστε να καταστεί δυνατή η επίτευξη συμφωνίας για το πλήρες πακέτο τον Δεκέμβριο του 2019.
Όσον αφορά στον κοινό προϋπολογισμό, το ανακοινωθέν αναφέρει:
«Ζητάμε από το Eurogroup να υποβάλει σύντομα έκθεση σχετικά με τις κατάλληλες λύσεις χρηματοδότησης».
«Τα στοιχεία αυτά πρέπει να συμφωνηθούν ως προτεραιότητα, ώστε να είμαστε σε θέση να καθορίσουμε το μέγεθος του BICC στο πλαίσιο του επόμενου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου», συνεχίζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, αναφερόμενοι στον ευρύτερο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ.
Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες απέφυγαν μια άμεση αναφορά στο EDIS, ένα θέμα που έχει καθυστερήσει για χρόνια, λόγω της ισχυρής αντίδρασης της Γερμανίας.
Η δήλωση ανέφερε μόνο ότι «προσβλέπουμε στη συνέχιση των τεχνικών εργασιών για την περαιτέρω ενίσχυση της Τραπεζικής Ένωσης» -σε μια έμμεση μόνο αναφορά στο σύστημα εγγύησης των καταθέσεων - ένδειξη ότι δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη προθεσμία για τις συζητήσεις.

Τα συμπεράσματα της πρώτης ημέρας της Συνόδου

Στην πρώτη ημέρα της συνεδρίασης, οι 28 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσαν μια ηχηρή απάντηση στην Τουρκία, αναφορικά με τις συνεχιζόμενες προκλήσεις και απειλές τόσο στην κυπριακή ΑΟΖ όσο και στο Αιγαίο.
Οι πιέσεις που άσκησαν τόσο ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, όσο και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας προς τους εταίρους φάνηκε να αποδίδουν, με το τελικό κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα να περιλαμβάνει ακόμη και απειλή για λήψη στοχευμένων μέτρων ενάντια στην Άγκυρα.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε αυτό
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει και επιβεβαιώνει τα προηγούμενα συμπεράσματα του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένων των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 22ας Μαρτίου 2018, που καταδικάζουν έντονα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις τρέχουσες παράνομες δραστηριότητες γεωτρήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμη απαντήσει στις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΕΕ να σταματήσει αυτές τις δραστηριότητες.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει τις σοβαρές άμεσες αρνητικές επιπτώσεις που έχουν αυτές οι παράνομες ενέργειες σε ολόκληρο το φάσμα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να απέχει από τέτοιου είδους ενέργειες.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εγκρίνει την πρόσκληση προς την Επιτροπή και την EEAS να υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των στοχοθετημένων μέτρων.
Η ΕΕ θα συνεχίσει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξακολουθήσει να αξιοποιείται το ζήτημα και θα επανέλθει αναλόγως».
Της παραπάνω τελικής ανακοίνωσης είχε προηγηθεί ένας πραγματικός διπλωματικός μαραθώνιος, με Λευκωσία και Αθήνα να ασκούν μεγάλη πίεση, προκειμένου η τελική ανακοίνωση της Ένωσης να μην είναι κενή περιεχομένου και απλά να «νουθετεί» την Άγκυρα, χωρίς, όμως, να κάνει λόγο για πιθανή λήψη μέτρων.
Επίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναλαμβάνει να παρακολουθεί το θέμα το οποίο αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα συγκληθεί εντός του Ιουλίου.
Η Υπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής και και θέματα άμυνας, F. Mogherini, είπε στον κ. Τσίπρα ότι έχουν αρχίσει να επεξεργάζονται την έκθεση που θα υποβάλουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και σε αυτή γίνεται λόγος για "στοχευμένα μέτρα" κατά της Τουρκίας.
Το ζήτημα έθεσε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος ευχαρίστησε τους Ευρωπαίους ηγέτες για την αλληλεγγύη τους, αναφέρθηκε σε όλες τις ενέργειες της Τουρκίας και ειδικά τις τελευταίες μέρες στην Κυπριακή ΑΟΖ και τόνισε πως αν δεν υπάρξει ένα σαφές μήνυμα δεν θα λάβει η Τουρκία τα μηνύματα που πρέπει.
Στην παρέμβασή του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε ότι δεν μπορεί να γίνει ανεκτή η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία και αν δεν υπάρξει αντίδραση αυτές οι συμπεριφορές θα συνεχιστούν και θα επεκταθούν.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο κ. Τσίπρας παρατήρησε πως δεν είναι δυνατό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να παίρνει μέτρα και να επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία για την Ουκρανία, να παίρνει μέτρα για τη Βενεζουέλα και το Ιράν και να μην παίρνει μέτρα όταν παραβιάζεται η κυριαρχία ενός κράτους μέλους, δηλαδή η ευρωπαϊκή κυριαρχία.
Τόνισε πως η Ελλάδα και η Κύπρος δεν έκλεισαν ποτέ την πόρτα του διαλόγου και δήλωσε τη διάθεση να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Η Morgerini επιβεβαίωσε τις ανησυχίες για ευρύτερους κινδύνους και ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τα επόμενα βήματα.
Το κείμενο υποστηρίχθηκε από μεσογειακές χώρες (Γαλλία, Ιταλία), ενώ διαφωνίες, κυρίως ως προς το λεκτικό, διατυπώθηκαν από τη Γερμανία και την Ολλανδία, αλλά στο τέλος έγινε αποδεκτό από όλους.
Το επικρατέστερο σενάριο είναι οι προτάσεις να κινηθούν στο ίδιο πλαίσιο µε τα µέτρα που επιβλήθηκαν για την Κριµαία. Κυρώσεις, δηλαδή, σε βάρος προσώπων ή/και της εταιρείας, ακόμα και συλλήψεις υπευθύνων ή απαγόρευση εισόδου συγκεκριµένων προσώπων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ΕΕ θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ και θα επανέλθει στο ζήτημα αυτό στην επόμενη Σύνοδο, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του Ιουλίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης