Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Ο ελληνικός λαός πρέπει να επιλέξει βάσει προγράμματος - Η ΝΔ δεν πρόκειται να προχωρήσει σε φοροελαφρύνσεις

Τσίπρας: Ο ελληνικός λαός πρέπει να επιλέξει βάσει προγράμματος - Η ΝΔ δεν πρόκειται να προχωρήσει σε φοροελαφρύνσεις
Για «αποκρουστική πολιτική» κατηγόρησε τη ΝΔ ο Αλέξης Τσίπρας και προσέθεσε ότι «το παιχνίδι μπορεί να γυρίσει» αναφορικά με την κατάκτηση από τον ΣΥΡΙΖΑ της πρώτης θέσης στις εκλογές
Σφοδρή επίθεση ενάντια στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Star, κατηγορώντας τον ότι το πρόγραμμα της ΝΔ είναι ουσιαστικά μία «επιστροφή στη σκληρή λιτότητα», ενώ τόνισε ότι το βασικό δίλημμα στο οποίο θα πρέπει να απαντήσουν οι ψηφοφόροι είναι εάν θέλουν κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ ή με κορμό τη ΝΔ και να βασιστούν γι' αυτήν τους την επιλογή στα προγράμματα που έχουν ανακοινώσει τα δύο κόμματα.
Όπως τόνισε «νομίζω ότι σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση υπάρχει ένα δίλημμα. Αν θα συνεχίσουμε την πορεία προς τα μπροστά όλοι μαζί, ή αν θα γυρίσουμε πίσω στα χρόνια που ζήσαμε πρόσφατα σχετικά, πριν από πέντε χρόνια της διακυβέρνησης του κ. Σαμαρά με τον κ. Μητσοτάκη κορυφαίο Υπουργό, όπου η κοινωνία θα είναι πάλι σε μια μεγάλη αβεβαιότητα και ο καθένας θα είναι μόνος του να τα βγάζει πέρα».

Το πρόγραμμα της ΝΔ

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας υποστήριξε ότι περιλαμβάνει «αποκρουστικές πολιτικές», δηλώνοντας πως «το κορυφαίο των τελευταίων ημερών, κορυφαίο ζήτημα και νομίζω ότι πρέπει να αποτελέσει το επόμενο διάστημα, και το κορυφαίο θέμα της συζήτησης, είναι ότι αποκάλυψε ο κ. Μητσοτάκης ότι δεν σκοπεύει να κάνει καμία φορολογική ελάφρυνση αν κερδίσει τις εκλογές το 2019, αλλά και το 2020.
Ποιο ήταν το βασικό αφήγημα της Ν.Δ. 2,5 χρόνια, 3 χρόνια τώρα με αρχηγό της τον κ. Μητσοτάκη;
Και ποιο ήταν το βασικό της αφήγημα στις ευρωεκλογές;
Ότι θα πρέπει να γίνουν μειώσεις φόρων.
Αυτό δεν ήταν το βασικό αφήγημα;
Και έρχεται σήμερα και αποκαλύπτει ότι το 2019 δεν θα κάνει καμία μείωση φορολογίας εάν εκλεγεί, διότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος και ότι το 2020, τον άκουσα σε μια συνέντευξή του προχθές στην Κρήτη, ότι τη μόνη μείωση που θα κάνει είναι στο ΦΠΑ στην εστίαση.
Μα, αυτό το έχουμε κάνει ήδη.
Και τι λέει θα κάνει;
Θα εφαρμόσει, εάν εκλεγεί, σκοπεύει να εφαρμόσει ένα κύμα μεταρρυθμίσεων με βάση το οποίο σκοπεύει, ελπίζει να δελεάσει τους Ευρωπαίους εταίρους, προκειμένου να μειώσουν τα πρωτογενή πλεονάσματα για να προχωρήσει σε αυτές τις φοροελαφρύνσεις τις οποίες έχει αναλύσει, αλλά σε βάθος 4ετίας».

Το debate και η ακύρωσή του

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του debate υποστήριξε ότι ο κ. Μητσοτάκης σε καμία περίπτωση δεν θα πήγαινε ποτέ στο debate γιατί «κρύβει σκελετούς στο πρόγραμμά του» και γιατί «δεν επιθυμεί τον ουσιαστικό πολιτικό διάλογο».
Κατηγόρησε, επίσης, τόσο την κ. Γεννηματά όσο και τον κ. Κουτσούμπα ότι μαζί με τον κ. Μητσοτάκη στην ουσία δεν επιθυμούσαν εξ αρχής να γίνει debate γιατί «δεν θέλουν να υπάρξει πολιτική αντιπαράθεση μαζί μου».

Ο Ανδρέας Παπανδρέου και η μάχη κατά της δεξιάς

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τον Ανδρέα Παπανδρέου τόνισε ότι «είχε μία σχέση αγάπης και μίσους με την αριστερά.
Αλλά πρέπει να παραδεχτούμε όλοι ότι ήταν ένα πρόσωπο που κατάφερε να βάλει τα θεμέλια της ανασύστασης μιας πλειοψηφικής δημοκρατικής παράταξης και προοδευτικής παράταξης στον τόπο μας και ήταν αυτός ο οποίος σε κρίσιμες στιγμές με αντίπαλο τότε τον πατέρα Μητσοτάκη της Ν.Δ., υπενθύμισε στον ελληνικό λαό ότι η δεξιά στον τόπο είχε φέρει διχασμό, είχε φέρει συγκρούσεις, είχε φέρει μια χώρα όπου κυβερνιόταν από προνομιούχους».
Προσέθεσε, ακόμη, ότι το Κίνημα Αλλαγής τείνει να μετατραπεί σε ένα κακέκτυπο δημοκρατικής Παράταξης, καθώς η κυρία Γεννηματά εμφανίζεται πρόθυμη να συνεργαστεί εκ νέου με οτν κ. Μητσοτάκη ή έστω να προσφέρει ανοχή στην κυβέρνησή του.
«Εμείς σήμερα αυτό το λέμε «οι πολλοί» και ταυτόχρονα υπενθύμισα ότι δεν μπορεί σήμερα να θέλει ένας πολιτικός χώρος ένα πολιτικό Κόμμα που είναι διάδοχο του ΠΑΣΟΚ, του ιστορικού ΠΑΣΟΚ, να αυτοπροσδιορίζεται στο χώρο της Δημοκρατικής Παράταξης και της Κεντροαριστεράς και να δουλεύει για την εγκαθίδρυση του κ. Μητσοτάκη στη διακυβέρνηση του τόπου», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Το ΚΙΝΑΛ επιδιώκει τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ

Αναφορικά με το Κίνημα Αλλαγής υποστήριξε ότι όταν μιλά για «στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ» ουσιαστικά προωθεί τη «στρατηγική νίκη της ΝΔ», ενώ προσέθεσε ότι η δήλωση της κυρίας Γεννηματά ότι επιθυμεί την κατάρτηση της απλής αναλογικής αποτελεί ουσιαστική... αυτοκτονία, καθώς μέσω της απλής αναλογικής το ΚΙΝΑΛ θα ήταν ένα κόμμα που θα είχε κεντρικό ρόλο στον σχηματισμό κυβερνήσεων.
«Δεν είμαι εγώ αρμόδιος να τα απαντήσω, εγώ απευθύνομαι στην ψυχή των ψηφοφόρων, του απλού κόσμου του ΠΑΣΟΚ που μεγάλωσε και έζησε με τη μνήμη για το τι σημαίνει αυτή η Δεξιά που θέλει να ξανακυβερνήσει και αναρωτιέμαι αν θα κάνει τη χάρη στην κα Γεννηματά να δει ένα Κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου να γίνεται το υποστύλωμα αυτής της Δεξιάς», δήλωσε.

Η εξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ

Σε ό,τι αφορά την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι είναι φυσικό ένα κόμμα να αλλάζει, να πηγαίνει μπροστά και να προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες που επικρατούν τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.
Δήλωσε λοιπόν ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα Κόμμα της σύγχρονης και ριζοσπαστικής Αριστεράς που αναζητεί τη νέα του ταυτότητα στα σύγχρονα πολιτικά δεδομένα της Ευρώπης και της Ελλάδας, αντιμετωπίζοντας διαρκώς νέες προκλήσεις και ανοίγοντας δρόμους.
Δεν είναι ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 με τον ΣΥΡΙΖΑ του 2012, δεν είναι ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ του 2019 με το ΣΥΡΙΖΑ του 2015.
Στη ζωή όταν δεν αλλάζεις, γίνεσαι μνημείο του εαυτού σου.
Εμείς θέλουμε να αλλάζουμε πηγαίνοντας προς τα μπρος και φιλοδοξούμε να αποτελέσουμε τη ραχοκοκαλιά της μεγάλης και πλειοψηφικής πιστεύω δημοκρατικής και προοδευτικής Παράταξης του τόπου.
Αυτή είναι η φιλοδοξία μας».

Το σύστημα στηρίζει τον Βαρουφάκη

Επιθετικός, αν και αρκετά συγκρατημένα, εμφανίστηκε ο κ. Τσίπρας και έναντι του κ. Γ. Βαρουφάκη, υποστηρίζοντας ότι το σύστημα τον προωθεί, ενώ δήλωσε ότι κατανοεί τη διάθεση ορισμένων πολιτών να αντιδράσουν μέσω της ψήφου στο ΜΕΡΑ25.
Τόνισε, όμως, ότι «όλοι μιλούν και με ρωτούν για τον κ. Βαρουφάκη, ενώ ο κ. Βελόπουλος είναι εξαφανισμένος.
Επειδή ο κ. Βελόπουλος κόβει ψήφους από τον κ. Μητσοτάκη με αυτόν δεν ασχολείται κανείς».
Προσέθεσε επίσης «Άρα εδώ βλέπουμε μια συστηματική προσπάθεια να αναδειχθεί μονάδα μια πολιτική δύναμη, εγώ δεν την υποτιμώ γιατί εγώ δεν θα πω ποτέ για κανέναν χαμένη ψήφος.
Βγήκε όμως ο Βαρουφάκης και είναι χαμένη ψήφος για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό; Τι αλαζονεία και τι έπαρση;
Λοιπόν γιατί γίνεται αυτό;
Ας καταλάβει ο κόσμος που μας ακούει.
Αυτό γίνεται διότι ο Βαρουφάκης αυτή τη στιγμή είναι ένα όχημα, που μπορεί να ανακόψει την πολιτική ανατροπή, δηλαδή τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές.
Και γι' αυτό όλοι όσοι τον κατηγορούσαν πιο πριν ότι οδήγησε τη χώρα στα βράχια, ότι κόστισε στη χώρα δεν ξέρω εγώ πόσα είπαν, 200-300-500 δις, ήθελαν να του στήσουν ειδικά Δικαστήρια, τώρα τον παρουσιάζουν ως τον πολύ σαγηνευτικό πολιτικό, που πρέπει ξαφνικά να πάρει τη θέση του στο πολιτικό στερέωμα.
Ο κόσμος πιστεύω ότι δεν τρώει κουτόχορτο».

Σπασμωδικές οι κινήσεις της Τουρκίας

Αναφορικά με τα εθνικά θέματα και τις προκλήσεις της Τουρκίας, με δεδομένες και τις σημερινές (25/6) επιθετικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου R.T. Erdogan ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι το καθεστώς της γειτονικής χώρας κάνει «σπασμωδικές κινήσεις και αυτές οι κινήσεις που κάνει η Τουρκία δεν είναι ένδειξη ισχύος.
Είναι ένδειξη της αδυναμίας της.
Ο Ερντογάν μετά από πάρα πολλά χρόνια αδιαφιλονίκητης, αδιαμφισβήτητης ηγετικής παρουσίας στην Τουρκία απειλείται εσωτερικά.
Η ήττα του στις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, ήταν η πρώτη του μεγάλη ήττα μετά από 15 χρόνια, ήταν το πρώτο πολιτικό πλήγμα.
Ταυτόχρονα βρίσκεται μπροστά σε ένα πολύ μεγάλο δίλημμα.
Σε ένα μεγάλο δίλημμα για το αν θα πάρει τους S-400 και άρα θα δώσει το σήμα ότι απομακρύνεται από τη δύση και πηγαίνει προς τον Άξονα με τη Ρωσία και το Ιράν, ή θα κάνει πίσω, είναι ένα πολύ μεγάλο δίλημμα για τον Ερντογάν αυτό».
 
Η συνέντευξη του κ. Τσίπρα

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Θα καλησπερίσουμε τον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα. Κύριε Πρωθυπουργέ, καλώς ήρθατε στο στούντιο του STAR.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καλώς σας βρίσκω και πάλι.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Θέλω να ξεκινήσω με τη φράση σήμερα το πρωί του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ραδιόφωνο του Πρώτου Θέματος, ότι εάν δεν πάρει στις εκλογές της 7ης Ιουλίου μια ισχυρή εντολή, τότε πιθανότατα θα έχουμε ξανά εκλογές τον 15αύγουστο με απλή αναλογική και η χώρα θα μπει σε περιπέτειες. Γιατί γελάτε;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Γιατί το μόνο που δεν είπε είναι ότι θα μας επισκεφθούν και εξωγήινοι αν δεν πάρει ισχυρή εντολή. Κυρία Ζαχαρέα νομίζω ότι σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση υπάρχει ένα δίλημμα. Αν θα συνεχίσουμε την πορεία προς τα μπροστά όλοι μαζί, ή αν θα γυρίσουμε πίσω στα χρόνια που ζήσαμε πρόσφατα σχετικά, πριν από πέντε χρόνια της διακυβέρνησης του κ. Σαμαρά με τον κ. Μητσοτάκη κορυφαίο Υπουργό, όπου η κοινωνία θα είναι πάλι σε μια μεγάλη αβεβαιότητα και ο καθένας θα είναι μόνος του να τα βγάζει πέρα.
Οι εκλογές αυτές γίνονται με το νόμο της απόλυτα ενισχυμένης αναλογικής που δίνει 50 έδρες bonus στο πρώτο κόμμα. Ένα νόμο που εγώ εκτιμώ ότι έπρεπε να αλλάξει και ψηφίσαμε την απλή αναλογική με δική μας πρωτοβουλία για να αλλάξει.
Όμως αυτές οι εκλογές γίνονται με ένα ξεκάθαρο δίλημμα. Εάν θα υπάρξει κυβέρνηση της Ν.Δ. την επόμενη μέρα, ή με κορμό της Ν.Δ. ή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ή με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι το δίλημμα. Γιατί όποιος πάρει τις 50 έδρες bonus έχουμε την εμπειρία, έχουμε τόσες εκλογικές αναμετρήσεις που έχει συμβεί αυτό, έχει τη δυνατότητα την άλλη μέρα να διαμορφώσει συσχετισμούς κυβέρνησης.
Ο κ. Μητσοτάκης τα λέει αυτά, διότι θέλει να δημιουργήσει ένα κλίμα κινδυνολογίας σε σχέση με την επόμενη μέρα και να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. διότι φαντάζομαι ότι για να τα λέει αυτά βλέπει κάποιες τάσεις αποσυσπειρωτικές προς τις διακοπές, προς τη θάλασσα, 7 Ιουλίου είναι οι εκλογές και γι’ αυτό το λόγο κινδυνολογεί.
Αλλά ο ελληνικός λαός που προσέρχεται σε μια πολύ κρίσιμη αναμέτρηση για το μέλλον της χώρας, διότι ψηφίσει ποιος θα κυβερνήσει για τα επόμενα 4 χρόνια και με ποιο σχέδιο θα κυβερνήσει για τα επόμενα 4 χρόνια που είναι τα χρόνια που η Ελλάδα μπορεί πράγματι να εκτοξευθεί θα έλεγα εγώ, γιατί περάσαμε τα δύσκολα. Πρέπει να ξέρει ότι το δίλημμα είναι ένα και πολύ συγκεκριμένο. Εάν θα συνεχίσουμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Μιλώντας για σχέδιο, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως είναι πρωτοφανής ή και αποκρουστική η άποψη που έχετε εκφράσει ότι το πρόγραμμά του μυρίζει αίμα. Και ότι αυτός είναι ένας λόγος διχαστικός που δεν σας βοήθησε προεκλογικά, ούτε και στις ευρωεκλογές.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποφύγει την προγραμματική αντιπαράθεση. Και στις ευρωπαϊκές εκλογές δεν προσήλθε σε συζήτηση και σε αυτές τις εκλογές προσπαθεί να αποφύγει τη συζήτηση, το διάλογο, το debate, την αντίκρουση επιχειρημάτων.
Λέει ότι είναι αποκρουστικός ο δικός μου πολιτικός λόγος που μιλάει για τους κινδύνους να επιστρέψει η χώρα και η ελληνική κοινωνία σε όλα όσα έζησε, όχι στο πολύ παλιό παρελθόν, αλλά πέντε χρόνια πριν με την διακυβέρνηση του κ. Σαμαρά.
Εγώ θα σας πω κα Ζαχαρέα ότι αποκρουστικές είναι αυτές οι πολιτικές που υλοποίησε ο κ. Μητσοτάκης ως κορυφαίος Υπουργός. Αποκρουστική ήταν η πολιτική των 15.000 δημοσίων υπαλλήλων που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα επί των ημερών του.
Αποκρουστική ήταν η πολιτική που οδήγησε σε 300.000 λουκέτα στην αγορά σε 40% μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Αποκρουστική ήταν η πολιτική που οδήγησε την ανεργία στο 28% και δεκάδες χιλιάδες, εκατοντάδες χιλιάδες νέους ανθρώπους να φεύγουν στο εξωτερικό. Αυτή ήταν η αποκρουστική πολιτική.
Εγώ έχω ευθύνη ως Πρωθυπουργός να αναδεικνύω τις προγραμματικές διαφορές και τους κινδύνους. Δεν επικαλούμαι κανέναν φόβο. Αλλά τη λογική. Και η λογική λέει ότι αυτοί οι οποίοι μας οδήγησαν στη χρεοκοπία, αυτοί που λεηλάτησαν τη μεσαία τάξη, αυτοί που ρήμαξαν τα όνειρα και τις ελπίδες ενός ολόκληρου λαού αυτή την 5ετία, δεν μπορεί να παρουσιάζονται σήμερα ως δήθεν λυτρωτές και σωτήρες. Αυτοί που ήταν θύτες να έρχονται στα θύματα και να παρουσιάζονται ως σωτήρες.
Εγώ θέλω να μιλήσω προγραμματικά. Δεν θέλω να μιλήσω με ατάκες και κλισέ και λέω ποιο είναι το σχέδιο της Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη για την επόμενη μέρα και ποιο είναι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ. Να κάτσουμε σε ένα τραπέζι και να αντιπαρατεθούμε με βάση τα προγράμματά μας και με βάση τις θέσεις μας.
Αυτό προσπαθώ όλο αυτό το διάστημα. Να μιλήσω πολιτικά, να μιλήσω με βάση τη λογική και να αναδείξω τους κινδύνους που υπάρχουν.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Ωστόσο αυτό που λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πώς το πρόγραμμά του το οποίο εσείς έχετε πει ότι θα μας γυρίσει σε εποχές λιτότητας, σε εποχές Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει. Πρόκειται για fakenews, πρόκειται για κοπτοραπτική που γίνεται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ότι αυτά τα οποία βάζετε στο στόμα του πως έχει πει για το δημόσιο, για τις απολύσεις, για τη φορολογία, στην πραγματικότητα δεν τα έχει πει.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Γιατί δεν δέχεται λοιπόν, αφού λέει ότι εμείς κάνουμε κοπτοραπτική, να κάτσουμε εδώ σε ένα τραπέζι ενώπιόν σας, ή να διαλέξει όποιο δημοσιογράφο θέλει να κάτσουμε σε ένα τραπέζι και να μιλήσουμε ανοιχτά και δημόσια στον ελληνικό λαό. Γιατί αυτό το αποφεύγει;
Έχουν περάσει από το βράδυ των ευρωπαϊκών εκλογών και από τότε που προκήρυξα εκλογές, έχοντας την ευθιξία τη δημοκρατική ο ελληνικός λαός να αποφασίσει για το μέλλον, πάνω από 20 μέρες όπου δεν γίνεται κανένας ουσιαστικός προγραμματικός διάλογος. Έχετε ακούσει τον κ. Μητσοτάκη να πει τίποτα ουσιαστικό όλες αυτές τις ημέρες;
Όλοι μαζί, ενωμένη Ελλάδα, ο ήλιος που θα ανατείλει, τι ωραία που είμαστε. Αυτός είναι πολιτικός λόγος; Γιατί δεν κάθεται να αντιπαρατεθούμε με βάση τα προγράμματά μας και να μας πει και ο ίδιος ποιες είναι οι θέσεις του, ποιο είναι το πρόγραμμά του;
Το πρόγραμμα όμως της Ν.Δ. και του κ. Μητσοτάκη όσο και αν προσπαθεί να το κρύψει πίσω από πολύ ευχάριστες λέξεις είναι συγκεκριμένο. Είναι συγκεκριμένο και κάθε φορά που βγαίνει μόνος του σε μια τηλεοπτική ή ραδιοφωνική συνέντευξη, κάποιες από αυτές τις προγραμματικές θέσεις τις αναδεικνύει. Δεν μπορεί να κάνει αλλιώς.
Το κορυφαίο ζήτημα κυρία Ζαχαρέα των τελευταίων ημερών, κορυφαίο ζήτημα και νομίζω ότι πρέπει να αποτελέσει το επόμενο διάστημα, και το κορυφαίο θέμα της συζήτησης, είναι ότι αποκάλυψε ο κ. Μητσοτάκης ότι δεν σκοπεύει να κάνει καμία φορολογική ελάφρυνση αν κερδίσει τις εκλογές το 2019, αλλά και το 2020.
Ποιο ήταν το βασικό αφήγημα της Ν.Δ. 2,5 χρόνια, 3 χρόνια τώρα με αρχηγό της τον κ. Μητσοτάκη; Και ποιο ήταν το βασικό της αφήγημα στις ευρωεκλογές; Ότι θα πρέπει να γίνουν μειώσεις φόρων. Αυτό δεν ήταν το βασικό αφήγημα; Και έρχεται σήμερα και αποκαλύπτει ότι το 2019 δεν θα κάνει καμία μείωση φορολογίας εάν εκλεγεί, διότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος και ότι το 2020, τον άκουσα σε μια συνέντευξή του προχθές στην Κρήτη, ότι τη μόνη μείωση που θα κάνει είναι στο ΦΠΑ στην εστίαση. Μα, αυτό το έχουμε κάνει ήδη.
Και τι λέει θα κάνει; Θα εφαρμόσει, εάν εκλεγεί, σκοπεύει να εφαρμόσει ένα κύμα μεταρρυθμίσεων με βάση το οποίο σκοπεύει, ελπίζει να δελεάσει τους Ευρωπαίους εταίρους, προκειμένου να μειώσουν τα πρωτογενή πλεονάσματα για να προχωρήσει σε αυτές τις φοροελαφρύνσεις τις οποίες έχει αναλύσει, αλλά σε βάθος 4ετίας.
Τις περισσότερες από αυτές, λέει, ότι σκοπεύει να τις κάνει στο τέλος της 4ετίας. Και εγώ σήμερα θέλω να θέσω δυο ερωτήματα. Τι να κάνω; Αφού δεν έρχεται απέναντί μου να αντιπαρατεθούμε, δια της τεθλασμένης. Τα θέτω σε εσάς για να τα ακούει ο ελληνικός λαός και να τα απαντήσει και ο κ. Μητσοτάκης σε μια επόμενη συνέντευξή του.
Πρώτο ερώτημα: για ποιο λόγο χρειάζεται να δελεάσει τους Ευρωπαίους εταίρους με κύμα μεταρρυθμίσεων για να ρίξουν τα πρωτογενή πλεονάσματα; Αφού εμείς οι ίδιοι έχουμε καταθέσει πρόταση συγκροτημένη, συγκεκριμένη, με τον Ειδικό Λογαριασμό, με την κατάθεση 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ από τη ρευστότητα που έχουμε σήμερα στα δημόσια ταμεία που τα παραλάβαμε άδεια και σήμερα έχουν πάνω από 34 δισεκατομμύρια ρευστότητας, προκειμένου να μειωθούν κατά 1% τα πλεονάσματα από το 2020, δίχως να παραβιαστεί η συμφωνία με τους εταίρους μας.
Αυτό το απορρίπτει ο κ. Μητσοτάκης. Δηλαδή λέει ότι θέλει να δελεάσει ….

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Και οι εταίροι δεν το είδαν πολύ θετικά αυτό.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Οι εταίροι μας δεν το απέρριψαν. Είχαμε πολύ θετικά σχόλια στην πρώτη συζήτηση που έγινε από την Κομισιόν και ο κ. Μοσκοβισί τοποθετήθηκε θετικά, είναι ένα σχέδιο το οποίο έχει οικονομική λογική, ή ένα σχέδιο που δεν μας οδηγεί σε μια μονομερή κίνηση από μεριάς της Ελλάδας, αλλά καταθέτει ρευστότητα η οποία είναι από τις θυσίες και από τους κόπους του ελληνικού λαού.
Άρα οι Ευρωπαίοι παίρνουν τα λεφτά τους και εμείς βιώνουμε τα πλεονάσματα. Είναι μια χρυσή τομή. Γιατί δεν το αποδέχεται αυτό; Και λέει ότι θα δελεάσει τους εταίρους μας με ένα κύμα μεταρρυθμίσεων για να πετύχει κάτι που εμείς ήδη έχουμε πετύχει.
Εμείς με αυτό που πετύχαμε έχουμε εξαγγείλει πολύ συγκεκριμένους στόχους, πολύ συγκεκριμένες φοροελαφρύνσεις για το 2020. Έχουμε μιλήσει για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα μέχρι 20.000 ευρώ και τη ριζική μείωση από εκεί και παραπάνω.
Έχουμε μιλήσει για τη μείωση του φορολογικού συντελεστή από 22% στο 20% στη φορολογία εισοδήματος. Έχουμε μιλήσει για περαιτέρω μείωση του ΦΠΑ, του μεσαίου συντελεστή από το 13% στο 11%. Για περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 20%. Για μείωση της προκαταβολής φόρου από το 100% στο 50%. Στοχευμένες παρεμβάσεις για τη μεσαία τάξη.
Ο κ. Μητσοτάκης λέει καμία φοροαπαλλαγή. Πρώτα θα δελεάσω τους εταίρους μας με ένα κύμα μεταρρυθμίσεων.
Και το δεύτερο ερώτημα. Ποιο θα είναι αυτό το κύμα μεταρρυθμίσεων το οποίο θα δελεάσει τους εταίρους μας για κάτι το οποίο ήδη έχουμε εμείς πετύχει; Ας μην γελιόμαστε και δεν είναι θέμα πώς θα το περιγράψουμε αυτό, αν θα μιλήσουμε για μεταρρυθμίσεις που κρύβουν αίμα γιατί αυτό το είπα, διότι πράγματι αυτές οι μεταρρυθμίσεις στοίχησαν ζωές, όταν κάποιοι άνθρωποι ….

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Γιατί το προεξοφλείτε αυτό;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όταν κάποιοι άνθρωποι χάσανε τις δουλειές τους, όταν κάποιοι άνθρωποι χάσανε τα όνειρά τους δεν είναι στατιστικές αυτές, είναι ανθρώπινες ζωές. Αλλά επανέρχομαι και λέω ποιες θα είναι αυτές οι μεταρρυθμίσεις; Να μας πει ποιες θα είναι αυτές οι μεταρρυθμίσεις που θα δελεάσουν τους εταίρους.
Εμείς λοιπόν αυτό το οποίο έχουμε ευθύνη να πούμε στον ελληνικό λαό, είναι ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις, θα είναι μεταρρυθμίσεις που θα στοχεύουν κυρίως στη μείωση των δαπανών. Και το λέω αυτό, πρώτον, διότι έχουμε την εμπειρία από το τι ζήσαμε με την κυβέρνηση της Ν.Δ. του κ. Σαμαρά την 3ετία 2012 – 2015 και δεύτερον, γιατί ξέρουμε ποιο είναι το πρόγραμμα της Ν.Δ.
Το πρόγραμμα της Ν.Δ. στοχεύει στο 1 προς 5 απολύσεις προσλήψεις - αποχωρήσεις από το δημόσιο. Το πρόγραμμα της Ν.Δ. στοχεύει στη μείωση των δαπανών μέσα από την κατάργηση των επιδομάτων κοινωνικής στήριξης. Το πρόγραμμα της Ν.Δ. στοχεύει στην διατήρηση ή ακόμη περαιτέρω συρρίκνωση των ασφαλιστικών δαπανών, δηλαδή των συνταξιοδοτικών δαπανών. Άρα σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι οι οποίοι είδαν το τελευταίο διάστημα να σταματάει η αιμορραγία στις συντάξεις τους και η αιμορραγία στα εισοδήματά τους, πιθανότατα το επόμενο διάστημα προκειμένου να μπορέσουν να υλοποιηθούν στο τέλος της 4ετίας κάποιες υποσχέσεις για μειώσεις φόρων, θα δούνε τις συντάξεις τους να συρρικνώνονται ακόμα περισσότερο.
Αυτή είναι η δική μας εκτίμηση και εγώ οφείλω να την πω με ειλικρίνεια στον ελληνικό λαό.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Τώρα ο κ. Μητσοτάκης βέβαια λέει ότι δεν λέει αυτά τα πράγματα, αλλά όπως είπατε, θα σας απαντήσει μέσα από μια άλλη συνέντευξη, αφού δεν έγινε τελικά το debate. Γιατί δεν έγινε τελικά το debate;  Η εικόνα που σχηματίστηκε είναι ότι υπήρξε μια κολοκυθιά, να το πω έτσι, με τις ημερομηνίες και στο τέλος καταλήξατε ότι κανένας δεν μπορούσε να βρει μια κοινή ημερομηνία με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς μαζί.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Το πρώτο που θέλω να σχολιάσω είναι ότι εάν ο κ. Μητσοτάκης είναι τόσο σίγουρος για τον εαυτό του, θεωρεί ότι οι απόψεις του και τα επιχειρήματά του υπερτερούν των δικών μου, εάν θεωρεί ότι εγώ είμαι ένας Πρωθυπουργός που απέρχεται και αυτός είναι ο μελλοντικός Πρωθυπουργός γιατί δεν έρχεται; Τι φοβάται;
Γιατί δεν μπορούμε να βρούμε μια ημερομηνία να αλλάξουμε όλοι το πρόγραμμά μας, να κάτσουμε να κουβεντιάσουμε; Εγώ πιστεύω ότι ούτε δεμένος δεν θα καθόταν να αντιπαρατεθεί μαζί μου. Δεν το λέω με αλαζονεία αυτό. Δεν είναι το θέμα ότι δεν είναι ικανός ο κ. Μητσοτάκης. Εγώ δεν τον υποτιμώ ως αντίπαλο. Θεωρώ ότι έχει ικανότητες, ότι μπορεί να σταθεί με επάρκεια σε ένα πολιτικό διάλογο. Δεν έρχεται, γιατί αισθάνεται την αδυναμία των επιχειρημάτων.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Λίγο τον έχετε υποτιμήσει όταν είπατε ούτε 1 στο εκατομμύριο δεν θα χάσω εγώ από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν είπα ακριβώς αυτό. Είπα ότι μπορεί να χάσω τις ευρωεκλογές, αλλά δεν πιστεύω ούτε στο ένα εκατομμύριο ότι θα χάσω τις εθνικές. Η αλήθεια είναι ότι αυτή ήταν η αίσθησή μου και παραμένω να πιστεύω ότι στην κρίσιμη επιλογή, όταν ο λαός ψηφίζει για τη ζωή του και την επόμενη μέρα και δεν ψηφίζει με βάση και το κριτήριο να στείλει ένα μήνυμα δυσαρέσκειας, διότι ο ελληνικός λαός μας πιστώνει ότι βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια.
Αλλά ταυτόχρονα  μας πιστώνει και το ότι αυτό δεν έγινε όσο γρήγορα θα ήθελε ο ελληνικός λαός και εμείς να συμβεί, άργησε να συμβεί και δεν έγινε ανώδυνα απολύτως. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Αλλά τώρα έχουμε μια άλλη κάλπη μπροστά μας. Τώρα έχουμε την κάλπη όπου ανεξάρτητα από το εάν έστειλε ή ήθελε να στείλει μήνυμα δυσαρέσκειας ένα μεγάλο μέρος των πολιτών απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα έχει να επιλέξει ανάμεσα σε δυο εκδοχές.
Την εκδοχή του να ξαναγυρίσουμε εκεί που ήμασταν το 2013, 2014, 2015, ή να συνεχίσουμε μπροστά. Έλεγα όμως, για να ξαναγυρίσω στο θέμα του debate, ότι αρνείται τον πολιτικό διάλογο και την αντιπαράθεση, ακριβώς επειδή έχει σκελετούς προγραμματικούς. Και ακριβώς επειδή όσο πηγαίνουμε προς τις εκλογές σιγά – σιγά θέλει και να λειάνει την όξυνση και την πόλωση, την προγραμματική εννοώ, όχι την όξυνση, πολιτισμένο διάλογο θα κάνουμε, προκειμένου να πάει σαν υπνωτισμένος ο κόσμος που ψήφισε Ν.Δ. να ξαναψηφίσει, αλλά ταυτόχρονα θέλει να δημιουργήσει σιγά – σιγά και τα ερείσματα εκείνα για να δικαιολογήσει την επόμενη μέρα την επιστροφή σε μια πολιτική περικοπών και λιτότητας και όχι στις υποσχέσεις που ο ίδιος έχει δημιουργήσει ένα κλίμα, ότι θα κάνει μειώσεις φορολογίας και μειώσεις φόρων.
Και να απαντήσω τώρα και για το debate των 5. Για τον κ. Μητσοτάκη ήξερα και ξέραμε όλοι ότι θέλει να αποφύγει την αντιπαράθεση μαζί μου. Αυτό το οποίο δεν είχα συνειδητοποιήσει, είναι ότι ακόμα και η κυρία Γεννηματά και ο κ. Κουτσούμπας που κατ’ εξοχήν ως μικρότερα κόμματα θα έπρεπε να επιδιώκουν μια τηλεοπτική αναμέτρηση για να αναδείξουν τον πολιτικό τους λόγο, τις θέσεις τους, τις απόψεις τους, γιατί βρέθηκα και εγώ κάποτε στην θέση ενός κόμματος που δεν διεκδικούσε την πρωθυπουργία. Το 2009 σας θυμίζω με τη συμμετοχή μου στο debate, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ εξασφάλισε τη δυνατότητα να μπει στη Βουλή.
Πραγματικά έχω εκπλαγεί από τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκαν, σε συνεννόηση προφανώς με τον κ. Μητσοτάκη, μια αδυναμία που είχα εγώ ανθρώπινη διότι στις 30 του μηνός πρέπει να βρίσκομαι στη Σύνοδο Κορυφής μιας βραδινής συνεδρίασης που έχοντας την εμπειρία μπορεί να τελειώσει και 7 και 8 η ώρα το πρωί, γιατί είναι ένα δύσκολο θέμα ποιος θα είναι ο ηγέτης της Κομισιόν την επόμενη 5ετία και τους είπα να βρούμε μια άλλη ημερομηνία.
Και άρχισαν να παίζουν ένα γαϊτανάκι, ο ένας να ρίχνει την ευθύνη στον άλλον, προφανώς όλοι μαζί για να ρίξουν την ευθύνη στο τέλος στο ΣΥΡΙΖΑ. Και όταν είδα το αδιέξοδο, τους λέω εντάξει να έρθω απευθείας από το αεροπλάνο. Άγρυπνος. Ξενυχτισμένος την ημέρα που έχουμε αποφασίσει, να γίνει η αντιπαράθεση. Και τότε έβγαλε το φίδι από την τρύπα το ΚΚΕ λέγοντας εγώ τότε δεν έρχομαι γιατί έχω αλλάξει το πρόγραμμά μου.
Μου θύμισε λίγο αυτό τον παράγοντα του Εδεσσαϊκού ο οποίος έλεγε μια έτσι, μια αλλιώς. Αυτό τον πολύ συμπαθή άνθρωπο. Αυτό μου θύμισε το γαϊτανάκι που έγινε προκειμένου να αποφύγουν και οι τρεις την αντιπαράθεση την πολιτική, την προγραμματική με εμένα και με τις απόψεις μου.
Εγώ σηκώνω τα χέρια ψηλά, αλλά πρέπει ο ελληνικός λαός να βγάλει κάποια συμπεράσματα και τα συμπεράσματα που πρέπει να βγάλει ο ελληνικός λαός είναι ότι θα πρέπει να προσέλθει στην κάλπη την κρίσιμη της 7ης Ιουλίου μαζικά με ένα κριτήριο και μόνο. Ποιο θα είναι το μέλλον της χώρας για τα επόμενα 4 χρόνια. Και ποιες θα είναι οι προοπτικές για την ίδια του τη ζωή, όχι για τον Τσίπρα, ή για τον Μητσοτάκη, ή για το ΣΥΡΙΖΑ, ή για τη Ν.Δ. Για τη ζωή του. Αυτό είναι το διακύβευμα.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Επειδή αναφερθήκατε στην κυρία Γεννηματά, προχθές το βράδυ κάνατε δυο tweets που προκάλεσαν αίσθηση και προκάλεσαν και την ενόχληση της κυρίας Γεννηματά. Τα δυο tweets που κάνατε για τον Ανδρέα Παπανδρέου.
Τα κάνατε γιατί τον θαυμάζετε ως πολιτικό; Γιατί πιστεύετε ότι εσείς και εκείνος έχετε κοινά πολιτικά χαρακτηριστικά; Κάποια τέλος πάντων, ή γιατί απλώς θέλετε να προσελκύσετε ψηφοφόρους από αυτό το χώρο;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κατ’ αρχάς έκανα μια ανάρτηση στο διαδίκτυο επειδή ήταν η ημέρα της απώλειας.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: 23 χρόνια. Ναι, είχατε μια αφορμή.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ήταν η επέτειος από την ημερομηνία που έφυγε ο Ανδρέας Παπανδρέου από τη ζωή, πριν από 23 χρόνια. Δεν είναι η πρώτη φορά που μιλώ για τον Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά μιλώ με απόλυτη ειλικρίνεια και χωρίς καμία διάθεση ούτε πολιτικής καπηλείας, αλλά ούτε και με μια λογική μεμψιμοιρίας, ή μια λογική αντιπαλότητας. Και στην ανάρτηση αυτή που έκανα αναφέρθηκα στο ότι αυτή η μεγάλη μορφή, αυτή η ιστορική ηγετική φυσιογνωμία είχε μια σχέση αγάπης και μίσους με την αριστερά.
Αλλά πρέπει να παραδεχτούμε όλοι ότι ήταν ένα πρόσωπο που κατάφερε να βάλει τα θεμέλια της ανασύστασης μιας πλειοψηφικής δημοκρατικής παράταξης και προοδευτικής παράταξης στον τόπο μας και ήταν αυτός ο οποίος σε κρίσιμες στιγμές με αντίπαλο τότε τον πατέρα Μητσοτάκη της Ν.Δ., υπενθύμισε στον ελληνικό λαό ότι η δεξιά στον τόπο είχε φέρει διχασμό, είχε φέρει συγκρούσεις, είχε φέρει μια χώρα όπου κυβερνιόταν από προνομιούχους. Και υπενθύμισα ότι στο σήμερα αυτό σημαίνει, απευθυνόμενος, βεβαίως απευθυνόμενος στο δημοκρατικό κόσμο που το ΠΑΣΟΚ ενέπνευσε για πολλές 10ετίες την πατρίδα μας, ότι δεν μπορεί σήμερα να υπάρχει ένας κακέκτυπο δημοκρατικής Παράταξης που να λέει ότι θέλει να ξαναστηθεί η διακυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον κ. Μητσοτάκη, διότι αυτό λέει η κα Γεννηματά και δεν μπορεί να υπάρχει μια επιλογή, πολιτική επιλογή ψήφου ή στήριξης ή ανοχής, σε μια Παράταξη και σε έναν αρχηγό, ο οποίος είναι από αυτό το συγκεκριμένο τζάκι της οικογένειας Μητσοτάκη, που έχει εν πάση περιπτώσει τη δική του πολιτική διαδρομή, αλλά και τις δικές του ευθύνες για την πορεία της χώρας.
Άρα εγώ υπενθύμισα πρώτον τα λόγια του Ανδρέα Παπανδρέου εκείνη την περίοδο, που τότε μίλαγε για τους «μη προνομιούχους Έλληνες». Εμείς σήμερα αυτό το λέμε «οι πολλοί» και ταυτόχρονα υπενθύμισα ότι δεν μπορεί σήμερα να θέλει ένας πολιτικός χώρος ένα πολιτικό Κόμμα που είναι διάδοχο του ΠΑΣΟΚ, του ιστορικού ΠΑΣΟΚ, να αυτοπροσδιορίζεται στο χώρο της Δημοκρατικής Παράταξης και της Κεντροαριστεράς και να δουλεύει για την εγκαθίδρυση του κ. Μητσοτάκη στη διακυβέρνηση του τόπου.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Νιώθετε ότι έχει μεταλλαχτεί ο ΣΥΡΙΖΑ την τελευταία πενταετία, από ένα Κόμμα της Αριστεράς σε κάτι πιο Σοσιαλιστικό; Δηλαδή αν μιλήσουμε για τους ψηφοφόρους που κάποτε πίστεψαν, λάτρεψαν αν θέλετε τον Ανδρέα Παπανδρέου που τελειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και αρχίζει σήμερα, στη δική μας εποχή το ΚΙΝΑΛ;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτό είναι μια ερώτηση που πρέπει να απευθύνετε πρωτίστως στο ΚΙΝΑΛ, εγώ θα σας απαντήσω για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά σε ό,τι αφορά το ΚΙΝΑΛ πρέπει να αυτοπροσδιοριστεί στον πολιτικό χάρτη.
Εγώ πηγαίνω στην Ευρώπη, συμμετέχω στις Συνόδους των σοσιαλιστών ηγετών, είμαι σε αγαστή συνεργασία μαζί τους, επιθυμούν να γίνω πλήρες μέλος της οικογένειάς τους εγώ κρατώ τις αποστάσεις μου διότι θέλω ο ΣΥΡΙΖΑ να παίξει ένα ρόλο – καταλύτη στον ευρωπαϊκό χώρο για τη συνάντηση της Αριστεράς, της Αριστερής Σοσιαλδημοκρατίας και των Πρασίνων, βλέπω όμως ότι ενώ όλοι οι Σοσιαλιστές στην Ευρώπη, όλη η Σοσιαλδημοκρατία αγκαλιάζει τον ΣΥΡΙΖΑ εδώ στην Ελλάδα η κα Γεννηματά αγκαλιάζει τον κ. Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία και αυτό είναι μια αντίφαση.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Γιατί το λέτε αυτό;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Διότι είδα τις δηλώσεις της ότι ό,τι και να γίνει στις εκλογές θα δώσει ψήφο ανοχής στην Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, πρώτον. Και δεύτερον ότι θα καταργήσει την απλή αναλογική. Και πάλι σηκώνω τα χέρια ψηλά! Τι λογική έχει για ένα Κόμμα το οποίο είναι το 6, το 7, το 8% και άρα ένα Κόμμα που θα έπαιζε κεντρικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας και θα διαμόρφωνε την προοπτική της διακυβέρνησης, να θέλει να καταργήσει την απλή αναλογική;
Αν είχαμε απλή αναλογική το ΚΙΝΑΛ θα ήταν ένα Κόμμα που θα έπαιζε κεντρικό, πολιτικό ρόλο για την επόμενη μέρα. Και έρχεται η κα Γεννηματά και λέει ότι το πρώτο πράγμα που θα κάνει είναι να διευκολύνει τον κ. Μητσοτάκη να την καταργήσει.
Πείτε μου εσείς τι λογική μπορεί να έχει αυτό. Αυτός ο αυτοχειριασμός! Ή ταυτόχρονα η αυτοκαταστροφική πολιτική θέση και στάση της απόλυτης σύγκρουσης με την Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ και το να θέτει ως στρατηγικό στόχο τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, που όλοι γνωρίζουν ότι με αυτό τον εκλογικό νόμο, τον οποίο και υπερασπίζεται, στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει στρατηγική νίκη της Νέας Δημοκρατίας.
Αυτά είναι ερωτήματα τα οποία ας μας τα απαντήσουν. Δεν είμαι εγώ αρμόδιος να τα απαντήσω, εγώ απευθύνομαι στην ψυχή των ψηφοφόρων, του απλού κόσμου του ΠΑΣΟΚ που μεγάλωσε και έζησε με τη μνήμη για το τι σημαίνει αυτή η Δεξιά που θέλει να ξανακυβερνήσει και αναρωτιέμαι αν θα κάνει τη χάρη στην κα Γεννηματά να δει ένα Κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου να γίνεται το υποστύλωμα αυτής της Δεξιάς.
Και έρχομαι τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα Κόμμα της σύγχρονης και ριζοσπαστικής Αριστεράς που αναζητεί τη νέα του ταυτότητα στα σύγχρονα πολιτικά δεδομένα της Ευρώπης και της Ελλάδας, αντιμετωπίζοντας διαρκώς νέες προκλήσεις και ανοίγοντας δρόμους. Δεν είναι ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 με τον ΣΥΡΙΖΑ του 2012, δεν είναι ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ του 2019 με το ΣΥΡΙΖΑ του 2015.
Στη ζωή όταν δεν αλλάζεις, γίνεσαι μνημείο του εαυτού σου. Εμείς θέλουμε να αλλάζουμε πηγαίνοντας προς τα μπρος και φιλοδοξούμε να αποτελέσουμε τη ραχοκοκαλιά της μεγάλης και πλειοψηφικής πιστεύω δημοκρατικής και προοδευτικής Παράταξης του τόπου. Αυτή είναι η φιλοδοξία μας.
Γι' αυτό και δεν θέλουμε να κλειστούμε στον εαυτό μας, γι' αυτό και ανοιχτήκαμε με την Προοδευτική Συμμαχία σε μια σειρά από στελέχη και συλλογικότητες που προέρχονται από χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας, γι' αυτό και προχωράμε σε μία σημαντική εκλογική συνεργασία με τους Οικολόγους Πράσινους στην Ελλάδα, που θα ανακοινώσουμε τις επόμενες μέρες, διότι  πιστεύουμε ότι το μέλλον της Αριστεράς στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, είναι η συμπόρευση της ανανεωτικής  και ριζοσπαστικής Αριστεράς με την Αριστερή Σοσιαλδημοκρατία και με την Πράσινη Αριστερά.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Και μέσα σε αυτή την πορεία αν πιστέψουμε τις μετρήσεις των τελευταίων ημερών, πιθανώς να έχετε μπροστά σας στη Βουλή ξανά τον Γιάνη Βαρουφάκη, με το Κόμμα του το Μέρα25. Θέλω να μου πείτε πως το βλέπετε αυτό το Κόμμα, ο κ. Βαρουφάκης λέει ότι ο ίδιος εκπροσωπεί την πραγματική Αριστερά γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε και είναι κάτι άλλο, πως θα νιώσετε άμα τον δείτε ξαφνικά μπροστά σας, μετά από χρόνια.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καλά, δεν θα πάθω και καμία έκπληξη! Κοιτάξτε αυτό που μου κάνει εντύπωση και το είπα και σε κάποια από τις προηγούμενες συνεντεύξεις, είναι όχι ότι στις ευρωεκλογές το Κόμμα αυτό πήρε 2,8-2,9% διότι στις ευρωεκλογές είναι προφανές το είπα και πριν μια σειρά από πολίτες, ψηφοφόροι ψηφίζουν όχι με βάση το διακύβευμα ποιος θα κυβερνήσει, αλλά με το διακύβευμα την πρώτη τους προτίμηση τη διαμαρτυρία τους ενδεχομένως, θα ήταν φυσιολογικό ένα τέτοιο Κόμμα να πάρει ένα ποσοστό το οποίο θεωρήθηκε τότε έκπληξη. Εγώ δεν εξεπλάγην.
Αυτό που με έχει εκπλήξει είναι το συστημικό πουσάρισμα που γίνεται στον κ. Βαρουφάκη. Διαρκώς σε κάθε τηλεοπτική συνέντευξη με ρωτάτε…. Εσείς καλά κάνετε δεν το λέω σε εσάς, αλλά δεν νομίζω ότι ρωτήσατε τον κ. Μητσοτάκη για τον κ. Βελόπουλο. Ο κ. Βελόπουλος είχε εξαφανιστεί και πήρε 4,5% όμως μπήκε στην ευρωβουλή.
Επειδή ο κ. Βελόπουλος κόβει από τη Νέα Δημοκρατία, δεν υπάρχει πουθενά. Πουθενά! Ο Βαρουφάκης είναι παντού. Και γιατί είναι παντού ο Βαρουφάκης;

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Νομίζω ότι αυτό συμβαίνει γιατί οι τωρινές δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν τον κ. Βελόπουλο, γι' αυτό.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καλά εντάξει, ούτε πριν τον έδειχναν όμως.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Όχι.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Άρα εδώ βλέπουμε μια συστηματική προσπάθεια να αναδειχθεί μονάδα μια πολιτική δύναμη, εγώ δεν την υποτιμώ γιατί εγώ δεν θα πω ποτέ για κανέναν χαμένη ψήφος. Βγήκε όμως ο Βαρουφάκης και είναι χαμένη ψήφος για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό; Τι αλαζονεία και τι έπαρση;
Λοιπόν γιατί γίνεται αυτό; Ας καταλάβει ο κόσμος που μας ακούει. Αυτό γίνεται διότι ο Βαρουφάκης αυτή τη στιγμή είναι ένα όχημα, που μπορεί να ανακόψει την πολιτική ανατροπή, δηλαδή τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές.
Και γι' αυτό όλοι όσοι τον κατηγορούσαν πιο πριν ότι οδήγησε τη χώρα στα βράχια, ότι κόστισε στη χώρα δεν ξέρω εγώ πόσα είπαν, 200-300-500 δις, ήθελαν να του στήσουν ειδικά Δικαστήρια, τώρα τον παρουσιάζουν ως τον πολύ σαγηνευτικό πολιτικό, που πρέπει ξαφνικά να πάρει τη θέση του στο πολιτικό στερέωμα.
Ο κόσμος πιστεύω ότι δεν τρώει κουτόχορτο. Εγώ θα καλωσορίσω κάθε πολιτική δύναμη, δεν θα καλωσορίσω όμως την αλαζονεία και δεν θα είμαι αυτός ο οποίος δεν θα αναδείξω και δεν θα ξεσκεπάσω, αυτό το οποίο βλέπω να συμβαίνει. Έχει μια συγκεκριμένη πολιτική στόχευση αυτή η προσπάθεια και είναι συστημική πολιτική στόχευση.
Από εκεί και πέρα επαναλαμβάνω ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει το διακύβευμα αυτής της κάλπης ό,τι και να λένε και οι δημοσκοπήσεις και οι μετρήσεις, όλοι γνωρίζουμε ότι τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών -εν πάση περιπτώσει ένα μεγάλο ποσοστό, όχι τη μεγάλη πλειοψηφία, αλλά ένα μεγάλο ποσοστό- που κρίνει τις εκλογές αποφασίζει τι θα ψηφίσει τις τρεις τελευταίες μέρες. Έτσι δεν είναι κα Ζαχαρέα; Το έχουν αποδείξει όλες οι μετρήσεις, το λένε όλοι οι δημοσκόποι.
Σε αυτές τις εκλογές ψηφίζουν 570.000 νέοι ψηφοφόροι. Ταυτόχρονα η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές ήταν 500.000 ψήφοι. Θεωρώ ότι η πιθανότητα, η δυνατότητα της ανατροπής αν και δύσκολη, είναι απολύτως εφικτή και γι' αυτή τη δυνατότητα και την πιθανότητα εμείς παλεύουμε και επαναλαμβάνω όχι για να δικαιώσουμε τον εαυτό μας, αλλά για να δώσουμε προοπτική στη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού να μη γυρίσουν πίσω, να προχωρήσουν μπροστά.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Άρα δηλαδή εσείς όταν μιλάτε για ανατροπή δεν εννοείτε απλώς να κλείσει η ψαλίδα, εννοείτε να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο Κόμμα.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Προφανώς. Τι νόημα έχει να κλείσει η ψαλίδα για μας; Δεν έχει νόημα. Ακούστε, θέλω να είμαι απόλυτα καθαρός, σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση με βάση τις 50 έδρες bonus, είναι λίγο σαν το ΝΒΑ στην Αμερική: ο πρώτος είναι πρώτος που λένε οι Αμερικάνοι για το  μπάσκετ, ο δεύτερος δεν έχει καμία δυνατότητα. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Όταν σου δίνει 50 έδρες bonus, σου δίνει τη δυνατότητα να κυβερνήσεις. Το θέμα αύριο είναι ποιος θα κυβερνήσει. Και το ερώτημα που τίθεται στον ελληνικό λαό είναι αν θα υπάρξει πλειοψηφία στη Βουλή του ΣΥΡΙΖΑ με αυτές τις 50 έδρες ώστε να σχηματίσει μια προοδευτική Κυβέρνηση με συμμαχίες, να δημιουργήσει τη δυνατότητα να συνεχίσουμε προς τα μπρος.
Δηλαδή αν ο Πρωθυπ<

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης