Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Το προβάδισμα του CCGT και η METKA EGN τα δύο νέα assets του Μυτιληναίου

tags :
Το προβάδισμα του CCGT και η METKA EGN τα δύο νέα assets του Μυτιληναίου
Οι δύο ενεργειακοί τομείς που υλοποιούν την επενδυτική στρατηγική της εταιρίας

Δύο νέους άσσους διαθέτει ο Μυτιληναίος για την ανάπτυξή του στην ενεργειακή αγορά όπως προέκυψε από την Γενική Συνέλευση που έλαβε χώρα χθες 24/6.
Ο πρώτος έχει να κάνει με το εδραιωμένο προβάδισμα που διαθέτει στο CCGT, τη νέα μονάδα φυσικού αερίου στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, δυναμικότητας 650MW που αναμένεται να επεκταθεί στην τελική μορφή του.
Η ανακοίνωση που θα γίνει για τους τους προμηθευτές του μηχανολογικού εξοπλισμού (τουρμπίνες) του έργου αλλά και η έναρξη εργασιών κατασκευής το φθινόπωρο του υπερσύγχρονου για τα ευρωπαϊκά δεδομένα εργοστασίου με απόδοση 63%, επιταχύνουν δυναμικά την ολοκλήρωση της επένδυσης που καθιστά την εταιρία leader σε έναν τομέα, που οι μονάδες που χωράει η ελληνική αγορά συνολικά είναι σαφώς περιορισμένες.
Παράλληλα ο Μυτιληναίος ευνοείται και από την χαμηλή τιμή του φυσικού αερίου και του LNG.
Ήδη όπως έχει φανεί από την αρχή του έτους, το φυσικό αέριο επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις, έχει πάρει το βασικό μερίδιο στην παραγωγή ενέργειας και θα έχει τον καθοριστικό ρόλο τα επόμενα χρόνια.

Παράλληλα η απόκτηση του 49,9% της METKA EGN έχει δύο ωφέλειες.
Ο πρώτος  ότι το εταιρικό αυτό σχήμα που αναπτύσσει τεχνογνωσία σε εφαρμογές ηλιακής ενέργειας και  φωτοβολταϊκά πάρκα καθώς και αποθήκευσης  μέχρι σύνθετα υβριδικά θα έχει σαφέστατα πολλαπλάσιες δυνατότητες εκμεταλλευόμενο τις πλήρεις συνέργειες και υποδομές του ομίλου.
Έτσι θα αναπτυχθεί στην κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων πέραν της δραστηριότητας για λογαριασμό τρίτων, με στόχο την αξιοποίηση και πώληση προς όφελος του ομίλου και μεταπώλησή για μεγιστοποίηση κερδών.
Η METKA EGN διαθέτει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο έργων με EPC και O&M σε όλες τις ηπείρους που ξεπερνούν τα 1000MW, ενώ 100MW αφορούν την αποθήκευση.
Δραστηριοποιείται σε 3 τομείς: Mεγάλα φωτοβολταϊκά συγκροτήματα εδάφους είτε στεγάστρων, διασφάλιση αποθήκευσης ενέργειας σε μπαταρίες μεγάλης κλίμακας σε συνδυασμό με ηλιακή, υβριδικές λύσεις βασιζόμενες στην εμπειρία της θερμικής ενέργειας και ηλεκτρικές υποδομές.
Κατά δεύτερον οι μέτοχοι του Μυτιληναίου θα απολάβουν του 100% των υπεραξιών της METKA EGN που αναπτύσσεται σε έναν από τους πλέον προηγμένους τομείς της ενεργειακής τεχνολογίας με υψηλή προστιθέμενη αξία και περιθώρια.
Κατά συνέπεια η METKA EGN θα βοηθήσει σημαντικά την κεφαλαιοποίηση του ομίλου, στοιχείο που ακόμα δεν έχει φανεί και δεν έχει προεξοφληθεί.
Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι πως θα αντιμετωπίσει η Μυτιληναίος , που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός έναν διαγωνισμό που θα περιέχει υδροηλεκτρικά.
Ο ίδιος ο πρόεδρος όπως φάνηκε από την γενική συνέλευση τηρεί στάση αναμονής, τόνισε όμως με νόημα ότι η εταιρία έκανε την μόνη προσφορά στον διαγωνισμό των λιγνιτικών.
Τέλος το ενδιαφέρον του ομίλου για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι μάλλον περιορισμένο με δεδομένο ότι ήδη διαθέτει το 30-35% της αγοράς και δεν εκτιμάται ότι πρέπει να πάρει περισσότερα ρίσκα που αφορούν την συγκεκριμένη αγορά (take or pay).

πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης