Χωρίς debate πολιτικών αρχηγών οι εκλογές της 7ης Ιουλίου - Τσίπρας: Έψαχναν αφορμή

Χωρίς debate πολιτικών αρχηγών οι εκλογές της 7ης Ιουλίου - Τσίπρας: Έψαχναν αφορμή
Δεν θα διεξαχθεί τελικά η τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών
Χωρίς debate πολιτικών αρχηγών θα γίνουν οι εκλογές της 7ης Ιουλίου καθώς η σημερινή (24/6/2019) συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής δεν κατάφερε να γεφυρώσει τις αντιθέσεις ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα και να βρεθεί μια κοινής αποδοχής ημερομηνία για τη διεξαγωγή του.
Αν και προτάθηκαν οι ημερομηνίες από τις 27 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου δεν κατέστη δυνατόν να βρεθεί μια ημερομηνία που να μπορούν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί να είναι παρόντες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε ακόμη και να γίνει αργά το βράδυ της 1ης Ιουλίου, σε περίπτωση που δεν μπορούσε να βρεθεί άλλη ημερομηνία.
Τελικά, όμως, ούτε και με αυτή τη συμβιβαστική πρόταση κατέστη δυνατόν να ξεπεραστούν τα κωλύματα.
Σημειώνεται πως αρχικά είχε οριστεί η 1η Ιουλίου για την πραγματοποίηση του debate ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς.
Ωστόσο, η αδυναμία συμφωνίας στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τους Ευρωπαίους αξιωματούχους που θα τις καταλάβουν ηγετικές θέσεις στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, π.χ. προεδρία της Κομισιόν είχε ως αποτέλεσμα να αποφασιστεί νέα έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για τις 30 Ιουνίου, γεγονός που θα δύσκολευε ιδιαίτερα τον κ.Τσίπρα να είναι παρών.
Ως εκ τούτου αναζητήθηκε μια εναλλακτική ημερομηνία, χωρίς ωστόσο να υπάρξει συμφωνία.
Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Κ. Ζούλας πρότεινε ως εναλλακτικές ημερομηνίες είτε την 27η είτε την 28η Ιουνίου, πρόταση με την οποία συμφώνησε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Ηλιόπουλος
Ωστόσο, διαφώνησαν τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα καθώς σε αυτές τις ημερομηνίες έχουν προγραμματισμένες εκδηλώσεις και περιοδείες.
Τότε ο κ.Ηλιόπουλος, αφού επικοινώνησε με το Μαξίμου, δήλωσε ότι ο κ.Τσίπρας θα γυρίσει από Βρυξέλλες για να διεξαχθεί το debate στις 22:00 το βράδυ της Δευτέρας 1η Ιουλίου.
Στην πρόταση αυτή αντέδρασε το ΚΚΕ καθώς όταν είχε συμφωνηθεί η 1η Ιουλίου ως ημέρα διεξαγωγής του debate, είχε αλλάξει την εκδήλωση του στη Θεσσαλονίκη μεταφέροντας την για τις 2 Ιουλίου.
Όταν όμως ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκε το κώλυμα λόγω των γεγονότων στην Ευρώπη, το ΚΚΕ άλλαξε και πάλι την ημερομηνία της εκδήλωσης για την 1η Ιουλίου.
Το αδιέξοδο που καταγράφηκε όμως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε αντιδράσεις με το ΣΥΡΙΖΑ να επιρρίπτουν την ευθύνη σε ΝΔ και ΚΙΝΑΛ και με τον εκπρόσωπο του ΚΙΝΑΛ, Μ. Όθωνα να περνά στην αντεπίθεση, αναφέροντας ότι ήταν προσχηματικός ο λόγος που ο ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε τη ματαίωση του debate για την Δευτέρα 1 Ιουλίου που είχε συμφωνηθεί αρχικά.

Tσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης, το ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ αναζητούσαν αφορμή για να αποφύγουν το debate

«Αρχικά πίστευα ότι μόνο ο κ. Μητσοτάκης θέλει να αποφύγει, σαν το διάολο το λιβάνι, το ντιμπέιτ των δυο.
Σήμερα φάνηκε ότι και το ΚΙΝΑΛ, ακόμη - παραδόξως - και το ΚΚΕ έψαχναν εναγωνίως αφορμή να αποφύγουν και το ντιμπέιτ των πέντε.
Ακόμη και όταν αποδέχτηκα να έρθω στο στούντιο απευθείας από το αεροπλάνο, βρήκαν πρόσχημα άρνησης.
Σε συνεννόηση μεταξύ τους προφανώς, ώστε να μοιράζονται την ευθύνη και όλοι μαζί να τη ρίχνουν στον ΣΥΡΙΖΑ.
Κρίμα για τη δημοκρατία, κρίμα για την ενημέρωση των πολιτών», τονίζει σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
Αχτσιόγλου: Προσχήματα από κόμματα για να μην βρεθεί ημερομηνία άλλη της 1ης Ιουλίου για το debate

Έκκληση στα κόμματα να τοποθετηθούν με δημοκρατική ευθύνη και να φανούν συνεπή στην αρχική τους δέσμευση να γίνει το debate την 1η Ιουλίου απηύθυνε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, η οποία καταλόγισε προσχήματα στα κόμματα για να μην διεξαχθεί η τηλεοπτική αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών.
«Μετά τις εξελίξεις για τη διεξαγωγή έκτακτης Συνόδου Κορυφής την 1η Ιουλίου, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει τη μεταφορά της ημερομηνίας διεξαγωγής του debate των πολιτικών αρχηγών σε οποιαδήποτε άλλη ημερομηνία, πέραν αυτής, προκειμένου να μπορέσει να συμμετάσχει ο Πρωθυπουργός.
Στη σημερινή Διακομματική Επιτροπή ετέθησαν προσχήματα από διάφορα κόμματα, προκειμένου να μην βρεθεί ημερομηνία άλλη πέραν της 1ης Ιουλίου και να μην πραγματοποιηθεί τελικά το κρίσιμο για την προγραμματική αντιπαράθεση debate.
Κατόπιν τούτου, ο Πρωθυπουργός δηλώνει τη διαθεσιμότητά του για τη διεξαγωγή του debate το βράδυ της 1ης Ιουλίου, ακόμη κι αν χρειαστεί να μεταφερθεί κατευθείαν από το αεροπλάνο στο στούντιο, προκειμένου να μην ακυρωθεί η κρίσιμη αυτή τηλεοπτική αντιπαράθεση.
Καλούμε όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν με δημοκρατική ευθύνη και να φανούν συνεπή στην αρχική τους δέσμευση να γίνει το debate την 1η Ιουλίου» είπε η κα.Αχτσιόγλου.

Ζούλας (ΝΔ):Το debate των πολιτικών αρχηγών ματαιώνεται με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν μπορούσαν τα άλλα κόμματα να αλλάξουν τον προγραμματισμό τους είπε ο κ.Ζούλας
Την θέση ότι το debate των πολιτικών αρχηγών ματαιώνεται με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ διατύπωσε ο διευθυντής του γραφείου τύπου της ΝΔ, Κ. Ζούλας, ο οποίος συμμετείχε στη σχετική συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής.
«Το ντιμπέιτ ματαιώνεται με προφανή ευθύνη του κυβερνώντος κόμματος, διότι όπως ξέρετε, όλα τα κόμματα είχαν συμφωνήσει να γίνει την 1η Ιουλίου.
Πριν από λίγες ημέρες, η Νέα Δημοκρατία ενημερώθηκε ότι ο κ. Τσίπρας δεν μπορούσε την 1η Ιουλίου και έτσι πρότεινε δύο διαφορετικές εναλλακτικές ημερομηνίες, την προσεχή Πέμπτη και την προσεχή Παρασκευή.
Εκεί δεν υπήρξε συμφωνία των άλλων κομμάτων και σήμερα ξαφνικά ο κ. Τσίπρας υπαναχώρησε και είπε ότι μπορεί τελικά να γίνει το ντιμπέιτ την 1η Ιουλίου στις 22:00 το βράδυ.
Η Νέα Δημοκρατία συμφώνησε, αλλά δεν κατέστη εφικτό τα άλλα κόμματα να αλλάξουν τον προγραμματισμό τους και έτσι ουσιαστικά το ντιμπέιτ ματαιώνεται.
Όλα τα άλλα που ακούστηκαν και από τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ είναι μάλλον προφάσεις εν αμαρτίαις.  
Σας ευχαριστώ πολύ» είπε ο κ.Ζούλας.

ΚΙΝΑΛ: Ο κ. Τσίπρας ποτέ δεν ήθελε συζήτηση με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς

Την ευθύνη για την ακύρωση του debate στον ΣΥΡΙΖΑ επέρριψε ο εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής στη Διακομματική Επιτροπή, Μανώλης Όθωνας.
«Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ ομολόγησε ότι ο λόγος που επικαλέστηκαν για την ματαίωση, του ομόφωνα προγραμματισμένου debate, για τη Δευτέρα 1 Ιουλίου ήταν εξαρχής απολύτως προσχηματικός.
Επιβεβαιώθηκε έτσι ότι ο κ. Τσίπρας ποτέ δεν ήθελε συζήτηση με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς», τόνισε ο κ. Όθωνας.

Χρηστίδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε εξ αρχής να γίνει debate με τους πολιτικούς αρχηγούς

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε εξ αρχής να γίνει debate με τους πολιτικούς αρχηγούς, δήλωσε, από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ), Παύλος Χρηστίδης.
Μιλώντας σε συνέντευξή του στον «ΣΚΑΙ», ο κ. Χρηστίδης δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει την μπάλα και σε όλα τα ζητήματα, πολιτικά, επικοινωνιακά και οργανωτικά και αυτό είναι κάτι το οποίο είναι προφανές.
«Αν έπρεπε η κα Αχτσιόγλου να παραδεχτεί μετά από μια εβδομάδα ότι θα μπορούσε να γίνει 1η Ιουλίου το debate, για ποιο λόγο τότε πριν από μια εβδομάδα στη συζήτηση η οποία έγινε είπαν ότι πρέπει αυτό να αλλάξει ως ημερομηνία.
Θα μπορούσε και τότε ο κ. Τσίπρας να έρθει απευθείας από το αεροδρόμιο, αν αυτό είναι το ζήτημα», δήλωσε ο κ. Χρηστίδης.
«Αυτό το οποίο επικαλέστηκε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ πριν από λίγες μέρες όταν έγινε η τελική συζήτηση, είναι προφανές ότι είναι προσχηματικό.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε εξ αρχής να γίνει debate με τους πολιτικούς αρχηγούς οι οποίοι είναι σήμερα στο κοινοβούλιο, διότι τον ενδιαφέρει να μπει σε μια μονομαχία στο Ελ Πάσο με τη ΝΔ με μοναδικό στόχο να δημιουργήσουν έναν διπολισμό ο οποίος δεν εξυπηρετεί καθόλου τα συμφέροντα των πολιτών», συνέχισε ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ.
«Επομένως, εμείς είναι αυτονόητο ότι όπως είπαμε από την πρώτη στιγμή, αν υπήρχε ζήτημα πρώτης Ιουλίου θα λέγαμε “ναι”.
Για εμάς η 1η Ιουλίου είναι μια ημερομηνία που εξ αρχής είχαμε κλεισμένη για να κάνουμε το debate.
Επαναλαμβάνω και το λέω μετά λόγου γνώσεως, αυτά τα οποία κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτά τα οποία λέει η κα Αχτσιόγλου τα λέει προσχηματικά, ποτέ δεν ήθελε να γίνει μια σοβαρή, ειλικρινής, ουσιαστική συζήτηση για το πώς η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει την επόμενη μέρα από τις εθνικές εκλογές», επεσήμανε ο κ. Χρηστίδης.

KKE: Μεταθέσαμε 2 φορές την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση

«Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή έδειξε έμπρακτα διάθεση συνεννόησης, έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών και να διεξαχθεί με ζωντανό τρόπο και όχι με τη διαδικασία των παράλληλων μονολόγων.
Γι' αυτό και αρχικά μετέθεσε για τις 2 Ιουλίου την κεντρική προεκλογική συγκέντρωσή του στη Θεσσαλονίκη, που είχε προγραμματιστεί την 1η Ιούλη, για να διευκολύνει την πραγματοποίηση του ντιμπέιτ», αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος.
Προσθέτει δε ότι «όταν έγινε γνωστό το κώλυμα του πρωθυπουργού για την 1η Ιουλίου, εξαιτίας της Συνόδου Κορυφής, συζητήσαμε άλλες εναλλακτικές ημερομηνίες που τέθηκαν, όπως 28 Ιουνίου και 2 Ιουλίου.
Γι' αυτό και μεταθέσαμε εκ νέου την προεκλογική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη και την επαναφέραμε την 1η Ιουλίου, για να μείνουν κενές αυτές οι ημερομηνίες».
«Το ΚΚΕ έχει εξ αρχής δηλώσει ότι δεν πρόκειται να μπει σε μικροκομματικές σκοπιμότητες, αλλά και δεν θα γίνει μπαλάκι ανατρέποντας άρδην το προεκλογικό του πρόγραμμα και μάλιστα κεντρικές συγκεντρώσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αδιέξοδα, που δεν προκάλεσε το ίδιο» καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

Ένωση Κεντρώων: ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν θέλουν διάλογο

Τη λύπη της για το «ναυάγιο», όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της, της τηλεοπτικής αναμέτρησης των πολιτικών αρχηγών εκφράζει, με ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων.
«Η Ένωση Κεντρώων εκφράζει τη λύπη της για το "ναυάγιο" του Debate των πολιτικών αρχηγών.
Στις σχετικές διαδικασίες, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έπαιζαν την κολοκυθιά και όποια μέρα πρότεινε ο ένας, απέρριπταν οι άλλοι.
Προφανώς, θέλουν εκλογές με χρήματα, σποτάκια και προπαγάνδα και όχι διάλογο ενημέρωσης του κόσμου», τονίζεται στην ανακοίνωση του κόμματος.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS