Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η δυναμική των σχέσεων Trump - Bolton - Pompeo έχει καθοριστικό ρόλο στην λήψη αποφάσεων για το Ιράν

tags :
Η δυναμική των σχέσεων Trump - Bolton - Pompeo έχει καθοριστικό ρόλο στην λήψη αποφάσεων για το Ιράν
O Pompeo δρα ως τρίτος πόλος επικοινωνίας μεταξύ του Bolton και του Trump κι αναφορικά με τους χειρισμούς στην υπόθεση του Ιράν.
Ο πρόεδρος D. Trump κι ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ J. Bolton συζητούν για τους χειρισμούς που πρέπει να γίνουν σχετικά με το Ιράν, σύμφωνα με δήλωση υψηλόβαθμου αξιωματούχου του Λευκού Οίκου στο CNN.
Ο πρόεδρος Trump κινήθηκε προς την αποκλιμάκωση της έντασης με την Τεχεράνη και μετά την κατάρρευση ενός αμερικανικού εναέριου μη επανδρωμένου οχήματος (drone) από το Ιράν κοντά στον Περσικό Κόλπο.
Στην προσπάθειά του αυτή, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε έναν εντελώς διαφορετικό τόνο για την υπόθεση του Ιράν, από τον Bolton, αλλά κι άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους.
Μετά την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν, εδώ και μήνες, ο πρόεδρος Trump είπε ότι η επίθεση των Ιρανών κατά του αμερικανικού drone ήταν πιθανώς ένα «λάθος» χωρίς πρόθεση.
Η τοποθέτηση αυτή του προέδρου Trump έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την επιθετική ρητορική των προειδοποιήσεων προς την Τεχεράνη από τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ M. Pompeo, αλλά και ειδικότερα από τις απόψεις που έχει εκφράσει δημόσια ο Bolton για το Ιράν.
Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ έχει πολλές φορές ζητήσει στο παρελθόν την αλλαγή της κυβέρνησης στην Τεχεράνη.
Ο ίδιος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι στις συζητήσεις που γίνονται για το Ιράν μεταξύ του προέδρου Trump και του Bolton, με την συμμετοχή κι αξιωματούχων όπως, ο Pompeo, ο αντιπρόεδρος M. Pence, αλλά κι ο (νέος) υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας M. Esper, οι οποίοι έχουν «κυρίως τον ρόλο καθορισμού του αποτελέσματος στις ψηφοφορίες που γίνονται για την λήψη αποφάσεων».
Μία υψηλόβαθμη διπλωματική πηγή μιας χώρας συμμάχου των ΗΠΑ εξέφρασε την ίδια άποψη για τον Pompeo, δηλώνοντας στο CNN ότι ο Pompeo δρα ως τρίτος πόλος επικοινωνίας μεταξύ του Bolton και του Trump κι αναφορικά με τους χειρισμούς στην υπόθεση του Ιράν.
«Από αυτά που έχουμε δει, ο Pompeo έκανε μία προσπάθεια να βρεθεί στην μέση των απόψεων που εκφράζει ο Bolton, αλλά κι ο πρόεδρος Trump.
Ο πρόεδρος επιδεικνύει μία υπερφυσική [τάση] αποφυγής του κινδύνου, όταν μπαίνει το ζήτημα της χρήσης στρατιωτικών μέσων, ενώ θέλει να εξέλθει από τις στάσιμες και μη νικηφόρες πολεμικές συγκρούσεις του παρελθόντος, αλλά και να αποφύγει νέες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο A. David Miller αντιπρόεδρος του κέντρου (Wilson Center).
«Σε αντίθεση [με την στάση αυτή] ο Bolton ήταν ένα γεράκι για το Ιράν, σε όλη την επαγγελματική του πορεία», πρόσθεσε ο ίδιος.
Αμερικανοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο Pompeo από την πλευρά του θα είναι δύσκολο να αντισταθεί σε καλέσματα για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράν, «καθώς ο ίδιος έχει τηρήσει μία σκληρή στάση κατά της Τεχεράνης, ενώ ως ΥΠΕΞ των ΗΠΑ θα κληθεί να διαχειριστεί τις οποιασδήποτε διαπραγματεύσεις, αν αυτές υπάρξουν.
Ωστόσο, δεν θεωρείται πιθανή η αντίστασή του απέναντι στις φωνές που προτείνουν μία στρατιωτική αντιμετώπιση του Ιράν από τις ΗΠΑ.
Στο τέλος, το μεγαλύτερο εμπόδιο κατά μιας τέτοιας επιλογής, είναι ο ίδιος ο πρόεδρος», υποστήριξε ένας αναλυτής του CNN.
Καθώς η κυβέρνηση Trump αποκαλύπτει την πολιτική της για το Ιράν, τόσο ο Pompeo, όσο κι ο Bolton έχουν παίξει ένα καθοριστικό ρόλο στις παρασκηνιακές συζητήσεις, μορφοποιώντας την αμερικανική αντίδραση, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.
Η επιρροή τους στην άσκηση της πολιτικής που σχετίζεται με την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ ενισχύθηκε με τον μεγάλο αριθμό προσώπων που έχουν τις ίδιες απόψεις και βρίσκονται σε υπηρεσιακές θέσεις άσκησης καθηκόντων εντός της αμερικανικής κυβέρνησης.
Ένας από αυτούς ήταν κι ο (πρώην) υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας P. Shanahan που αποχωρεί και τα καθήκοντά του, αναλαμβάνει ο Esper.
Παράλληλα, η επιρροή του Pompeo και του Bolton αυξήθηκε από την αποχώρηση αξιωματούχων που ασκούσαν μια περισσότερο μετριοπαθή επιρροή στον Αμερικανό πρόεδρο.
Τις προηγούμενες εβδομάδες, τόσο ο Pompeo, όσο κι άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει τη νομική εξουσία για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράν, χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου, παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος Trump έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο διπλωματικών συνομιλιών.
Χθες, ο πρόεδρος Trump υπενθύμισε στους δημοσιογράφους ότι «θέλω να βγω από αυτούς τους πολέμους χωρίς τέλος.
Το προωθώ προεκλογικά αυτό», τόνισε ο ίδιος.
Ο F. Fleitz συνεργάτης του Bolton και πρώην προσωπάρχης στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, υπερασπίστηκε το πρώην αφεντικό του, δηλώνοντας στο CNN ότι ο Bolton γνωρίζει καλά, πως ο πρόεδρος Trump δεν επιθυμεί να βάλει τις ΗΠΑ σε (νέες) πολεμικές συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένης και μιας πολεμικής σύγκρουσης με το Ιράν.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Bolton επικεντρώνει τις προσπάθειές του για την υλοποίηση της εξωτερικής πολιτικής του προέδρου Trump, υπό το σκεπτικό του προέδρου.
«Ο Bolton έχει ξεκαθαρίσει ότι είναι ένα μέλος της ομάδας του προέδρου και υλοποιεί την εξωτερική πολιτική του προέδρου Trump.
Η ιδέα ότι θα προωθήσει πολιτικές τις οποίες δεν εγκρίνει ο πρόεδρος, είναι λάθος στο σύνολό της», τόνισε ο ίδιος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης