Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Κων. Φέγγος (Versal): Η αγορά δίνει ευκαιρίες για trading

Κων. Φέγγος (Versal): Η αγορά δίνει ευκαιρίες για trading
Άρθρο του κ. Κωνσταντίνου Φέγγου, προέδρου της VERSAL Α.Ε.Π.Ε.Υ., στο bankingnews.gr
Εν μέσω διεθνούς έντασης, που επεκτείνεται από τη διαμάχη των ΗΠΑ με διάφορες χώρες, στην αναποφασιστικότητα της Ευρώπης, στην επιθετικότητα της Τουρκίας και στον επανασχεδιασμό του χάρτη του Αιγαίου, τα διεθνή χρηματιστήρια ακολουθούν μια καλή πορεία διατηρώντας τις τιμές τους σχεδόν στα υψηλά έτους.
Αυτό συμβαίνει, παρά τις προβλέψεις πολλών αναλυτών για σημαντική διόρθωση ή και συνολική αλλαγή της ανοδικής τάσης που παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια.
Η Αμερική πρωτοστατεί στις εξελίξεις, έχοντας τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, την αντιπαράθεση με το Ιράν, τον πόλεμο λέξεων με την Τουρκία και πολλά άλλα.
Η Ευρώπη δεν μπορεί να αποφασίσει για το διάδοχο του Junker, αλλά και τίποτε άλλο όπως φαίνεται. Πόσο μάλλον να προστατεύσει την Ελλάδα και την Κύπρο από την επιθετικότητα της Τουρκίας.
Η Τουρκία, στριμωγμένη οικονομικά, επιτίθεται λεκτικά στους γείτονες, αλλά δεν φαίνεται να έχει διάθεση για πραγματική αντιπαράθεση και άνοιγμα νέων μετώπων.
Η Κύπρος βασίζεται στις στρατηγικές της συμμαχίες γιατί δεν έχει όπλα ή μέγεθος.
Και η Ελλάδα είναι σε κρίσιμη προεκλογική περίοδο.
Με τα παραπάνω δεδομένα, πάλι καλά που κρατιόμαστε σε πολύ καλά επίπεδα τιμών στο χρηματιστήριο.
Φυσικά, μετά την κατάκτηση υψηλών επιπέδων τιμών, προχωρήσαμε σε διόρθωση, αλλά τα επίπεδα τιμών μεταξύ 812 και 855 μονάδες σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, δημιουργούν μια αίσθηση ασφάλειας στους επενδυτές που τοποθετήθηκαν.
Σε επίπεδο μετοχών, η ΔΕΗ έχει μπει στο επίκεντρο με αρνητικές επιδόσεις, καθώς μετά από χρόνια κακοδιαχείρισης, τα αποτελέσματα είναι ορατά στον καθένα.  
Αυτό δημιουργεί μια κρίση εμπιστοσύνης στο Ελληνικό χρηματιστήριο, που δεν έχει την καλύτερη επίδοση σε θέματα διαφάνειας και προληπτικού ελέγχου τα τελευταία χρόνια και κυρίως μετά το σκάνδαλο της Follie.
Πάντως το κλίμα δεν είναι κακό και οι προσδοκίες διατηρούνται.  
Απλώς φαίνεται να γίνεται μια συντήρηση δυνάμεων μέχρι να δούμε πραγματικές ενέργειες στην οικονομία, οι οποίες φυσικά προσδιορίζονται για μετά τις εκλογές.
Όπως είπα και παραπάνω οι 812 μονάδες του Γενικού Δείκτη προσφέρουν ισχυρή στήριξη και αμέσως μετά οι 800 μονάδες ισχυρότερη.
Μια διάσπαση των 800 μονάδων, πιθανόν να μας οδηγήσει κοντά στις 750 μονάδες, αλλά προσωρινά αυτό δεν φαίνεται πιθανό.
Στήριξη επίσης υπάρχει στις 830 μονάδες αλλά αυτή συνεχώς διασπάται.
Προς τα πάνω οι 850 και οι 880 μονάδες αποτελούν αντιστάσεις.
Διεθνώς το βλέμμα όλων είναι στην Αμερική που έχει την πρωτοκαθεδρία στις κινήσεις και στην Ελλάδα το βλέμμα όλων είναι στις εκλογές.
Μέχρι τις εκλογές δεν αναμένονται μεγάλες εκπλήξεις (εκτός αν έρθουν από το εξωτερικό), και η περίοδος προσφέρεται για trading.
Μετά τις εκλογές τα πάντα θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα.
Η εκλογή μιας ισχυρής αυτοδύναμης πλειοψηφίας θα φέρει άνοδο, ενώ μια αδύναμη πλειοψηφία ή χειρότερα η έλλειψη αυτοδυναμίας θα εκληφθεί σαν το ξεκίνημα πειραματισμών.  
Και οι αγορές μισούν τους πολιτικούς πειραματισμούς.
Μετά την πρώτη έντονα ανοδική ή καθοδική κίνηση, η αγορά θα αξιολογήσει τα πραγματικά δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψη τα διεθνή δεδομένα, αλλά και την καλή πορεία πολλών εισηγμένων εταιρειών, θα αποκαλύψει την πραγματική μακροχρόνια τάση της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης