Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί ο Erdogan παίρνει μέτρα «απελπισίας» για να σταματήσει τον Imamoglu - Τί φοβάται ο τούρκος πρόεδρος

tags :
Γιατί ο Erdogan παίρνει μέτρα «απελπισίας» για να σταματήσει τον Imamoglu - Τί φοβάται ο τούρκος πρόεδρος
Γιατί ο Erdogan παίρνει μέτρα «απελπισίας» για να σταματήσει τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης
Η KONDA, μια από τις κορυφαίες εταιρείες δημοσκοπήσεων της Τουρκίας, υποστήριξε πρόσφατα ότι ο E. Imamoglu, ο υποψήφιος του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) για την Κωνσταντινούπολη, μπορεί να έχει μεγάλη διαφορά από τον B. Yildirim του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) κατά έως και 8 μονάδες στις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές της 23ης Ιουνίου αναφέρει σε άρθρο του ο Murat Yetkin, πρώην διευθυντής της αγγλόφωνης τουρκικής εφημερίδας Hurriyet Daily News.
Όπως αναφέρει ο Yetkin, μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων και μέσα σε λίγες ώρες, ο πρόεδρος Erdogan δήλωσε ότι μια δικαστική απόφαση μπορεί να σταματήσει τον Imamoglu.
Ο Erdogan αναφερόταν στην έρευνα που ξεκίνησε μετά την προειδοποίησή του κατά του Imamoglu όσον αφορά τους ισχυρισμούς ότι προσέβαλε τον κυβερνήτη της πόλης Ορντού στη Μαύρη Θάλασσα, τον D Yavuz, για την χρήση του τμήματος VIP του αεροδρομίου νωρίτερα αυτόν το μήνα.
Λίγες ώρες προτού αναφέρει ότι ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, ο οποίος προηγείται του αντιπάλου του σε πολλές δημοσκοπήσεις, μπορεί να εμποδιστεί μέσω μιας εσπευσμένης δικαστικής απόφασης, ο Erdogan ισχυρίστηκε ότι, αν οι Κωνσταντινουπολίτες δεν επιλέξουν τον Yildirim στις 23 Ιουνίου, αυτό σημαίνει ότι προτίμησαν τον Al Sissi.
Αυτό που υπονοούσε ήταν ότι η εκλογή του Imamoglu θα ισοδυναμούσε με την εκλογή του Al Sissi, ο οποίος ανέτρεψε τον εκλεγμένο πρόεδρο της Αιγύπτου M. Morsei, που πέθανε μέσα στο δικαστήριο νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα.
Λίγο νωρίτερα την ίδια μέρα, ο Erdogan δήλωσε μάλλον δραματικά ότι θα φτάσει έως το σημείο να προσπαθήσει και να μεταφέρει το λείψανο του Κούρδου τραγουδιστή διαμαρτυρίας A. Kagia από το Παρίσι, ο Kagia πέθανε  εκεί αυτοεξόριστος λόγω των δικαστικών υποθέσεων εναντίον του.
Η αιφνίδια κίνηση για τον Kagia είχε μάλλον στόχο τις ψήφους των Κούρδων.
Η κίνηση αυτή διαδέχτηκε την απόφαση του Erdogan να επιτρέψει έπειτα από οκτώ χρόνια την πρόσβαση σε δικηγόρους στον φυλακισμένο ηγέτη του εκτός νόμου PKK A. Ocalan, σε μια κίνηση που του γύρισε μπούμερανγκ λίγο αργότερα, οπότε το προσηλωμένο στο κουρδικό -πρόβλημα- Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) ανακοίνωσε ότι κλίνει παρά ταύτα να υποστηρίξει τον Imamoglu.
Οι επικεφαλής του HDP θυμήθηκαν τα λόγια του Erdogan και του Yildirim, με τα οποία χαρακτήριζαν τους ψηφοφόρους τους «τρομοκράτες» πριν από τις εκλογές της 31ης Μαρτίου, οι οποίες ακυρώθηκαν από την Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή έπειτα από ενστάσεις και αιτήσεις του AKP.
Ένας  κουρδικής καταγωγής πρώην βουλευτής του AKP έγραψε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης στο οποίο ανήκει ότι στα λόγια του Erdogan ακούγεται μια «έκλειψη λογικής».
Στην πραγματικότητα έως και πριν από λίγες μέρες ο Erdogan προσπαθούσε να κρατήσει χαμηλό προφίλ, ωθώντας τον Yildirim στο προσκήνιο, ακόμη και υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται μόνο για δημοτικές εκλογές.
Η ομάδα του επιβεβαίωνε ότι δεν σχεδιάζει μεγάλες προεκλογικές συγκεντρώσεις και ότι θα αποδεχθεί τα αποτελέσματα της 23ης Ιουνίου, οποιαδήποτε κι αν είναι αυτά.
Η τηλεμαχία, που μεταδόθηκε απευθείας στις 16 Ιουνίου ανάμεσα στον Imamoglu και τον Yildirim, επέφερε μια κάποια αλλαγή, καθώς το AKP δεν ήταν ευχαριστημένο με το αποτέλεσμά της.
Η στάση του Erdogan άλλαξε έκτοτε.
Κατά τη διάρκεια ομιλίας του προς τους υποστηρικτές του το βράδυ της 17ης Ιουνίου, δήλωσε ότι είναι αδύνατο ο Imamoglu να αναλάβει την δημαρχία μετά την προσβολή που επεφύλαξε στον κυβερνήτη.
Τα λόγια του αυτά σήμαιναν πως ο Erdogan παραδέχεται ότι θεωρεί μια πιθανότητα τη νίκη του Imamoglu και αυτός είναι ο λόγος που τώρα υπονοεί ότι μια βολική δικαστική απόφαση θα μπορούσε να το σταματήσει αυτό.
Με αυτή την κίνηση, ο Erdogan ξαναγύρισε πίσω στην αφετηρία, επιστρέφοντας στο προσκήνιο ως ο αντίπαλος του Imamoglu κατά έναν τρόπο, βγάζοντας ξανά τον Yildirim από τη βιτρίνα.
Στον Erdogan δεν απάντησαν ούτε ο Imamoglu ούτε ο ηγέτης του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
Στο μεταξύ ο D. Bachteli, ο εταίρος του Erdogan στις εκλογές και ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), μετέβη από την Άγκυρα στην Κωνσταντινούπολη με μια πομπή από μαύρες λιμουζίνες Mercedes και Audi και ανήρτησε το βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς διέσχιζε γέφυρα στον Βόσπορο με μουσική υπόκρουση οθωμανικά πολεμικά εμβατήρια «Μεχτέρ».
Ορισμένοι πιστεύουν ότι αυτός επιτέλους κράτησε την υπόσχεσή του στον Erdogan και ότι η μεταφορά των κεντρικών του γραφείων στην Κωνσταντινούπολη ήταν μια βοήθεια τουλάχιστον για την τελευταία εβδομάδα. Στην πραγματικότητα όμως ο Erdogan δεν έμεινε ευχαριστημένος με αυτό διότι η συμμαχία του με τον Bachteli ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που Κούρδοι υποστηρικτές του AKP δεν ψήφισαν τον Yildirim στις εκλογές της 31ης Μαρτίου που ακυρώθηκαν.
Ο Bachteli επέστρεψε στην Άγκυρα με το εντυπωσιακό του κομβόι την επόμενη μέρα.
Άλλη τηλεοπτική εκπομπή στις 19 Ιουνίου, αυτή την φορά στο ελεγχόμενο από την κυβέρνηση δημόσιο δίκτυο TRT, στην οποία έγινε και η πρώτη εμφάνιση του υποψηφίου της αντιπολίτευσης στο εν λόγω δίκτυο, έκανε να λάμψει ακόμη περισσότερο το άστρο του Imamoglu.
Οι παραπάνω δηλώσεις του Erdogan την 19η Ιουνίου ήρθαν μετά την τηλεοπτική αυτή εκπομπή.
Φαίνεται ότι ο Erdogan έχει αποφασίσει να βάλει όλα τα χαρτιά που διαθέτει στο τραπέζι για να εξασφαλίσει ότι δεν θα χάσει ξανά την Κωνσταντινούπολη.
Η πολιτική του άνοδος ως την προεδρία άρχισε όταν εξελέγη δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης πριν από 25 χρόνια.
Αν ο Imamoglu κερδίσει, αυτό δεν θα σημαίνει μόνον ότι οι πέντε μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της Κωνσταντινούπολης με τον πληθυσμό της που πλησιάζει τα 16 εκατομμύρια, θα διοικούνται από δημάρχους του κεντροαριστερού αντιπολιτευόμενου CHP με την υποστήριξη του κεντροδεξιού Καλού Κόμματος (GP).
Θα σημαίνει επίσης ότι οι ψηφοφόροι δεν εγκρίνουν πλέον αυτά που έλεγε ο Erdogan κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.
Εξάλλου ο Erdogan  ήταν αυτός που μετέτρεψε τις δημοτικές εκλογές σε γενικές εκλογές ή ακόμη και σε εκλογές που θα κρίνουν τη μοίρα της Τουρκίας.
Αν ο Imamoglu κερδίσει, αυτό θα γίνει αντιληπτό από τους Τούρκους ψηφοφόρους ως το τέλος της πολιτικής ανόδου του Erdogan και ίσως ως τα πρώτα σημάδια μιας παρακμής.
Αν ο Imamoglu κερδίσει, ο Kilincaroglu ότι θα είναι η πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία που η ενός ανδρός αρχή θα ηττηθεί μέσω της δημοκρατικής ψήφου.
Ωστόσο απομένουν ακόμη λίγες μέρες ως τις επαναληπτικές εκλογές και ο Erdogan φυλάει πάντα πολλούς άσσους στο μανίκι του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης