Πρώτη παραμένει στις άμεσες ξένες επενδύσεις η Αίγυπτος το 2018, στην Αφρική

Πρώτη παραμένει στις άμεσες ξένες επενδύσεις η Αίγυπτος το 2018, στην Αφρική
Τις περισσότερες άμεσες ξένες επενδύσεις δέχτηκε το 2018 η Αίγυπτος
Την πρώτη θέση μεταξύ των αφρικανικών κρατών όσον αφορά την υποδοχή άμεσων ξένων επενδύσεων, διατήρησε η Αίγυπτος κατά το έτος, φτάνοντας τα 6,8 δισεκ. δολάρια ΗΠΑ.
«Οι εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων στην Αίγυπτο υποστηρίχθηκαν κυρίως από την άνοδο των επενδύσεων στους κλάδους πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά και από αυξημένες επενδυτικές εισροές στους κλάδους υποδομών αποθήκευσης σιτηρών και υποδομών υγείας», υποστηρίζει η Διάσκεψη για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη των Ενωμένων Εθνών (UNCTAD), στην τελευταία της έκθεση για τις επενδύσεις το 2018.
Όπως αναφέρει πάντως η ίδια έκθεση και αναμεταδίδει ο αιγυπτιακός τύπος, παρατηρείται πτώση στα ποσά των επενδύσεων αυτών στη Χώρα του Νείλου, τα οποία ήταν υψηλότερα το 2017 (7,4 δις δολάρια) και το 2016 (8,1 δις δολάρια, γεγονός που σύμφωνα με την ίδια έκθεση «αιτιολογείται με βάση τη γενικότερη πτωτική τάση των επενδύσεων σε παγκόσμια κλίμακα».
Η Αίγυπτος πέτυχε τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων 11 ετών, καταγράφοντας το 5,6%, με τη λήξη του έτους 2018.
Αυτό ανακοίνωσε το υπουργείο Σχεδιασμού και Διοικητικής Μεταρρύθμισης της Αιγύπτου, κατά το Μεσογειακό Επιχειρηματικό Φόρουμ για την προώθηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και του εμπορίου στην ευρωμεσογειακή περιοχή, που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στο Κάιρο.
Στις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου, αναφέρεται ότι οι υψηλοί αυτοί ρυθμοί ανάπτυξης μειώνουν την ανεργία και οδηγούν σε αύξηση των θέσεων εργασίας.
Όπως αναφέρει και ο αιγυπτιακός τύπος, η ανεργία στην Αίγυπτο μειώθηκε από 13,6% το 2014 σε 8,1%, το τέταρτο τρίμηνο του 2018.
Το γεγονός αυτό οφείλεται στις αυξημένες επενδύσεις και τη σημαντική αύξηση του εξωτερικού εμπορίου.
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης του Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, να ενθαρρύνουν τον ιδιωτικό τομέα και να αναπτύξουν τον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τονίζοντας ότι το κράτος εργάζεται για την επίτευξη αυτού του στόχου μέσω μιας ολοκληρωμένης προοπτικής που καλύπτει όλες τις πτυχές και πρωτοβουλίες που υποστηρίζουν το περιβάλλον εργασίας για τα εν λόγω έργα, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης.
Το υπουργείο Σχεδιασμού της Αιγύπτου σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση εργάζεται για ένα νέο τελωνειακό νόμο καθώς και για ένα άλλο νόμο για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, προσθέτοντας ότι υπάρχει ήδη πρωτοβουλία της Κεντρικής Τράπεζας της Αιγύπτου για την παροχή δανείων συνολικού ύψους 200 δισεκ. λιρών Αιγύπτου (περίπου 10 δις ευρώ), με μειωμένο επιτόκιο 6% για τη στήριξη μικρών και μεσαίων βιομηχανιών.
Αναφέρθηκε τέλος στην παροχή μη χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, στην επέκταση της ίδρυσης φυτωρίων επιχειρήσεων, στην προώθηση του επιχειρηματικού πνεύματος, στην παροχή υπηρεσιών μάρκετινγκ, στην υλικοτεχνική υποδομή και στις τεχνολογικές υπηρεσίες και στην κατάρτιση στελεχών για την εξειδίκευση του ανθρώπινου δυναμικού.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS