Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Αναδιάρθρωση FTSE και τριπλή λήξη αύξησαν τη μεταβλητότητα

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Αναδιάρθρωση FTSE και τριπλή λήξη αύξησαν τη μεταβλητότητα
ΑΓΟΡΑ: Αυξημένη μεταβλητότητα και λόγω γεωπολιτικών εξελίξεων και λόγω αναδιάρθρωσης δεικτών FTSE και τριπλής λήξης παραγώγων. Το ΧΑ πάντως κοίταζε υψηλότερα και τα κατάφερε στο κλείσιμο. Η εβδομάδα έκλεισε με απώλειες 1,02% αλλά από την αρχή του έτους μετράει άνοδο 36,76%.

Στις δημοπρασίες πιέστηκε η Τιτάν όπου δεν βρήκαν τις δυνάμεις οι αγοραστές να απορροφήσουν υψηλότερα την προσφορά. Η Eurobank από την άλλη μείωσε τις απώλειες αφού οι αγοραστές βγήκαν υψηλότερα από τις πράξεις που έγιναν πριν τις δημοπρασίες.

Περί τα 30 εκατ. ευρώ περίμεναν εκροές κάποιοι αναλυτές λόγω FTSE. Ο τζίρος στο κλείσιμο ήταν σημαντικός και έτσι ξεπέρασε τα 106 εκατ. ευρώ με τα πακέτα μάλιστα να απορροφούν μόλις 2,5 εκατ. ευρώ.

ΔΕΗ: Οι εξηγήσεις αλλά και κάποια τεχνικά σημεία βοήθησαν ώστε να αντιδράσει η μετοχή αλλά χωρίς να κάνει σπουδαία πράγματα. Στο +3% με καλό όγκο συναλλαγών. Οι αγοραστές στην τιμή κλεισίματος ζητούσαν σχεδόν 250 χιλ. τεμάχια.

ΑΔΜΗΕ: Στα 2,03 ευρώ με άνοδο 3,57% αφού μάλλον ξεκαθαρίστηκε ότι δεν υπάρχει κάποιο σενάριο να παραιτηθεί από την απαίτηση, την οποία μάλιστα δεν έχει εγγράψει. Άρα ό,τι έρθει είναι όφελος.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Πιέστηκαν οι περισσότερες αλλά ξεχώρισε η Αττικής αφού έχει κόψει δυνατά μετά το πρόσφατο ράλι. Στο -8,57% και στα 0,48 ευρώ με όγκο 2,1 εκατ. τεμάχια. Ακόμα βέβαια δίνει μεγάλες υπεραξίες σε όσους δεν επιβιβάστηκαν τελευταίοι…

ΜΙΚΡΑ: Θέλουν χρόνο για να… στρώσουν. Αν στρώσουν όλα. Σήμερα είδαμε τι συμβαίνει αν τα χέρια που τα κινούν κάνουν μία στάση. Δεν υπάρχουν πολλοί επενδυτές για όλα αυτά τα χαρτιά. Πέφτουν εύκολα με ελάχιστο όγκο. Γι΄ αυτό δεν πρέπει να κοιτάμε μικρές εισηγμένες χωρίς θεμελιώδη. Για να κοιμόμαστε ήσυχοι τα βράδια.

Εξακολουθούμε να πιστεύουμε πως επειδή υπάρχουν εγκλωβισμένοι για πολλά χρόνια σε πολλές μετοχές, η ξαφνική αύξηση του όγκου εκλαμβάνεται ως ευκαιρία για ρευστοποίηση. Πουλάνε και δεν κοιτάζουν πίσω. Επομένως οι αγοραστές πρέπει να είναι δυνατοί.

Μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης έχουν ρίσκο και όσοι αγοράζουν θα πρέπει να το ξέρουν. Δεν εννοούμε ότι δεν αξίζουν, εννοούμε πως μπορεί να θέλεις να πουλήσεις και να μην μπορείς. Όσοι λοιπόν αγοράζουν να το ξέρουν και να μην παραπονιούνται. Βέβαια όσοι παίρνουν χαμηλά όταν δεν κάνει όγκο τότε πουλάνε εύκολα όταν αρχίσει να κάνει και μάλιστα με κέρδος.

Το έχουμε δει δεκάδες φορές και το βλέπουμε ήδη. Παρακάτω είναι δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα.

CENTRIC: Μεγάλος ο όγκος στη μετοχή και από το πρωί πήγε κοντά στα 0,24 ευρώ και δοκιμάζει να κάνει την υπέρβαση. Έκανε όγκο 403 χιλ. τεμάχια και έκλεισε στα 0,2360 ευρώ με αποτίμηση 23,8 εκατ. ευρώ.

Θυμίζουμε πως στα 0,10 ευρώ με 0,12 ευρώ κάποιοι αγόραζαν υπομονετικά και κάποιες φορές η μετοχή δεν έκανε πράξη. Σήμερα μπορούν και πουλάνε με 100% απόδοση και με ευκολία.

ΛΥΚΟΣ: Εξαιρετική η εικόνα με πολύ μεγάλο όγκο συναλλαγών. Στο +7,14% και στα 1,05 ευρώ με όγκο 325 χιλ. τεμάχια και αποτίμηση 21,6 εκατ. ευρώ. Πριν μερικούς μήνες στο 0,80 ευρώ με δυσκολία έκανε 3-4 πράξεις.

ΑΠΩΛΕΙΕΣ: Η Τζιρακιάν με 1.000 τεμάχια έχασε 14,6%, η Μevaco με 355 τεμάχια έκλεισε με απώλειες 10,66%, η Logismos με 530 τεμάχια έχασε 6,09% και η Μαθιός με 1.019 τεμάχια έχασε 5,38%.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Συνεχίστηκε η πίεση στη μετοχή αν και σήμερα ήταν μια πιο ιδιαίτερη συνεδρίαση συνολικά για το ΧΑ – Χθες έκοψε το μέρισμα ύψους 0,044 ευρώ ανά μετοχή περίπου. Τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση. Στα 2,07 ευρώ με αποτίμηση 90,5 εκατ. ευρώ.

ΚΛΜ: Σιγά μην κλάψουμε επειδή την έβγαλαν από το δείκτη. Εδώ κοιτάμε άλλα, όπως ακίνητα, καθαρή θέση, μόχλευση κτλ. Και η εταιρεία αξίζει καλύτερης αποτίμησης.

Καλό Σαββατοκύριακο
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης