Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Αλέξανδρος Μωραιτάκης υποψήφιος με την ΝΔ: Πώς θα ανεβούν οι τιμές των ακινήτων

tags :
Αλέξανδρος Μωραιτάκης υποψήφιος με την ΝΔ: Πώς θα ανεβούν οι τιμές των ακινήτων
Σε αντίθεση με άλλες χώρες του εξωτερικού, το μεγαλύτερο ποσοστό της περιουσίας των ελληνικών νοικοκυριών είναι τοποθετημένο σε ακίνητα
Ως οικονομολόγος και ως άνθρωπος της αγοράς με πρακτική εμπειρία άνω των σαράντα ετών, πιστεύω ακράδαντα ότι η ελληνική οικονομία θα ωφεληθεί τα μέγιστα από μια άνοδο των τιμών των ακινήτων και πως η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Και θα το κάνει.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Γιατί χρειάζεται να ανεβούν οι τιμές των ακινήτων;
Πρώτον, γιατί αυτό θα αποφέρει μεγάλα οφέλη στα νοικοκυριά, τα οποία θα δουν την περιουσία τους να αναβαθμίζεται, με ό,τι θετικό αυτό σημαίνει για την πορεία της οικονομίας γενικότερα.
Σε αντίθεση με άλλες χώρες του εξωτερικού, το μεγαλύτερο ποσοστό της περιουσίας των ελληνικών νοικοκυριών είναι τοποθετημένο σε ακίνητα, (σύμφωνα με εκτιμήσεις γύρω στο 80% και μόλις το υπόλοιπο 20% βρίσκεται με τη μορφή καταθέσεων, μετοχών και άλλων επενδυτικών κατηγοριών).
Έτσι, αν για παράδειγμα ένα άτομο έχει στην κατοχή του δύο κατοικίες (πχ ένα διαμέρισμα στην Αθήνα και το πατρικό του σπίτι που κληρονόμησε στην επαρχία), τότε διαθέτει μια ακίνητη περιουσία άνω των 150.000 ευρώ.
Σε περίπτωση τώρα που οι τιμές των ακινήτων αυξηθούν κατά 30% μέσα στα επόμενα χρόνια, η περιουσία του ατόμου αυτού θα ανεβεί κατά περίπου 50.000 ευρώ, όταν το ίδιο άτομο ενδεχομένως να έχει ετήσιο εισόδημα από την εργασία του κάτω από 20.000 ευρώ.
Δηλαδή, θα κερδίσει όσο αν δούλευε για 2,5 ολόκληρα χρόνια, χωρίς να καταναλώνει ούτε ένα ευρώ…
Επίσης, από μια τέτοια άνοδο θα μπορούσε να εισπράξει πολύ περισσότερα χρήματα, όποιος αποφάσιζε να πουλήσει το ακίνητό του σε ξένους που είτε χρησιμοποιούν τη μέθοδο της «χρυσής βίζας», είτε απλά θέλουν να αποκτήσουν ένα εξοχικό σπίτι στην Ελλάδα.
Και δεύτερον, η άνοδος των τιμών των ακινήτων θα καταστήσει το χτίσιμο των ακινήτων φτηνότερη επιλογή από την αγορά ήδη υπαρχόντων, εξέλιξη που θα κινήσει την οικοδομική δραστηριότητα (βλέπε νέες θέσεις εργασίας) και τα περισσότερα από εκατό διαφορετικά επαγγέλματα που δραστηριοποιούνται γύρω από αυτή.
Το ζήτημα όμως είναι το αν υπάρχουν πολιτικές που μπορεί να εφαρμόσει η επόμενη κυβέρνηση και έτσι να επηρεάσει θετικά τις αξίες των πολιτικών ακινήτων.
Η απάντηση είναι θετική και θα αναφερθώ σε μερικές μόνο κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση.
Πρώτον, να μειωθεί η βαρύτατη φορολογία και δεν είναι τυχαία η δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας για οριζόντια και άμεση μείωση του ΕΝΦΙΑ.
Δεύτερον, η εμπέδωση κλίματος ασφάλειας με παράλληλη καταπολέμηση της ανομίας.
Οι τιμές των κατοικιών σε πολλές συνοικίες της Αθήνας (και δεν αναφέρομαι μόνο στα Εξάρχεια) θα μπορούσαν να ήταν πολύ υψηλότερες αν δεν υπήρχαν τα συνεχή κρούσματα κλοπών, ληστειών και λοιπών παράνομων ενεργειών. Κανείς δεν είναι διατεθειμένος να αγοράσει ένα σπίτι ή ένα κατάστημα, όταν ο ίδιος και οι πελάτες του θα φοβούνται να κυκλοφορήσουν στο δρόμο…
Πώς ένας έμπορος θα αγοράσει κατάστημα, όταν στο απέναντι πεζοδρόμιο «ανθεί» το παρεμπόριο;
Τρίτον, η προσπάθεια αναβάθμισης των περιοχών μέσα από απλές παρεμβάσεις. Μεσίτες μου λένε πως οι πωλήσεις πολλών σπιτιών σε ξένους έχουν ματαιωθεί, όταν οι τελευταίοι διαπίστωσαν ελλιπή καθαριότητα, λακούβες και χαντάκια στους δρόμους, λεηλατημένες παιδικές χαρές και άλλα σχετικά.
Εδώ, κομβικό ρόλο θα κληθεί να παίξει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και το ευχάριστο για το Δήμο Αθηναίων είναι ότι ο νέος δήμαρχος κ. Κώστας Μπακογιάννης έχει δεσμευθεί για σειρά παρεμβάσεων-αναβαθμίσεων.
Τέταρτο, η επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης στην πραγματική οικονομία μέσα από «φρέσκο χρήμα» που θα προσελκυσθεί από το εξωτερικό. Το νέο αυτό χρήμα θα διαχυθεί σε ολόκληρη την οικονομία μέσα από περισσότερες-αποδοτικότερες θέσεις εργασίας και μεγαλύτερες ευκαιρίες για κέρδη.
Ο συνδυασμός αυτός των δύο θα οδηγήσει σε ανοδική ώθηση την αγορά ακινήτων.
Η Νέα Δημοκρατία είναι θιασώτης των επενδύσεων και κάθε σημαντική επένδυση μπορεί να αυξήσει κατά πολύ τις τιμές των ακινήτων της ευρύτερης περιοχής, ή ακόμη και ενός ολόκληρου νομού.
Ας δούμε για παράδειγμα το πόσο ωφέλησε τη Μεσσηνία (και την αξία των ακινήτων της) η επένδυση του CostaNavarino, ή ας φανταστούμε το πόσοι όμοροι δήμοι θα αναβαθμιστούν από την υλοποίηση της επένδυσης στο Ελληνικό, που αρχικά ο ΣΥΡΙΖΑ πολέμησε και στη συνέχεια την καθυστέρησε επί σειρά ετών.
Συμπερασματικά θα έλεγα, πως έχουμε πολλαπλό συμφέρον οι τιμές των ελληνικών ακινήτων να αυξηθούν και πως υπάρχουν κυβερνητικές δράσεις και πολιτικές που μπορούν να οδηγήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.
Η ΝΔ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα το επιτύχουν.
Δεσμεύομαι και προσωπικά να δίνω την μάχη καθημερινά μέσα στη Βουλή για να βελτιωθούν τα οικονομικά μας στη βάση της γνώσης, εμπειρίας και αποτελεσματικότητας που απαιτούν οι άνθρωποι της αγοράς και της πραγματικής οικονομίας.

 Αλέξανδρος Μωραϊτάκης
Υποψήφιος Βουλευτής ΝΔ Α΄Αθήνας

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης