Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές εν όψει G20 - Στο -0,53% ο DAX, πιέσεις στις αυτοκινητοβιομηχανίες

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές εν όψει G20 - Στο -0,53% ο DAX, πιέσεις στις αυτοκινητοβιομηχανίες
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,25% κι έκλεισε στις 383,79 μονάδες
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα (24/6/2019) τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, μετά από μια νευρική συνεδρίαση, εν όψει της συνόδου κορυφής των G20 αυτή την εβδομάδα, ενώ οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τις γεωπολιτικές εντάσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν, φοβούμενοι μια στρατιωτική σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,25% κι έκλεισε στις 383,79 μονάδες.


Πιέσεις δέχτηκαν οι αυτοκινητοβιομηχανίες, με τον σχετικό δείκτη να καταγράφει απώλειες 1,2%, στον απόηχο των απογοητευτικών προβλέψεων της Daimler για την κερδοφορία της.
Η μετοχή της Daimler κατέγραψε «βουτιά» 3,8%, καθώς η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία αναθεώρησε πτωτικά τις εκτιμήσεις για τα φετινά της κέρδη.
Νωρίτερα, το γερμανικό υπουργείο Μεταφορών είχε ανακοινώσει ότι η Daimler θα πρέπει να ανακαλέσει 60.000 αυτοκίνητα ντίζελ Mercedes στη Γερμανία, αφού οι ρυθμιστικές αρχές της χώρας διαπίστωσαν ότι ήταν εφοδιασμένα με λογισμικό που αποσκοπούσε στη στρέβλωση των ρύπων που εκπέμπουν.
Η Daimler πίεσε χαμηλότερα το σύνολο του κλάδου, με τις γερμανικές Volkswagen και BMW να υποχωρούν κατά 0,5% και 1,2% αντίστοιχα και τις γαλλικές Renault και Peugeot να σημειώνουν πτώση 1% και 1,3%.
Ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 0,53% κι έκλεισε στις 12.274,57 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε κατά 0,12% στις 7.416,69 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με πτώση 0,12% στις 5.521,71 μονάδες.




Παράλληλα, ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχώρησε κατά 0,49% κι έκλεισε στις 21.284,10 μονάδες.


Στο γεωπολιτικό «μέτωπο», αν και τις τελευταίες ώρες καταγράφεται αλλαγή πλεύσης όσον αφορά τη στάση και τη στρατηγική των ΗΠΑ απέναντι στο Ιράν, αν κρίνει κανείς από τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, ο οποίος υποστήριξε πως δεν επιδιώκει πόλεμο με το Ιράν και πως μέλημά του είναι να υπάρξει συμφωνία, νέες αμερικανικές κυρώσεις αναμένεται να ανακοινωθούν εντός της ημέρας από την Ουάσινγκτον σε βάρος της Τεχεράνης για το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Τόσο ο πρόεδρος Trump όσο και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Mike Pompeo, έκαναν λόγο για σημαντικές κυρώσεις, την ώρα που η Ρωσία σπεύδει να στείλει το μήνυμα ότι θα λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα για να εξουδετερώσει αυτές τις κυρώσεις.
Εν τω μεταξύ, περαιτέρω πιέσεις στις γερμανικές μετοχές άσκησαν τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ifo για τη γερμανική οικονομία, που προμηνύουν στασιμότητα.
O δείκτης επιχειρηματικού κλίματος υποχώρησε τον Ιούνιο στις 97,4 μονάδες, από 97,9 μονάδες, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης