Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bullard (Fed): Πρέπει να μειώσουμε τα επιτόκια - Η αβεβαιότητα γύρω από την αμερικανική οικονομία έχει αυξηθεί

Bullard (Fed): Πρέπει να μειώσουμε τα επιτόκια - Η αβεβαιότητα γύρω από την αμερικανική οικονομία έχει αυξηθεί
Ο πρόεδρος της St. Louis Fed τόνισε ότι μία μείωση των επιτοκίων θα προσφέρει ασφάλεια απέναντι στους κινδύνους για την αμερικανική οικονομία
Την αντίθεσή του απέναντι στην απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια εξέφρασε σήμερα (21/6) ο πρόεδρος της St. Louis Fed, James Bullard, τονίζοντας ότι η «κατάλληλη ενέργεια» για την τράπεζα θα ήταν να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων.
Ειδικότερα, μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε σήμερα, ο κ. Bullard ανέφερε ότι «διαφώνησα με την απόφαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο εύρος του 2,25% με 2,5%», προσθέτοντας ότι «κατά την άποψή μου, η μείωση των επιτοκίων κατώ 25 μονάδες βάσης, στο 2% με 2,25% θα ήταν η πλέον κατάλληλη ενέργεια».
Προκειμένου να αιτιολογήσει την απόφασή του, ο κ. Bullard δήλωσε ότι «τα προσωπικά καταναλωτικά έξοδα που μετράει ο πληθωρισμός έχουν υποχωρήσει σημαντικά από τα τέλη του περασμένου έτους, και επί του παρόντος βρίσκονται περίπου 40 με 50 μονάδες βάσεις κάτων από τον στόχο της Επιτροπής για τον πληθωρισμό στο 2%», ενώ παράλληλα επεσήμανε ότι «τα μέτρα στα οποία βασίζεται η αγορά για τις εκτιμήσεις του που αφορούν τον πληθωρισμό έχουν επίσης αποδυναμωθεί και υποδεικνύουν έναν ρυθμό πληθωρισμού σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με τον στόχο της Επιτροπής».
«Οι δυνάμεις που διατηρούν τον πληθωρισμό κάτω από το στόχο είναι απίθανο να είναι μόνο παροδικές», τόνισε ο πρόεδρος της St. Louis Fed, διευκρινίζοντας ότι «ενώ το επίπεδο ανεργίας είναι χαμηλό βάσει ιστορικών προτύπων, υπάρχουν ελάχιστες αποδείξεις ότι η χαμηλή ανεργία αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για τον πληθωρισμό στο σημερινό περιβάλλον».
Μάλιστα, ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας αναμένεται να επιβραδυνθεί για το υπόλοιπο του έτους», καθώς και ότι «οι αβεβαιότητες γύρω από τις προοπτικές της οικονομίας έχουν αυξηθεί πρόσφατα».
«Υπό το φως αυτών των εξελίξεων, πιστεύω ότι η μείωση των επιτοκίων αυτή τη στιγμή θα παρείχε ασφάλεια απέναντι σε περαιτέρω μειώσεις των προσδοκιών για την πληθωρισμό και σε αυξημένους κινδύνους για την οικονομία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Bullard, ο οποίος μάλιστα τόνισε ότι «ακόμα και εάν η επιβράδυνση δε σημειωθεί, μία μείωση των επιτοκίων θα βοηθήσει μία ταχύτερη επιστροφή του πληωρισμού στον στόχο».
«Παρόλο που διαφώνησα με την απόφαση της Επιτροπής να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, εξακολουθώ να είμαι βέβαιος ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις οικονομικές εξελίξεις και να ανταποκρίνεται ανάλογα με τις οικονομικές συνθήκες», υπογράμμισε ο πρόεδρος της St. Louis Fed, ο οποίος καταλήγει λέγοντας ότι «ανυπομονών να συνεργαστών με τους συναδέλφους μου για να εκπληρώσουμε τις εντολές της Επιτροπής».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης