Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τα ψηφοδέλτια Επικρατείας ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ: Ποιοι εκλέγονται, τα μηνύματα των κομμάτων

Τα ψηφοδέλτια Επικρατείας ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ: Ποιοι εκλέγονται, τα μηνύματα των κομμάτων
Μόλις δύο εβδομάδες πριν από την εκλογική αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου όλα δείχνουν ότι τινάζεται στον αέρα το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών
Συγκρούσεις σε υψηλούς τόνους με αιχμή τα προγράμματα των δύο μονομάχων, η τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών και οι διαδοχικές σφυγμομετρήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας συνθέτουν το πολιτικό σκηνικό στον δρόμο προς τις κάλπες.
Μόλις δύο εβδομάδες πριν από την εκλογική αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου όλα δείχνουν ότι τινάζεται στον αέρα το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών λόγω της έκτακτης Συνόδου Κορυφής και της αδυναμίας εως αυτή την ώρα τουλάχιστον, των κομμάτων να συμφωνήσουν σε μία νέα ημερομηνία.
Στο μεταξύ, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ανακοίνωσαν τα ψηφοδέλτια Επικρατείας προσπαθώντας να κερδίσουν εντυπώσεις και να απευθυνθούν σε ευρύτερα ακροατήρια.
Εδώ και αρκετές ημέρες ήταν γνωστό ότι ο Βασίλης Βασιλικός είναι ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ ενώ αναμενόμενες ήταν η δεύτερη θέση για την Έφη Αχτσιόγλου και η τρίτη για τον Πάνο Σκουρλέτη.
Αν και στο παρασκήνιο υπήρχε διαρροή, ο Αλέκος Φλαμπουράρης κάποιους τους εξέπληξε με την τοποθέτησή του στην τέταρτη εκλόγιμη θέση στο Επικρατείας.
Μπορεί η πέμπτη θέση στην οποία βρέθηκε η  Αικατερίνη Ανδρικοπούλου - Σακοράφα να αποτελεί έκπληξη ωστόσο η Κουμουνδούρου πριν από μία εβδομάδα είχε απευθυνθεί στους Οικολόγους Πράσινους και τους είχε ζητήσει να προτείνουν μια γυναίκα και άφθαρτη που θα τοποθετηθεί στην πέμπτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι Οικολόγοι Πράσινοι έστειλαν την κ. Ανδρικοπούλου - Σακοράφα, που είναι μεσαίο στέλεχος, έμπιστη του Γιάννη Τσιρώνη και είχε βγει τέταρτη σε ψήφους στις πρόσφατες ευρωεκλογές.
Με τους εσωκομματικούς επικριτές της να το αποδίδουν στο ότι το επίθετό της αρχίζει από άλφα.
Επίσης είχαν προτείνει την εκπρόσωπο τύπου Χριστίνα Ευθυμιάτου που είναι στενή συνεργάτιδα του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Δημαρά και την Δήμητρα Λυμπεροπούλου η οποία ήταν σύμβουλος του κ. Τσιρώνη στα δύο υπουργεία που είχε τοποθετηθεί, υποψήφια περιφερειάρχης Πελοποννήσου και επιλαχούσα βουλευτής Κορινθίας με τον ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2015. Τελικά επιλέχθηκε η λιγότερο έμπειρη και πολύ πιο νεαρή σε ηλικία κ.Ανδρικοπούλου.  
Στην έκτη θέση πάντως βρίσκεται ο προερχόμενος από τη ΔΗΜΑΡ Παναγιώτης Παναγιώτου και από τα ιδρυτικά στελέχη της Γέφυρας.
Στην έβδομη η Καλλιόπη Μοσκώφ, συγγενής του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς Κωστή Μοσκώφ και ακολουθεί το κομματικό στέλεχος και υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Νάσος Ηλιόπουλος. Στην ένατη θέση βρίσκεται  η απερχόμενη ευρωβουλευτής Κωνσταντίνα Κούνεβα που ως καθαρίστρια υπήρξε θύμα βίας του εργοδότη της. Στη δέκατη και δωδέκατη θέση βρίσκονται δύο εκπρόσωποι του καλλιτεχνικού κια πνευματικού κόσμου με τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προνομιακές σχέσεις μέχρι να γίνει κυβέρνηση.
Πρόκειται για τον μουσικοσυνθέτη-εικαστικό, Κωνσταντίνο Καλδάρα και την συγγραφέα Ρέα Γαλανάκη.
Ενώ στην ενδέκατη θέση περιλαμβάνεται ένας βουλευτής από την λεγόμενη εσωκομματική αντιπολίτευση, ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος.

Αριστεία, ανανέωση, αξιοκρατία, τα τρία Α του Κυριάκου Μητσοτάκη

Στη ΝΔ επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας είναι ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός,  πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και νομικός σύμβουλος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη όταν ήταν πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραμμένος. Μάλιστα, φέρεται να έχει ως γερμανοτραφής και πολύ στενές σχέσεις με το Βερολίνο και προσωπικά με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.
Στη δεύτερη θέση, η πρώην υπουργός Μαριέττα Γιαννάκου, ένα πρόσωπο πολύ σεβαστό, όχι μόνο στο χώρο της ΝΔ αλλά και του ευρύτερου φιλελεύθερου χώρου. Θεωρείται άλλωστε από τα πλέον φιλελεύθερα στελέχη της παράταξης και συχνά έχει υπερασπιστεί την άποψή της ακόμη κι αν αυτή βρέθηκε κόντρα στην επίσημη κομματική γραμμή.
Στην τρίτη θέση, ένα πρόσωπο από το στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος ως επικεφαλής των συμβούλων του κ. Μητσοτάκη, μετείχε ενεργά στην κατάρτιση της πρότασης Συνταγματικής Αναθεώρησης της ΝΔ.
Ακολουθεί ο επικοινωνιακός σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ, Τάκης Θεοδωρικάκος ο οποίος είναι πρώην γραμματέας της ΚΝΕ, όταν ο Αλέξης Τσίπρας ήταν μέλος του πολιτικού Συμβουλίου της ενώ στη συνέχεια, επί Κώστα Λαλιώτη, τοποθετήθηκε στέλεχος του γραφείου τύπου του ΠΑΣΟΚ.
Στην πέμπτη θέση βρίσκεται ένας εκπρόσωπος των επιστημών, ο  πολυβραβευμένος καθηγητής Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρήστος Ταραντίλης.
Στην έκτη θέση τοποθετήθηκε ο παλιός συνεργάτης της Ντόρας Μπακογιάννη, Θεόδωρος Σκυλακάκης, πρόεδρος της Δράσης η οποία ανέστειλε την κομματική της δραστηριότητα προκειμένου να απορροφηθεί εκλογικά από τη ΝΔ.
Στις επόμενες μη εκλόγιμες θέσεις ο κ.Μητσοτάκης με τις επιλογές του επιθυμεί να αναδείξει την αριστεία και την αξιοκρατία.
Μια ακόμη επιστήμων με διακρίσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Μίνα Γκάγκα, βρίσκεται στην έβδομη θέση.
Στην επόμενη, τοποθετήθηκε ένα στέλεχος του ευρύτερου κομματικού χώρου,  η καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας και Διεθνούς Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Κωνσταντίνα Μπότσιου, πρώην Γενική Διευθύντρια του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Στην ένατη θέση, ένας ακόμα βραβευμένος επιστήμονας, ο Ανάργυρος Μαριόλης, διευθυντής του κέντρου Υγείας Αρεόπολης ο οποίος ανακηρύχθηκε καλύτερος οικογενειακός γιατρός της Ευρώπης για το 2019... o οποίος προέρχεται από τον χώρο της Αριστεράς. 
Δύο ακόμη γυναίκες ακολουθούν στην δέκατη και ενδέκατη θέση. Η Βασιλική Λοϊζου, στέλεχος με επιτυχημένη πορεία στη Δημόσια Διοίκηση συμμετέχει προκειμένου να συμβολίσει το όραμα του προέδρου της ΝΔ για δημόσιο με αξιοκρατία.
Στην προτελευταία θέση, η Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου, καταξιωμένη επαγγελματίας στον κλάδο του τουρισμού και του πρωτογενούς τομέα με την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να αναδείξει πόσο πολύ σημαντικούς για την ανάπτυξη της χώρας θεωρεί αυτούς τους δύο τομείς.
Την τελευταία τιμητική 12η θέση κατέχει ο δημοφιλής ηθοποιός και σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης ο οποίος προέρχεται επίσης από τη Δράση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης