Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Κλιμακώνεται η σύγκρουση μεταξύ Λευκού Οίκου και Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων

tags :
Politico: Κλιμακώνεται η σύγκρουση μεταξύ Λευκού Οίκου και Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων
Κλιμακώνεται η νομική και πολιτική σύγκρουση μεταξύ Λευκού Οίκου και των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων σχετικά με την κατάθεση της A. Donaldson




Politico: Κλιμακώνεται η νομική και πολιτική σύγκρουση μεταξύ Λευκού Οίκου και των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων σχετικά με την κατάθεση της A. Donaldson

Η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ του Λευκού Οίκου του προέδρου D. Trump και της Βουλής των Αντιπροσώπων υπό τον κοινοβουλευτικό έλεγχο των Δημοκρατικών κατέγραψε ένα νέο επίπεδο κλιμάκωσης μέσα στην εβδομάδα, καθώς μια σειρά από διαφωνίες που σχετίζονται με την διεξαγωγή ερευνών πήραν τον δρόμο των ομοσπονδιακών δικαστηρίων, μετά την καυστική ρητορική των δύο πλευρών, σχολιάζει το Politico.
Τρεις δραματικές πολιτικές συγκρούσεις μεταξύ των δικηγόρων του Λευκού Οίκου και των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο κατά τις τελευταίες 36 ώρες, καλλιεργούν μία πολεμική ατμόσφαιρα μεταξύ του προέδρου Trump και του Καπιτωλίου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ακόμη κι ένας μετριοπαθής συμβιβασμός μεταξύ τους είναι ανέφικτος.
Από την άλλη μεριά, οι μακροχρόνιες δικαστικές διαμάχες μεταξύ του Λευκού Οίκου και των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο φαίνεται ότι είναι επίσης, αναπόφευκτες.
Οι Δημοκρατικοί στην Βουλή των Αντιπροσώπων απείλησαν χθες να κατηγορήσουν για περιφρόνηση απέναντι στο αναφερόμενο νομοθετικό σώμα, έναν αξιωματούχο, ο οποίος επέβλεπε την χορήγηση αδειών διαχείρισης απορρήτου, μετά τις οδηγίες που έδωσε στον ίδιο ο Λευκός Οίκος, ώστε να μην συνεργαστεί με το Κογκρέσο.
Αργότερα χθες, η κυβέρνηση Trump αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει τις φορολογικές δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου και των επιχειρήσεών του κατά την τελευταία εξαετία.
Η σχετική προθεσμία που είχε δοθεί από τους Δημοκρατικούς στην Βουλή των Αντιπροσώπων έληξε χθες στις 17:00 το απόγευμα (τοπική ώρα).
Η κυβέρνηση Trump αντί να προχωρήσει στην παράδοση των στοιχείων μέσω του υπουργείου των Οικονομικών, ζήτησε περισσότερο χρόνο, ώστε να διαβουλευτεί με το υπουργείο Δικαιοσύνης για τον χειρισμό της υπόθεσης αυτής.
Επίσης, αργότερα χθες, ο πρόεδρος Trump εκδήλωσε την αντίθεσή του στις καταθέσεις πρώην και εν ενεργεία συνεργατών του στο Κογκρέσο.
Την αντίδραση του Αμερικανού προέδρου προκάλεσε -κυρίως- η κλήση που έχει λάβει προκειμένου να καταθέσει ο πρώην νομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου D. Macgan, με συνέπεια την κλιμάκωση της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ του Λευκού Οίκου και των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων.
Οι εξελίξεις αυτές καταγράφηκαν μία ημέρα μετά την δραματική -πολιτικά- κίνηση που έκανε ο πρόεδρος Trump καταθέτοντας μήνυση σε βάρος του προέδρου της Επιτροπής Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων, προκειμένου να εμποδίσει την δρομολόγηση εξελίξεων από την κλήση που εξέδωσε η επιτροπή αυτή κι αναφορικά με την παράδοση των στοιχείων για τις φορολογικές δηλώσεις του, κατά την τελευταία εξαετία.
Οι δικηγόροι του Λευκού Οίκου δήλωσαν από την πλευρά τους, ότι διαφυλάττουν τα δικαιώματα της εκτελεστικής εξουσίας, απέναντι σε κινήσεις, που περιγράφουν ως πολιτικά υποκινούμενες έρευνες από το Κογκρέσο.
Από την άλλη μεριά, οι Δημοκρατικοί διαπιστώνουν μία άνευ προηγουμένου ανυπακοή, από την πλευρά του Λευκού Οίκου.
«Είναι μία πολύ ειδική και παράξενη κατάσταση την περίοδο αυτή» δήλωσε ο Δημοκρατικός, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων J. Raskin, που είναι μέλος της Επιτροπής Εποπτείας στο ίδιο νομοθετικό σώμα.
«Είναι σαν να έχει σκεπαστεί ο Λευκός Οίκος με μία κουρτίνα» παρατήρησε ο ίδιος, στην διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου.
Από την στιγμή που οι Δημοκρατικοί ανέλαβαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων τον περασμένο Ιανουάριο, οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου κατέφυγαν σε μία σειρά επιθετικών τακτικών.
Έτσι, αρνούνται να παραδώσουν έγγραφα, αρνούνται τις καταθέσεις μαρτύρων ενώπιον επιτροπών του Κογκρέσου και προσφεύγουν στην ομοσπονδιακή δικαιοσύνη, ώστε να προστατέψουν τα οικονομικά αρχεία του προέδρου Trump, από την έρευνα των επιτροπών του Κογκρέσου.
«Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί προκαλεί μία συνταγματική κρίση, σχετικά με το αν το Κογκρέσο μπορεί να ασκήσει αποτελεσματικά τα καθήκοντα εποπτείας του», παρατηρεί ο M. Rozenberg που έχει διατελέσει νομικός σύμβουλος στο γραφείο του Γενικού Νομικού Συμβούλου της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Τόσο οι δικηγόροι του Λευκού Οίκου, όσο και οι προσωπικοί δικηγόροι του προέδρου Trump έχουν αρκετές φορές αντεπιτεθεί στους Δημοκρατικούς, χρησιμοποιώντας επιθετική ρητορική, παρουσιάζοντας την εικόνα ενός εκνευρισμένου Λευκού Οίκου.
«Το Δημοκρατικό Κόμμα, από τότε που πήρε τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων έχει κηρύξει έναν συνολικό πολιτικό πόλεμο κατά του προέδρου D. J. Trump», έγραψαν οι προσωπικοί δικηγόροι του Αμερικανού προέδρου στα δικαστικά έγγραφα που κατέθεσαν κατά της κλήσης του Κογκρέσου, για την παράδοση των στοιχείων για τις φορολογικές επιστροφές του.
Η κλήση αυτή, είχε επιδοθεί σε μία λογιστική εταιρία που διαχειρίζεται τα φορολογικά του προέδρου Trump.
«Αντί να συνεργάζονται με τον πρόεδρο για την ψήφιση δικομματικής νομοθεσίας για το καλό των Αμερικανών, οι Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων έχουν κυριευτεί από την ιδέα να εντοπίσουν κάτι, το οποίο θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν για να πλήξουν πολιτικά τον πρόεδρο», συμπλήρωσαν στα παραπάνω έγγραφα οι δικηγόροι του προέδρου Trump, W. Komsovoi και S. Pashadino.
Οι πολιτικοί σύμμαχοι του προέδρου Trump στην επιχειρηματολογία τους υιοθετούν το ίδιο πλαίσιο, υποστηρίζοντας ότι οι Δημοκρατικοί διατυπώνουν παράνομες αξιώσεις.
«Σε κανέναν δεν θα πρέπει να προκαλεί εντύπωση ότι αυτός ο Λευκός Οίκος ακολουθεί από παράδοση πλέον, ένα χρονοδιάγραμμα μη συμμόρφωσης απέναντι σε κομματικές κλητεύσεις», δήλωσε ένας πρώην σύμβουλος του Trump, ο οποίος παραμένει κοντά στον Λευκό Οίκο.
Τις τελευταίες ημέρες, ο Λευκός Οίκος άρχισε να δίνει οδηγίες προς εν ενεργεία και πρώην αξιωματούχους, μεταξύ αυτών και στον πρώην διευθυντή ασφαλείας προσωπικού C. Klain, ώστε να μην συνεργαστούν με το Κογκρέσο.
Ο Λευκός Οίκος θα προσπαθήσει να εμποδίσει επίσης τον ΜακΓκάν από το να καταθέσει στην Βουλή των Αντιπροσώπων, καθώς θα επικαλεστεί το υπηρεσιακό απόρρητο των πληροφοριών για πρόσωπα που έχουν ασκήσει κυβερνητικά καθήκοντα.
Η στάση του Λευκού Οίκου για τον Macgan επιβεβαιώνεται από δύο πηγές που έχουν λάβει γνώση των σχεδίων του Λευκού Οίκου, ενώ ο ίδιος εξελίσσεται σε έναν ουσιαστικό μάρτυρα για τους Δημοκρατικούς στην Βουλή των Αντιπροσώπων.
Ο πρόεδρος Trump από την πλευρά του, δήλωσε στην εφημερίδα «The Washington Post» ότι το Νομικό Γραφείο του Λευκού Οίκου δεν έχει λάβει ακόμη «κάποια τελική απόφαση», αναφορικά με τον χειρισμό της υπόθεσης.
Ωστόσο, ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι δεν έχει πρόθεση να συνεργαστεί με τους Δημοκρατικούς στην Βουλή των Αντιπροσώπων.
«Δεν υπάρχει λόγος να προχωρήσουμε περισσότερο και ειδικά στο Κογκρέσο, το οποίο είναι πολύ προκατειλημμένο, προφανώς πολύ προκατειλημμένο», δήλωσε ο πρόεδρος Trump.
«Δεν θέλω από ανθρώπους να δίνουν κατάθεση σε ένα κόμμα, γιατί αυτό ακριβώς θα κάνουν αν καταθέσουν» πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων J. Nadler κλήτευσε τον Macgan για να καταθέσει ενώπιον της επιτροπής του, στις 21 Μαΐου και στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται για πιθανή παρεμπόδιση του έργου της δικαιοσύνης από τον πρόεδρο Trump.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης