Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Αποκάλυψη: Επιχείριση σκούπα σε πάνω από 10 εταιρίες ορκωτών ελεγκτών από την ΕΛΤΕ

tags :
Αποκάλυψη: Επιχείριση σκούπα σε πάνω από 10 εταιρίες ορκωτών ελεγκτών από την ΕΛΤΕ
Αυξημένες πιθανότητες για τουλάχιστον 5 νέες ανακλήσεις αδειών ελεγκτικών και ορκωτών
Στο στόχαστρο της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες περισσότερες από 10 εταιρίες ορκωτών λογιστών αλλά και μεγαλύτερος αριθμός αδειούχων ορκωτών ελεγκτών.
Η Επιτροπή σε αιφνιδιαστικούς ελέγχους που πραγματοποιεί τους τελευταίους μήνες έχει διαπιστώσει σημεία και τέρατα γεγονός που προκαλεί έντονο προβληματισμό για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά των ορκωτών όπου βασιλεύουν πρακτικές που δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους στη λειτουργία της αγοράς.
Οι διαπιστώσεις της Επιτροπής έχουν παραπεμφθεί στο πειθαρχικό συμβούλιο το οποίο δρομολογεί την επιβολή ποινών έστω και αν το προσωπικό της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης είναι μη επαρκές καθώς κατά τη διάρκεια της υπερδεκαετούς λειτουργίας της Ανεξάρτητης Αρχής ουδέποτε αντιμετωπίστηκε σοβαρά από τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες των Οικονομικών Υπουργείων.
Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες τουλάχιστον 5 ορκωτοί λογιστές το επόμενο διάστημα θα χάσουν την άδειά του προστιθέμενοι στους ήδη 2 που την έχασαν τον προηγούμενο μήνα ένας εκ των οποίων έλεγχε τον ισολογισμό της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Οι έλεγχοι της Επιτροπής αφορούν τόσο σε μικρές όσο και μεγάλες ελεγκτικές εταιρίες (και της Big Four) με επικέντρωση στις ελεγκτικές οντοτήτων δημοσίου συμφέροντος (εισηγμένες κλπ) αλλά και σε ελεγκτικές που αναλαμβάνουν έργα με δυσανάλογα χαμηλές αμοιβές.
Η ΕΛΤΕ διενεργεί θεματικούς ελέγχους εστιάζοντας σε συγκεκριμένα πεδία ελέγχου, ζητά αιφνιδιαστικά και άμεσα την προσκόμιση των φακέλων ελέγχου προκειμένου να διαπιστώσει την πληρότητά τους ενώ ελέγχει και τα συστήματα ποιότητας των ελεγκτικών εταιριών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπόθεση Folli έφερε στην επιφάνεια το χρόνιο ερώτημα αξιοπιστίας των ορκωτών ελεγκτών δεδομένου ότι ακόμα και σε εποχές ευμάρειας στο παρελθόν είχαν παρατηρηθεί σοβαρά κρούσματα πέτσινων οικονομικών καταστάσεων που οι ορκωτοί δεν είχαν … «δει» τίποτα όπως οι υποθέσεις των Ασπίς Πρόνοια (ΣΟΛ) και Proton (PwC)  για τις οποίες παραδόξως οι πειθαρχικοί έλεγχοι ξεκίνησαν χωρίς να μάθει κανένας που και αν κατέληξαν.
Επισημαίνεται ότι το πλαίσιο με το οποίο λειτουργούν οι ελεγκτικές εταιρίες στη μεγάλη τους πλειοψηφία κινείται εκτός δεοντολογίας καθώς οι ορκωτοί καθίστανται έμποροι αφού οι αμοιβές τους και η ανέλιξή τους εξαρτώντας από τον αριθμό των πελατών (αυτών δηλαδή που θα ελέγξουν) που θα φέρουν.
Πρόκειται για καραμπινάτη σύγκρουση συμφερόντων που κάνει θραύση ειδικά στα μεγάλες εταιρίες αλλά όλοι κάνουν δεν καταλαβαίνουν μέχρι να έλθει το επόμενο σκάνδαλο.

Νίκος Καρούτζος
nakroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης