Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυστρία: Τα μετεκλογικά σενάρια για το κυβερνητικό σχήμα μετά τις πρόωρες εκλογές στις 29/9

tags :
Αυστρία: Τα μετεκλογικά σενάρια για το κυβερνητικό σχήμα μετά τις πρόωρες εκλογές στις 29/9
Αυστρία: Τα σενάρια ως προς το κυβερνητικό σχήμα μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου
Μία σειρά σεναρίων ως προς το μελλοντικό κυβερνητικό σχήμα στην Αυστρία απασχολούν σήμερα πολιτικούς αναλυτές στη Βιέννη, ακριβώς εκατό ημέρες πριν τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου, που κατέστησαν αναγκαίες μετά την προ μηνός διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του πρώην καγκελάριου S. Kurz και του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων.
Στη διάλυση του συνασπισμού και στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών είχε οδηγήσει η αποκαλούμενη «Υπόθεση Ίμπιζα», το πρωτοφανές σκάνδαλο διαφθοράς και πολιτικής συναλλαγής, στο οποίο φέρεται να εμπλέκεται ο πρώην αντικαγκελάριος και πρώην αρχηγός των Ελευθέρων K. Strahe, εναντίον του οποίου ενεργεί ήδη έρευνες, με την κατηγορία της απιστίας, η Γενική Εισαγγελία.
Πριν ακόμη αρχίσει η καυτή φάση του προεκλογικού αγώνα, οι σχετικές τοποθετήσεις ηγετικών στελεχών των κομμάτων προσφέρουν τροφή για τη διατύπωση σεναρίων, από τα πλέον πιθανά έως τα πλέον απίθανα, με εκείνο της ενδεχόμενης αναβίωσης της έως πρόσφατα κυβερνητικής συνεργασίας Λαϊκού Κόμματος και Ελευθέρων να θεωρείται πιθανότερο, παρά την έντονη παραδοξότητα του.
Αυτή την εκδοχή έφερε στο προσκήνιο η πολύ πρόσφατη δημόσια πρόταση προς το Λαϊκό Κόμμα, από τον θεωρούμενο ως εκπρόσωπο της σκληροπυρηνικής πτέρυγάς τους, αρχηγό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ελευθέρων και αμφιλεγόμενο πρώην υπουργό Εσωτερικών H. Kikl, για μία «συνέχιση της φιλολαϊκής μας πορείας μεταρρυθμίσεων...».
Την εκδοχή αυτή υποστηρίζει και ο διάδοχος του Strahe στην αρχηγία του Κόμματος των Ελευθέρων N. Hover σημειώνοντας ο ίδιος πως «ο συνασπισμός Λαϊκού Κόμματος-Ελευθέρων πρέπει να προσπαθήσει να συνεχίσει και πάλι τον καλό δρόμο που είχε αρχίσει».
Αλλά και από την άλλη πλευρά φαίνεται να αίρονται οι αρχικές επιφυλάξεις, με τον προερχόμενο από το Λαϊκό Κόμμα κυβερνήτη του ομόσπονδου κρατιδίου του Σάλτσμπουργκ W. Haslawer, ο οποίος πριν τέσσερις εβδομάδες χαρακτήριζε «πλήρως ακατανόητη» μία επανάληψη μίας τέτοιας συνεργασίας, να αναφέρει τώρα πως «αν και είναι δύσκολο κάτι τέτοιο, δεν μπορεί να διατυπώνεται μία τελειωτική άποψη».
Το ίδιο το Λαϊκό Κόμμα, του οποίου η προσωρινή κυβέρνηση μειοψηφίας, μετά τη διάλυση του συνασπισμού με τους Ελευθέρους, είχε ανατραπεί στη Βουλή με πρόταση δυσπιστίας από τους Ελευθέρους και τους Σοσιαλδημοκράτες, εξακολουθεί να προειδοποιεί για μία επερχόμενη, μετεκλογικά, κυβερνητική συνεργασία Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και Κόμματος των Ελευθέρων.
Αυτή η "προειδοποίηση", προφανώς για διασυρμό των Σοσιαλδημοκρατών, διατυπώνεται με έμφαση από τον ίδιο τον πρώην καγκελάριο και αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος S. Kurz, παρά το γεγονός πως πάγια αρχή των Σοσιαλδημοκρατών, που επανέλαβε με έμφαση τώρα εκ νέου η αρχηγός τους P.R. Wagner, είναι ο αποκλεισμός οποιασδήποτε συνεργασίας με τους Ελευθέρους σε ομοσπονδιακό επίπεδο.
Ως αρκετά πιθανή θεωρείται μία νέα έκδοση του αποκαλούμενου «μεγάλου συνασπισμού» Σοσιαλδημοκρατικού και Λαϊκού Κόμματος που κυβερνούσε στην Αυστρία, το τελευταίο διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου 2007 και Δεκεμβρίου 2017 - και ο οποίος φέρεται να τορπιλιζόταν συστηματικά από τους σκληροπυρηνικούς του Λαϊκού Κόμματος.
Η κυβερνητική συνεργασία των δύο κομμάτων είχε καταγγελθεί μονομερώς από τον τότε υπουργό Εξωτερικών S. Kurz, έπειτα από την εκλογή του σε αρχηγό του κόμματος τον Μάιο του 2017, καθιστώντας τότε αναγκαίες τις πρόωρες εκλογές του Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς, των οποίων ο ίδιος υπήρξε ο μεγάλος νικητής, αναλαμβάνοντας στη συνέχεια επικεφαλής της συγκυβέρνησης του με τους Ελευθέρους.
Στα συζητούμενα σενάρια ως προς το μετεκλογικό κυβερνητικό σχήμα στην Αυστρία, είναι και εκείνο μίας ενδεχόμενης συνεργασίας του Λαϊκού Κόμματος με ένα από τα δύο, ή και με τα δύο, μικρότερα κόμματα, το θεωρούμενο νεοφιλελεύθερο ΝΕΟΣ και τους Πράσινους, που δεν εκπροσωπούνται στην παρούσα Βουλή, καθώς, κατά τις τελευταίες εκλογές του Οκτωβρίου 2017 βρέθηκαν κάτω από το όριο του 4%.
Εάν θα είναι ρεαλιστική μία τέτοια συνεργασία του Λαϊκού Κόμματος, με το ένα από τα δύο μικρότερα κόμματα ή και με τα δύο, θα φανεί από το εκλογικό αποτέλεσμα από το οποίο θα εξαρτηθούν οι συσχετισμοί δυνάμεων και η συγκέντρωση πλειοψηφίας εδρών ενός τέτοιου σχήματος, με τον αρχηγό των Πράσινων W. Kogler να δηλώσει ωστόσο πρόσφατα πως ένας συνασπισμός Λαϊκού Κόμματος και Πρασίνων «είναι (τουλάχιστον) αυτή τη στιγμή αδιανόητος».
Γεγονός πάντως είναι πως, ένα μήνα από το ξέσπασμα της κυβερνητική κρίσης στην Αυστρία, που οδήγησε στην ανατροπή του κυβερνητικού συνασπισμού, του οποίου το ίδιο ηγείτο, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του πρώην καγκελάριου S. Kurz εμφανίζεται με ποσοστό «ρεκόρ» σε αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση της δημόσιας Αυστριακής Ραδιοτηλεόρασης, ενόψει των πρόωρων εκλογών της 29ης Σεπτεμβρίου.
Στη δημοσκόπηση, η οποία για την δημόσια Ραδιοτηλεόραση αποτελεί τη βάση για τις τηλεοπτικές αναμετρήσεις που πρόκειται να διοργανώσει, τις παραμονές των εκλογών, μεταξύ των ηγετών των υποψήφιων κομμάτων -αρχικά ανά δύο και κατόπιν έναν τελικό "γύρο των ελεφάντων" με όλους- το ποσοστό του Λαϊκού Κόμματος είναι στο 38%, έναντι του 31,5% του αποτελέσματός του στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου 2017.
Στη δεύτερη θέση βρίσκεται, με μεγάλη απόσταση, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, με χαμηλό ποσοστό 21% (26,9 % το 2017) , ενώ τρίτο έρχεται το έως πρόσφατα συγκυβερνών με το Λαϊκό Κόμμα, ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, με μειωμένο το ποσοστό του στο 18% έναντι 26 % στις εκλογές του 2017.
Στην τέταρτη θέση στη δημοσκόπηση, και με ποσοστό 12% εμφανίζονται οι Πράσινοι, οι οποίοι τον Οκτώβριο του 2017 είχαν βρεθεί κάτω από το όριο του 4% και δεν εκπροσωπούνται στην παρούσα Βουλή.
Ακολουθούν, το ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) με ποσοστό 8% έναντι του 5,3 % στις εκλογές του 2017, και η «Λίστα Τώρα» (πρώην «Λίστα Πιλτς») με μόλις 1% , έναντι του 4,4% στις τελευταίες εκλογές, με το οποίο είχε εξασφαλίσει την εκπροσώπησή της στη Βουλή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης