Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τι θα κάνει ο Erdogan μετά το στοίχημα που έχασε στην Κωνσταντινούπολη;

tags :
Τι θα κάνει ο Erdogan μετά το στοίχημα που έχασε στην Κωνσταντινούπολη;
Σε δύσκολη θέση ο Erdogan μετά τη νίκη Imamoglu στην Κωνσταντινούπολη
Τι θα κάνει ο Erdogan μετά το στοίχημα που έχασε στην Κωνσταντινούπολη;

Το κόμμα του τούρκου προέδρου T. Erdogan κατέγραψε χθες (23/6) μια ηχηρή ήττα απέναντι στον υποψήφιο της αντιπολίτευσης E. Imamoglu κατά τη δεύτερη πράξη των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη.
Στην πρώτη ψηφοφορία τον Μάρτιο, η οποία ακυρώθηκε έπειτα από αίτημα του Erdogan, ο Imamoglu είχε προηγηθεί κατά μόλις 13.000 ψήφους του υποψηφίου του προέδρου, του B. Yildirim.
Χθες τον κέρδισε με διαφορά μεγαλύτερη από 800.000 ψήφους, σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα.
Το στοίχημα του Erdogan γύρισε συνεπώς εναντίον του.
Τι θα κάνει ο πρόεδρος αφού έχασε την οικονομική και πολιτιστική πρωτεύουσα της χώρας, την οποία η παράταξή του ήλεγχε εδώ και 25 χρόνια;

Γιατί έχασε ο Erdogan;

Μολονότι το ισλαμοσυντηρητικό κόμμα AKP του Erdogan παραμένει το δημοφιλέστερο σε εθνική κλίματα, έχει εξασθενήσει τους τελευταίους μήνες λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης.
Ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 20%, η τουρκική λίρα έχασε πέρυσι 30% της αξίας της και η ανεργία είναι υψηλή.
Η ακύρωση των εκλογών της 31ης Μαρτίου επέτρεψε εξάλλου στον Imamoglu να εμφανίζεται ως το θύμα μιας αδικίας. Μέσα σε μερικές εβδομάδες, από άγνωστος δήμαρχος μιας περιφερειακής συνοικίας της Κωνσταντινούπολης, έγινε πολιτική προσωπικότητα πρώτης γραμμής.
Για πρώτη φορά ο Erdogan βρέθηκε στην άμυνα, σύμφωνα με τον S. Cagaptay, του Washington Institute of Near East Policy.
«Ο Imamoglu ήταν αυτός που επέβαλε την ατζέντα στα μέσα ενημέρωσης και ο Erdogan αυτός που αντιδρούσε», υπογραμμίζει.
Οι κούρδοι ψηφοφόροι, οργισμένοι από τη βάναυση καταστολή των κούρδων αντιπολιτευομένων και αγωνιστών που λαμβάνει χώρα από το 2016, διαδραμάτισαν κρίσιμο ρόλο, σύμφωνα με τους παρατηρητές.
Το κύριο φιλοκουρδικό κόμμα, το HDP, κάλεσε ανοικτά τους υποστηρικτές του να ψηφίσουν χθες, Κυριακή, υπέρ του Imamoglu και η σημαία του ήταν ορατή στις πολυάριθμες διαδηλώσεις χαράς που ακολούθησαν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Ποιές θα είναι οι συνέπειες για τον Erdogan;

Η απώλεια της οικονομικής και πολιτιστικής πρωτεύουσας της χώρας, όπου ζουν 15 εκατομμύρια άνθρωποι, είναι μεγάλη ήττα για τον Erdogan.
«Όποιος κερδίζει την Κωνσταντινούπολη, κερδίζει την Τουρκία», συνήθιζε να λέει ο πρόεδρος.
«Το γενικό επιτελείο του AKP θα προσπαθήσει πιθανόν να σχετικοποιήσει την εμβέλεια αυτών των εκλογών και να συμπεριφερθεί σαν όλο αυτό να μην είναι πολύ σημαντικό», εκτιμά ο B. Essen, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Μπιλκέντ της Άγκυρας.
Όμως η εξασθένηση του Erdogan στην Κωνσταντινούπολη θα μπορούσε να ενισχύσει τους διαφωνούντες στην παράταξή του και να ενθαρρύνει να περάσουν στη δράση αυτούς που διστάζουν να δημιουργήσουν τη δική τους κίνηση, όπως τον πρώην πρωθυπουργό A. Davutoglu και τον πρώην πρόεδρο A. Giul.
Η χθεσινή ήττα είναι ακόμη πιο ταπεινωτική για τον Erdogan, επειδή αυτός ο τελευταίος είχε κινητοποιήσει όλους τους κρατικούς πόρους χάρη «στον έλεγχο που ασκεί στους θεσμούς, από τα μέσα ενημέρωσης μέχρι τα δικαστήρια, περνώντας από τις εκλογικές αρχές», υπογραμμίζει ο Cagaptay.
Είναι ωστόσο πολύ νωρίς για να πει κανείς ότι αυτή η ήττα σηματοδοτεί την αρχή του τέλους για τον Erdogan, ο οποίος παραμένει μακράν ο δημοφιλέστερος πολιτικός στην Τουρκία.
Ο ίδιος υποβάθμισε τη σημασία της χθεσινής ψηφοφορίας, χαρακτηρίζοντάς τη «συμβολική».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης