Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

UBS: Ο κόσμος ετοιμάζεται για ύφεση και bear market εάν αποτύχουν οι συνομιλίες ΗΠΑ - Κίνας

UBS: Ο κόσμος ετοιμάζεται για ύφεση και bear market εάν αποτύχουν οι συνομιλίες ΗΠΑ - Κίνας
Αν και η UBS δεν αναμένει κλιμάκωση, σε περίπτωση που οι συνομιλίες δεν τελεσφορήσουν, θα γίνουν σημαντικές αλλαγές στις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ
Ένα βήμα πριν την ύφεση βρίσκεται ο πλανήτης όπως προειδοποιεί ο Arend Kapteyn από τη UBS τη στιγμή που οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου προετοιμάζονται για το G20 όπου αναμένεται να συνεχίσουν τις εμπορικές διαπραγματεύσεις.
Αν και η κλιμάκωση είναι κάτι που δεν αναμένει η UBS, σε περίπτωση που δεν βγει λευκός καπνός από τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, με τον πρόεδρο της Κίνας, Xi Jinping, με αποτέλεσμα την επιβολή νέων δασμών, θα πρέπει να γίνουν μεγάλες αλλαγές στις προβλέψεις για το παγκόσμιο ΑΕΠ και την αγορά.
Εάν ο εμπορικός πόλεμος κλιμακωθεί «αναμένουμε ότι παγκόσμια ανάπτυξη θα υποχωρήσει κατά 75 μονάδες βάσης τα επόμενα έξι τρίμηνα και ότι τα περιγράμματα θα έχουν μια μορφή που θα μοιάζει με ήπια παγκόσμια ύφεση, παρόμοια με την κρίση της ευρωζώνης, την κατάρρευση του πετρελαίου στα μέσα του 1980» επισημαίνει σε σχετική του ανάλυση.
Σύμφωνα με τη UBS, ο αντίκτυπος μιας βιαστικής εμπορικής συμφωνίας στη συνάντηση ΗΠΑ-Κίνας στην Οσάκα και οι ταραγμένες σχέσεις δεν θα γίνουν αισθητές αμέσως, αλλά αυξάνονται σε σοβαρότητα σε αρκετά τρίμηνα, καθώς οι υψηλότερες τιμές καταπνίγουν τη ζήτηση και την ανάπτυξη.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η σωρευτική μείωση του ΑΕΠ θα ήταν περίπου 1% σε έξι τρίμηνα, 1,2% στην Κίνα και 0,74% στην Ευρώπη, γράφει ο ίδιος.
Σε περίπτωση αρνητικών εξελίξεων, οι κεντρικές τράπεζες θα αναγκαστούν να χαλαρώσουν τη νομισματική πολιτική, με τη Fed να υποχρεώνεται να μειώσει τα επιτόκια κατά 100 μονάδες βάσης σε σχέση με την αναμενόμενη μείωση κατά 50 μονάδες βάσης τον Ιούλιο.
Μια τέτοια ώθηση πιέζει την απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου κάτω από το χαμηλό ρεκόρ του 1,3%, σύμφωνα με τη UBS.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης