Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Draghi μπορεί να δεσμεύσει νομικά την ΕΚΤ για να δράσει ακόμη και μετά την αποχώρησή του

tags :
Ο Draghi μπορεί να δεσμεύσει νομικά την ΕΚΤ για να δράσει ακόμη και μετά την αποχώρησή του
Οι παγκόσμιοι κίνδυνοι απειλούν να σταματήσουν την ανάκαμψη και οι προοπτικές για τον πληθωρισμό εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχίες
Ο Mario Draghi δεν έχει κάνει τίποτα λιγότερο ένα μικρό νομισματικό θαύμα κατά την οκταετή θητεία του ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μέσω μιας σειράς αντισυμβατικών πολιτικών παρεμβάσεων.
Και καθώς μετράμε τις μέρες για την αναχώρησή του, οι προσδοκίες ανοίγουν για άλλη μια φορά ότι θα μπορέσει να βγάλει ένα ακόμη λαγό από το καπέλο, σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση του Bloomberg.
Είτε με μακροπρόθεσμα δάνεια προς τις τράπεζες, είτε με ένα υπό όρους δίχτυ ασφαλείας με την αγορά κρατικών ομολόγων, ο Draghi δεν απέτυχε.
Και μπορεί οι επικριτές του να λένε ότι όλα στην οικονομία είναι ανησυχητικά, αλλά σχεδόν 11 εκατομμύρια άνθρωποι που έχουν βρει εργασία από το 2013.
Κι ενώ πλησιάζουμε στο τέλος της θητείας του Draghi δεν αποκλείεται να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια σε αρνητικό έδαφος και να ξεκινήσει έναν ακόμη γύρο αγορών ενεργητικού.
Βέβαια, δεν υπάρχει κρίση που να απαιτεί άμεση ανταπόκριση.
Αλλά οι παγκόσμιοι κίνδυνοι απειλούν να σταματήσουν την ανάκαμψη και οι προοπτικές για τον πληθωρισμό εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχίες.
Ο πληθωρισμός παραμένει χαμηλός, αλλά όχι κοντά στον στόχο της ΕΚΤ, επομένως μια άλλη δόση νομισματικών κινήτρων είναι σαφώς απαραίτητη εάν οι κεντρικοί τραπεζίτες λάβουν πιο σοβαρά υπόψιν τους την επίτευξη της εντολής τους.
Ωστόσο, δεν είναι τόσο απλό.
Η οικονομία δεν βρίσκεται σε δύσκολη θέση, και χωρίς κρίση πολλοί, αν όχι και οι περισσότεροι, των συναδέλφων του Draghi δεν υποστηρίζουν τη δράση.
Και η ικανότητα του Draghi να τους πείσει να ενεργήσουν νωρίτερα θα μπορούσε τελικά να εξασθενίσει καθώς πλησιάζει η ημερομηνία αναχώρησής του.
Το πιο σημαντικό από όλα, έχει γίνει πιο δύσκολο η ΕΚΤ να κάνει περισσότερα.
Τα επιτόκια οδεύουν σε αρνητικά εδάφη, επομένως η μείωσή τους μπορεί να γίνει αντιπαραγωγική.
Όταν πρόκειται για την αγορά ομολόγων, η ΕΚΤ έχει επιβάλει περιορισμούς στον εαυτό της, οι οποίες θα καταρριφθούν σύντομα, εάν επανενεργοποιηθεί η ποσοτική χαλάρωση σε σημαντική κλίμακα.
Αυτοί οι περιορισμοί μπορούν να αρθούν, αλλά όχι χωρίς να διερευνηθεί εάν η ΕΚΤ θα παραβίαζε τους κανόνες για τη διάσωση των κυβερνήσεων.
Τι πρέπει να κάνει ο Draghi;
Ίσως θα πρέπει για τελευταία φορά να πείσει τους συναδέλφους του να ενεργήσουν.
Και η τελευταία ομιλία του δείχνει ότι κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.
Η δέσμευση θα έχει τη μορφή δήλωσης ότι η ΕΚΤ θα αναλάβει ενέργειες υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
Η κατεύθυνση της δήλωσης αυτής είναι σαφής.
Για παράδειγμα, η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων εάν ο πληθωρισμός δεν θεωρείται πλέον ότι βρίσκεται σε βιώσιμη πορεία προς τον στόχο.
Δυστυχώς, αυτή η μορφή λέξεων αφήνει πάρα πολύ περιθώριο στα χέρια του διαδόχου του για το πότε πρέπει να ενεργήσει.
Θεωρητικά, η ΕΚΤ θα περιγράψει ένα επίπεδο για τον πληθωρισμό - για παράδειγμα - κάτω από το οποίο θα υποχρεωθεί να ξαναρχίσει τις αγορές στοιχείων ενεργητικού.
Και ιδανικά, η δέσμευση θα πρέπει επίσης να εξετάσει το πότε θα σταματήσει την παρέμβασή της η ΕΚΤ.
Δηλαδή, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αγοράζει περιουσιακά στοιχεία έως ότου ο πληθωρισμός υπερβεί το όριο αυτό.
Οι συνάδελφοι του Draghi θα είναι ανήσυχοι να έχουν τα χέρια τους δεμένα με αυτό τον τρόπο.
Αλλά αυτή η μορφή των λέξεων δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να τους δεσμεύσει να σεβαστούν την υπάρχουσα εντολή τους.
Η οικονομική θεωρία υποδηλώνει ότι μια πολύ πιο επιθετική φιλοδοξία - να διατηρηθεί η πολιτική χαλάρωσης έως ότου ο πληθωρισμός υπερβεί τον στόχο - θα μπορούσε να είναι πολύ αποτελεσματική, αλλά είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι ο Draghi θα πείσει τους συναδέλφους του να κάνουν αυτή τη δέσμευση και ακόμα και αν το έκαναν, είναι δύσκολο να φανταστούμε πως θα ενεργήσουν.
Αν ο Draghi πρόκειται να πείσει τους επενδυτές ότι οι συνάδελφοί του θα εκπληρώσουν τη δέσμευση ακόμα και όταν δεν είναι πλέον στο ΔΣ τότε θα πρέπει να αφαιρέσει τα θεσμικά και πνευματικά εμπόδια που ενδέχεται να καθυστερήσουν ή να εκτροχιάσουν τη δράση μόλις φύγει.
Εάν οι επενδυτές και οι οικονομολόγοι ανησυχούν για το γεγονός ότι η ΕΚΤ δεν διαθέτει χώρο για να μειώσει τα επιτόκια, τότε ο Draghi θα πρέπει να αναθέσει μια έρευνα στο προσωπικό του για να εκτιμήσει πού βρίσκεται το πραγματικό κατώτατο όριο.
Εάν η αγορά ανησυχεί για το γεγονός ότι η ΕΚΤ δεν διαθέτει χώρο για να αγοράσει περισσότερα ομόλογα, τότε θα λάβει επίσημα την απόφαση τώρα ότι τα όρια του ποσού κάθε ομολόγου που μπορεί να αγοράσει η ΕΚΤ θα αυξηθούν σε περίπτωση επανάληψης της ποσοτικής χαλάρωσης.
Προς το παρόν, αυτά θα ήταν απλώς επιλογές.
Τα επιτόκια θα παραμείνουν εκεί που είναι, όπως και η πολιτική επανεπένδυσης, καθώς τα ομόλογα θα ωριμάσουν.
Το θέμα είναι ότι ο χώρος της πολιτικής θα ήταν σαφής.
Και στην ιδανική περίπτωση ο Draghi θα μπορούσε να εξασφαλίσει την ομοφωνία στο Διοικητικό Συμβούλιο σχετικά με αυτές τις αποφάσεις - κάτι που οι συνάδελφοί του θα μπορούσαν να είναι πρόθυμοι να δώσουν προτεραιότητα στη δράση τους σήμερα.
Φυσικά, ο Draghi θα προτιμούσε να δράσει νωρίτερα.
Αλλά μια αξιόπιστη υπό όρους δέσμευση για το μέλλον είναι πολύ καλύτερη από το να μην κάνει τίποτα, καταλήγει το Bloomberg.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης