Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα στις αγορές, με τα «βλέμματα» σε G20 και γεωπολιτικές εντάσεις - Οριακά κέρδη +0,04% για τον Dow Jones

Νευρικότητα στις αγορές, με τα «βλέμματα» σε G20 και γεωπολιτικές εντάσεις - Οριακά κέρδη +0,04% για τον Dow Jones
Η προειδοποίηση της Daimler για την κερδοφορία της οδήγησε σε απώλειες τις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές
(upd) Οριακές μεταβολές είχαν σήμερα (24/6/2019) οι δείκτες της Wall Street, με τα «βλέμματα» να είναι στραμμένα στη σύνοδο κορυφής των G20 αυτή την εβδομάδα, καθώς και στις γεωπολιτικές εντάσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν, με τους επενδυτές να φοβούνται μια στρατιωτική σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.
Ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,04% στις 26.730 μονάδες, ο S&P 500 είχε πτώση 0,17% στις 2.945 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινήθηκε κατά 0,24% χαμηλότερα στις 8.012 μονάδες.

Οι αμερικανικές μετοχές βρίσκουν μια ήπια στήριξη στην αισιοδοξία που κυριαρχεί εν όψει της συνάντησης που πρόκειται να πραγματοποιηθεί ανάμεσα στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump, και τον Κινέζο ομόλογό του, Xi Jinping, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των G20.
Οι επενδυτές ελπίζουν ότι οι δύο ηγέτες θα πλησιάσουν σε μια συμφωνία ικανή να θέσει τέλος στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών.
Την αισιοδοξία για το εμπόριο αντισταθμίζουν, ωστόσο, οι επίμονες γεωπολιτικές ανησυχίες.
Αν και τις τελευταίες ώρες καταγράφεται αλλαγή πλεύσης όσον αφορά τη στάση και τη στρατηγική των ΗΠΑ απέναντι στο Ιράν, αν κρίνει κανείς από τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, ο οποίος υποστήριξε πως δεν επιδιώκει πόλεμο με το Ιράν και πως μέλημά του είναι να υπάρξει συμφωνία, ο Trump ανακοίνωσε σήμερα νέες κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης για το πυρηνικό της πρόγραμμα.
«Θα συνεχίσουμε να ασκούμε πιέσεις στην Τεχεράνη έως ότου το καθεστώς της σταματήσει τις επικίνδυνες ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων και των πυρηνικών φιλοδοξιών της», υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο κ. Trump, προσθέτοντας ότι «ποτέ το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο».
Πάντως, η αισιοδοξία για το εμπόριο, καθώς και η αυξανόμενη πιθανότητα για μια χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), έχουν πυροδοτήσει ένα μεγάλο ράλι τον Ιούνιο.
Οι τρεις κύριοι δείκτες καταγράφουν κέρδη άνω του 7% ο καθένας από την αρχή του μήνα, ενώ ο S&P 500 ανήλθε σε νέο ιστορικό υψηλό την περασμένη εβδομάδ.α
Τα κέρδη αυτά αντισταθμίζουν σε μεγάλο βαθμό το sell off του Μαΐου, που είχε πυροδοτήσει ο «πόλεμος» δασμών ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα.
Στα εταιρικά νέα, άλμα άνω του 14% είχε η μετοχή της Caesars Entertainment, στον απόηχο της είδησης ότι εξαγοράζεται από την Eldorado Resorts, έναντι του ποσού των 17,3 δισ. δολαρίων σε μετοχές και μετρητά.

Μεικτά πρόσημα στην Ευρώπη 

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, μετά από μια νευρική συνεδρίαση, εν όψει της συνόδου κορυφής των G20 αυτή την εβδομάδα, ενώ οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τις γεωπολιτικές εντάσεις.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,25% κι έκλεισε στις 383,79 μονάδες.
Πιέσεις δέχτηκαν οι αυτοκινητοβιομηχανίες, με τον σχετικό δείκτη να καταγράφει απώλειες 1,2%, στον απόηχο των απογοητευτικών προβλέψεων της Daimler για την κερδοφορία της.
Η μετοχή της Daimler κατέγραψε «βουτιά» 3,8%, καθώς η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία αναθεώρησε πτωτικά τις εκτιμήσεις για τα φετινά της κέρδη.
Νωρίτερα, το γερμανικό υπουργείο Μεταφορών είχε ανακοινώσει ότι η Daimler θα πρέπει να ανακαλέσει 60.000 αυτοκίνητα ντίζελ Mercedes στη Γερμανία, αφού οι ρυθμιστικές αρχές της χώρας διαπίστωσαν ότι ήταν εφοδιασμένα με λογισμικό που αποσκοπούσε στη στρέβλωση των ρύπων που εκπέμπουν.
Η Daimler πίεσε χαμηλότερα το σύνολο του κλάδου, με τις γερμανικές Volkswagen και BMW να υποχωρούν κατά 0,5% και 1,2% αντίστοιχα και τις γαλλικές Renault και Peugeot να σημειώνουν πτώση 1% και 1,3%.
Ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 0,53% κι έκλεισε στις 12.274,57 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε κατά 0,12% στις 7.416,69 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με πτώση 0,12% στις 5.521,71 μονάδες. 


Παράλληλα, ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχώρησε κατά 0,49% κι έκλεισε στις 21.284,10 μονάδες.
Εν τω μεταξύ, περαιτέρω πιέσεις στις γερμανικές μετοχές άσκησαν τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ifo για τη γερμανική οικονομία, που προμηνύουν στασιμότητα.
O δείκτης επιχειρηματικού κλίματος υποχώρησε τον Ιούνιο στις 97,4 μονάδες, από 97,9 μονάδες, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Αναμονή στις αγορές της Ασίας εν όψει G20

Στάση αναμονής τήρησαν σήμερα οι επενδυτές της Ασίας, εν όψει της συνόδου των G20, με την ελπίδα ότι οι νέες εμπορικές επαφές ΗΠΑ - Κίνας θα αποδώσουν, να κυριαρχεί.
Ο Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με οριακή άνοδο 0,13% στις 21.285 μονάδες.
O ευρύτερος δείκτης Topix, που θεωρείται πιο ενδεικτικός της γενικής τάσης, παρέμενε ουσιαστικά αμετάβλητος, καθώς κατέγραφε άνοδο 0,34 μονάδας (+0,022%) στις 1.546,24 μονάδες.
O δείκτης Shanghai Composite ενισχύθηκε κατά 0,21% στις 3.008,15 μονάδες, ενώ ο SZSE Component κατέγραψε οριακές απώλειες 0,02% στις 9.212,12 μονάδες.
Ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία ενισχύθηκε κατά 0,22% στις 6.665,40 μονάδες.
Στην Ταϊβάν, ο Taiwan Weighted σημείωσε πτώση 0,23% στις 10.779,45 μονάδες, ενώ ο Kospi στη Νότιο Κορέα έκλεισε με οριακή άνοδο 0,03% στις 2.126,33 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης