Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ξαφνική αύξηση των προσφυγικών ροών στην Ευρώπη, εξαιτίας της κρίσης στη Βενεζουέλα

Ξαφνική αύξηση των προσφυγικών ροών στην Ευρώπη, εξαιτίας της κρίσης στη Βενεζουέλα
Ξαφνική αύξηση των προσφυγικών ροών στην Ευρώπη το πεντάμηνο 2019
Αυξημένες κατά 11% ήταν οι αιτήσεις για χορήγηση ασύλου στην Ευρώπη πρώτους πέντε μήνες του έτους, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018, κυρίως λόγω αύξησης των προσφυγικών ροών από λατινοαμερικανικές χώρες όπως η Βενεζουέλα.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου (EASO) μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου καταγράφηκαν 290.000 αιτήσεις στα 28 κράτη-μέλη της Ένωσης, την Νορβηγία, την Ελβετία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν.
Οι αιτήσεις για διεθνή προστασία από πολίτες της Βενεζουέλας ανήλθαν σε 18.400, διπλάσιες σε σχέση με το πρώτο πεντάμηνο του 2018.
Οι Βενεζουελάνοι αποτελούν πλέον την δεύτερη μεγαλύτερη εθνική ομάδα προσφύγων (7% του συνόλου) πίσω από τους Σύρους (8%).
Την ίδια περίοδο οι αιτήσεις από Κολομβιανούς τριπλασιάστηκαν ενώ αυξήσεις καταγράφηκαν στα αιτήματα από το Ελ Σαλβαδόρ, την Ονδούρα, την Νικαράγουα και το Περού.
Η αύξηση των ροών από την ισπανόφωνη Νότια Αμερική άρχισε να παγιώνεται πέρυσι, προκαλώντας σχεδόν διπλασιασμό των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί στην Ισπανία.
Η EASO καθιστά σαφές πάντως ότι η αύξηση στις ροές που παρατηρείται το πρώτο πεντάμηνο δεν αποτελεί ένδειξη μεγάλης και διαρκούς αλλαγής στο σκηνικό των προσφυγικών ροών, που να αντιστρέφει την διαρκώς πτωτική τάση που διαπιστώνεται τα τελευταία χρόνια.
Το 2018 ο αριθμός των αιτήσεων στην ΕΕ+ υποχώρησε σε προ κρίσης επίπεδα –στις 664.500– αριθμός εφάμιλλος με το 2014 και μειωμένος κατά 10% σε σχέση με το 2017.
Επιβεβαιώθηκε επίσης πως η Ελλάδα ήταν μία από τις κυριότερες χώρες υποδοχής τόσο σε απόλυτους αριθμούς όσο και κατά κεφαλήν.
Η χώρα μας έλαβε σχεδόν 67.000 αιτήσεις, που είναι τρίτος μεγαλύτερος αριθμός στην ΕΕ+.
Ήταν η πέμπτη συναπτή χρονιά αύξησης του όγκου των αιτήσεων, αν και αυτό αντανακλά περισσότερο την δυσκολία των αφιχθέντων να μεταβούν σε βορειοευρωπαϊκές χώρες.
Τον Μάρτιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε πως η χώρα μας δέχεται πλέον μεγάλο αριθμό Τούρκων, υπολογίζοντας πως το ήμισυ των παράτυπων εισόδων στα χερσαία σύνορα, στο Έβρο, είναι τούρκοι υπήκοοι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης