Τελευταία Νέα
Δελτία Τύπου

Η απελευθέρωση των Δωδεκανήσων στη «Μηχανή του Χρόνου»

tags :
Η απελευθέρωση των Δωδεκανήσων στη «Μηχανή του Χρόνου»
Το επεισόδιο θα προβληθεί την Δευτέρα 24/6, στις 21.00 στο COSMOTE HISTORY HD
Το αφιέρωμα της «Μηχανής του Χρόνου» στην ιταλική κατοχή στα Δωδεκάνησα ολοκληρώνεται, παρουσιάζοντας την περίοδο της Ιταλοκρατίας από το 1936 και μετά, όταν τη διοίκηση των νησιών ανέλαβε ο στενός συνεργάτης του Μουσολίνι, Τσέζαρε Μαρία Ντε Βέκι, καθώς και τα καθοριστικά βήματα για την απελευθέρωσή τους.
Το επεισόδιο θα προβληθεί την Δευτέρα 24/6, στις 21.00 στο COSMOTE HISTORY HD.
Δωδεκανήσιοι που βίωσαν την ιταλική κατοχή ως παιδιά περιγράφουν στον Χρίστο Βασιλόπουλο τα λεγόμενα «κρυφά σχολειά» που οργανώθηκαν από την εκκλησία και στα οποία διδάσκονταν, υπό απόλυτη μυστικότητα, ελληνική γραφή και ανάγνωση.
Στην εκπομπή παρουσιάζονται, επίσης, ιστορίες των Δωδεκανήσιων που κατατάχτηκαν στον ελληνικό στρατό και πολέμησαν το 1940 στην πρώτη γραμμή του μετώπου, αψηφώντας τον κίνδυνο για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.
Η έρευνα περιγράφει ακόμα την μετάβαση από την ιταλική στην γερμανική κατοχή το 1943.
Οι Γερμανοί τότε συγκρούστηκαν κατά μέτωπο με τους Ιταλούς που αρνήθηκαν να πολεμήσουν στο πλευρό τους.
Η απελευθέρωση για τους Δωδεκανήσιους ήρθε το 1947.
Μέχρι τότε τα Δωδεκάνησα βρίσκονταν υπό βρετανική επιτήρηση, η οποία έληξε επισήμως στις 31 Μαρτίου, με την παράδοση των νησιών στην Ελλάδα.
Μαρτυρίες εξιστορούν τις συγκλονιστικές στιγμές που έζησαν οι Έλληνες της Δωδεκανήσου, όταν είδαν για πρώτη φορά την ελληνική σημαία να κυματίζει, μετά από 637 χρόνια ξένης κυριαρχίας.
Η «Μηχανή του Χρόνου» προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 21.00 και σε επανάληψη κάθε Κυριακή στις 17.00, στο COSMOTE HISTORY HD.
Όλα τα επεισόδια της σειράς είναι διαθέσιμα δωρεάν on demand στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης