Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Rouhani: Δεν θέλουμε πόλεμο με τις ΗΠΑ, δεν ευθυνόμαστε για την ένταση - Απειλές Trump για «εξάλειψη» του Ιράν

tags :
Rouhani: Δεν θέλουμε πόλεμο με τις ΗΠΑ, δεν ευθυνόμαστε για την ένταση - Απειλές Trump για «εξάλειψη» του Ιράν
Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση στον Περσικό Κόλπο - Πολεμική ρητορική μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν
(upd) Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση στον Περσικό Κόλπο καθώς μετά τις χθεσινές (24/6) νέες κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Τεχεράνης , ο  πρόεδρος του Ιράν, Hassan Rouhani, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της Ουάσιγκτον χαρακτηρίζοντας διανοητικά καθυστερημένο τον Λευκό Οίκο, χαρακτηρισμό που παλιότερα είχε αποδώσει και στον πρόεδρο Trump.
Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στο Ιράν, στοχεύοντας στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Ayatollah Ali Khamenei και σε άλλους κορυφαίους Ιρανούς αξιωματούχους, με τον Trump να υποστηρίζει ότι «οι κυρώσεις που περιλαμβάνονται σε αυτό το διάταγμα θα εμποδίσουν τον ανώτατο ηγέτη, την ομάδα του και άλλους που είναι στενά συνδεδεμένοι με εκείνον να έχουν πρόσβαση σε ζωτικούς οικονομικούς πόρους» και ότι «τα περιουσιακά στοιχεία του Ayatollah Ali Khamenei και της ομάδας του δεν θα διαφύγουν των κυρώσεων».
Πάντως ο Rouhani κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Emmanuel Macron υποστήριξε ότι το Ιράν δεν επιδιώκει πόλεμο με καμία χώρα, περιλαμβανομένων και των ΗΠΑ, ότι είναι δεσμευμένο υπέρ της ειρήνης και της περιφερειακής σταθερότητας, αν και έσπευσε να κατηγορήσει τις ΗΠΑ ότι αυτές ευθύνονται για την ένταση στην περιοχή.

Στο πλευρό του Ιράν στέκεται η Μόσχα

Η Ουάσιγκτον θα πρέπει να αναλογισθεί τις συνέπειες που θα έχει η πολιτική που υιοθετεί έναντι του Ιράν, αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση του, με αφορμή τις νέες κυρώσεις που επέβαλλε κατά του Ιράν, επισημαίνοντας ότι μια τέτοια πολιτική μπορεί «όχι μόνο να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στην Μέση και Εγγύς Ανατολή, αλλά και να υπονομεύσει όλο το σύστημα της διεθνούς ασφάλειας».
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζει πως «η Μόσχα παρακολουθεί με ανησυχία, πως οι ΗΠΑ, ήδη περισσότερο από ένα χρόνο εντείνουν τις πιέσεις κατά του Ιράν», επισημαίνει ότι η Ουάσιγκτον «αποδίδοντας αβάσιμες κατηγορίες στην Τεχεράνη και αποχωρώντας από την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, εντείνει τις πιέσεις εναντίον του με τις συνεχιζόμενες κυρώσεις και την προκλητική της δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένης και της στρατιωτικής».

Νέες απειλές από Trump

Αργά το απόγευμα (25/6) ο πρόεδρος των ΗΠΑ D. Trump επανήλθε ρίχνοντας λάδι στη φωτιά απειλώντας ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα αν η Τεχεράνη πλήξει «οτιδήποτε αμερικάνικο».
«Η αδαής και πολύ προσβλητική ανακοίνωση που έκανε σήμερα το Ιράν δείχνει μόνο ότι δεν αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα.
Οποιαδήποτε επίθεση του Ιράν εναντίον οποιουδήποτε αμερικανικού στόχου θα αντιμετωπιστεί με τη μεγαλύτερη και συντριπτική ισχύ.
Σε ορισμένους τομείς, συντριβή σημαίνει αφανισμός», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Πρόεδρος Trump.


Ρωσία: Το αμερικανικό drone καταρρίφθηκε μέσα στον ιρανικό εναέριο χώρο

Ο γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας N. Patrusev δήλωσε σήμερα (25/6) πως το αμερικανικό στρατιωτικό μη επανδρωμένο αεροπλάνο, που καταρρίφθηκε την περασμένη εβδομάδα από το Ιράν, καταρρίφθηκε μέσα στον ιρανικό εναέριο χώρο και όχι στον διεθνή εναέριο χώρο, όπως διαβεβαιώνει η Ουάσινγκτον.
«Διαθέτω πληροφορίες του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, σύμφωνα με τις οποίες το drone αυτό βρισκόταν μέσα στον ιρανικό εναέριο χώρο», δήλωσε ο Patrusev προς δημοσιογράφους στην Ιερουσαλήμ, όπως μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
«Δεν έχουμε δει αποδείξεις για το αντίθετο», πρόσθεσε.
Ο Patrusev είπε ακόμη πως τα στοιχεία που παρουσιάσθηκαν από τις ΗΠΑ, οι οποίες υποστηρίζουν πως το Ιράν βρισκόταν πίσω από τις επιθέσεις σε πλοία στον κόλπο του Ομάν, ήταν κακής ποιότητας και μη επαγγελματικά.
Νωρίτερα σήμερα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών S. Lavrov είχε δηλώσει, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, πως η κατάσταση γύρω από το Ιράν οδεύει προς ένα επικίνδυνο σενάριο.
Ο Lavrov είπε ακόμη πως οι ΗΠΑ προσπαθούν να κάνουν τα πάντα για να εμποδίσουν την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στη Μόσχα και το Τμπιλίσι, σύμφωνα πάντα με το RIA.
Εξάλλου ο γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Patrusev δήλωσε επίσης σήμερα πως τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στη Συρία είναι ανεπιθύμητα.
Το Ισραήλ έχει επιτεθεί επανειλημμένα σ' αυτούς που περιγράφει ως ιρανικούς στόχους και στόχους συμμαχικών πολιτοφυλακών στη Συρία, περιλαμβανομένης της λιβανικής Χεζμπολάχ.
Τα πλήγματα έχουν προκαλέσει τριβές ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Ρωσία, που είναι, πέρα από το Ιράν, ο έτερος μείζων ξένος υποστηρικτής του σύρου προέδρου Assad.

Rouhani (Ιράν): Διανοητικά καθυστερημένος ο Λευκός Οίκος – Σε απελπισία ο Trump


Δριμεία επίθεση στον πρόεδρο Donald Trump για τις νέες οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν Ayatollah Ali Khamenei και κορυφαίων Ιρανών αξιωματούχων εξαπέλυσε ο πρόεδρος του Ιράν, Hassan Rouhani, ο οποίος χαρακτήρισε διανοητικά καθυστερημένο τον Λευκό Οίκο, χαρακτηρισμό που παλιότερα είχε αποδώσει και στον Trump.
Σε ομιλία του ο Rouhani υποστήριξε ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ αποδεικνύουν την απελπισία στην οποία έχει περιέλθει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump και εκτίμησε ότι θα αποτύχουν, καθώς όπως είπε ο Ayatollah Ali Khamenei δεν έχει περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό.
«Οι ενέργειες του Λευκού Οίκου δείχνουν πως είναι διανοητικά καθυστερημένος.
Η στρατηγική υπομονή της Τεχεράνης δεν σημαίνει πως φοβόμαστε» υποστήριξε ο Rouhani, επισημαίνοντας πως οι ΗΠΑ ψεύδονται όταν λένε ότι θέλουν να διαπραγματευτούν με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.
«Την ώρα που καλείτε σε διαπραγματεύσεις, επιδιώκετε να επιβάλετε κυρώσεις στον υπουργό Εξωτερικών!
Είναι προφανές πως ψεύδεστε» είπε ο Rouhani, αναφέροντας σχετικά με την πρόσφατη κατάρριψη του αμερικανικού μη επανδρωμένου, ότι ο εναέριος εθνικός χώρος είναι κόκκινη γραμμή για το Ιράν.

Zarif (ΥΠΕΞ Ιράν): Ο Bolton ωθεί τον Trump σε πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Javad Zarif με ανάρτησή του στο Twitter κατηγόρησετον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, John Bolton, ότι δολοπλοκεί με στόχο τον πόλεμο εναντίον της Τεχεράνης.
"Θέλετε να μάθετε γιατί αυτοί που αποδεδειγμένα απεχθάνονται τη διπλωματία αίφνης ενδιαφέρονται για συνομιλίες;
Απλώς διαβάστε τη συνταγή του 2017 του πρεσβευτή John Bolton για το πώς θα καταστραφεί η JCPOA", η συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, έγραψε ο Zarif.
Η ανάρτηση συνοδεύεται από έναν υπερσύνδεσμο για ένα άρθρο του Bolton που δημοσιεύτηκε στο National Review το 2017.
"Το Ιράν ουδέποτε έφυγε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Η Ομάδα Β έσυρε τις ΗΠΑ έξω, ενώ σχεδίαζε τον πόλεμο", πρόσθεσε ο Ιρανός αξιωματούχος.
Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας έχει δηλώσει στο πρόσφατο παρελθόν ότι αυτή η "Ομάδα Β", στην οποία περιλαμβάνονται ο Bolton και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Netanyahu μπορεί να εξωθήσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump σε έναν πόλεμο με το Ιράν.

Το Ιράν θα κάνει «μέγιστο λάθος» αν προσπαθήσει να παρεμποδίσει τη διάσκεψη στο Μπαχρέιν, δήλωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, John Bolton

Το Ιράν θα κάνει «μέγιστο λάθος» αν προσπαθήσει να παρεμποδίσει τη διάσκεψη που διοργανώνεται στο Μπαχρέιν και αφορά την οικονομική πτυχή της αμερικανικής πρωτοβουλίας για την επίλυση της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης, δήλωσε σήμερα (25/6/2019) από το Ισραήλ ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, John Bolton.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου στην Ιερουσαλήμ, ο Bolton δήλωσε ότι θεωρεί ότι υπάρχει μια πιθανότητα για ιρανική ανάμειξη αυτού του είδους, δεδομένων των, σύμφωνα με τον ίδιο, «επιθέσεων» της Ισλαμικής Δημοκρατίας τους τελευταίους μήνες.
«Το Ιράν έχει επιδοθεί αυτούς τους τελευταίους μήνες σε μια μακρά σειρά αδικαιολόγητων και αναιτιολόγητων επιθέσεων», δήλωσε ο Bolton κατά τη συνέντευξη αυτή Τύπου που παραχώρησε από την Ιερουσαλήμ.
«Σε μια τέτοια ατμόσφαιρα, το να απειλήσει τη διάσκεψη του Μπαχρέιν είναι μια πιθανότητα, καθώς (οι δύο χώρες) βρίσκονται κοντά γεωγραφικά», σημείωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.
«Θα ήταν μέγιστο λάθος από την πλευρά του Ιράν να συνεχίσει να έχει αυτού του είδους τη συμπεριφορά, ελπίζουμε ότι η διάσκεψη αυτή η οποία προγραμματίζεται να διαρκέσει αρκετές ημέρες, θα διεξαχθεί χωρίς εμπόδια», κατέληξε.

Ιρανός ΥΠΕΞ: Δεν θα επιδιώξουμε ποτέ την απόκτηση πυρηνικού όπλου

Το Ιράν δεν θα επιδιώξει ποτέ την απόκτηση πυρηνικού όπλου, δήλωσε σήμερα 25/6) ο υπουργός Εξωτερικών J. Zarif, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων IRIB.
Αναφέρθηκε στη χρησιμοποίηση κατά το παρελθόν πυρηνικών όπλων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και σε πρόσφατα σχόλια του προέδρου των ΗΠΑ D. Trump ότι ακύρωσε στρατιωτικά πλήγματα εναντίον του Ιράν επειδή θα μπορούσαν να σκοτώσουν 150 ανθρώπους.
«Ανησυχούσατε πραγματικά για τους 150 ανθρώπους;
Πόσους ανθρώπους έχετε σκοτώσει με ένα πυρηνικό όπλο;
Πόσες γενιές έχετε διαγράψει με αυτά τα όπλα;» είπε ο Zarif.
«Είμαστε εμείς που, λόγω των θρησκευτικών απόψεών μας, δεν θα επιδιώξουμε ποτέ την απόκτηση πυρηνικού όπλου», πρόσθεσε.
Στο μεταξύ, Ιρανοί ψαράδες βρήκαν τμήματα ενός μη επανδρωμένου στρατιωτικού αεροσκάφους (drone) των ΗΠΑ που καταρρίφθηκε από την Ισλαμική Δημοκρατία την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ο Ιρανός πρεσβευτής στη Βρετανία, Χαμίντ Μπαεϊντινετζάντ.
Ανήρτησε το μήνυμά του στο Twitter μαζί με τη φωτογραφία ενός άνδρα που στέκεται δίπλα σε ένα αλιευτικό σκάφος και κάτι που φαίνεται να είναι ένα μεταλλικό κομμάτι με τον λογότυπο της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.
Το Ιράν είπε πως το drone καταρρίφθηκε στα χωρικά ύδατά του ενώ αξιωματούχοι των ΗΠΑ είπαν πως το drone βρισκόταν σε διεθνή ύδατα.

Στρατιωτικοί αναλυτές: Γιατί η αντιαεροπορική άμυνα του Ιράν δεν πρέπει να υποτιμηθεί

Η κατάρριψη την από ιρανικό πύραυλο ενός αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους δείχνει την πρόοδο που έχει πετύχει η Τεχεράνη σε θέματα αντιαεροπορικής άμυνας και είναι κάτι που θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη σε περίπτωση ανοικτού πολέμου, εκτιμούν οι ειδικοί.
Το Global Hawk, ένα υπερσύχρονο drone του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, πετούσε σε μεγάλο υψόμετρο (μπορεί να φτάσει τα 60.000 πόδια, 18 χιλιόμετρα) και παρόλα αυτά κατερρίφθη από έναν πύραυλο εδάφους- αέρος των Φρουρών της Επανάστασης.
Σύμφωνα με τη Μπέκα Ουάσερ, αναλύτρια στην Rand Corp, «αυτό αποδεικνύει τις ικανότητες του Ιράν στο θέμα και την επιθυμία του να στείλει ένα μήνυμα στις ΗΠΑ».
«Αποδεικνύει ότι έχουν αγοράσει ή αναπτύξει αντιαεροπορική άμυνα και γνωρίζουν να τη χρησιμοποιούν», πρόσθεσε η ίδια. «Το Ιράν ισχυρίστηκε ότι χρησιμοποίησε ένα σύστημα τύπου SAM το οποίο αναπτύχθηκε εκεί. Αν είναι αλήθεια, θα είναι ακόμη πιο σημαντικό καθώς μπορεί να δοθεί σε ομάδες που στηρίζουν στην περιοχή».
Η Τεχεράνη διαθέτει, σύμφωνα με την έκθεση του 2019 του Military Balance του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Σπουδών (IISS), 32 συστοιχίες ρωσικών πυραύλων εδάφους- αέρος SAM-300, που της παραδόθηκαν από τη Μόσχα μετά το 2016.
Το Ιράν ανέπτυξε επίσης ιρανικές εκδοχές των όπλων αυτών, κυρίως τα Bavar 373, τα SAM Tabas και τα SAM Raad, τα οποία η Τεχεράνη επιδεικνύει τακτικά στη διάρκεια στρατιωτικών παρελάσεων.
Οι Φρουροί της Επανάστασης ισχυρίστηκαν ότι το αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος καταρρίφθη από έναν πύραυλο 3-Khordad, μια διαφορετική εκδοχή του SAM Raad.
«Ο εχθρός έστειλε το πιο προηγμένο αναγνωριστικό του αεροσκάφος στην απαγορευμένη περιοχή και όλος ο κόσμος είδε πώς αυτό το drone καταρρίφθηκε», τόνισε χθες Δευτέρα ο αντιναύαρχος Η. Xanjadi, διοικητής του ιρανικού Πολεμικού Ναυτικού. «Το δηλώνω με πάσα βεβαιότητα ότι αυτή η δριμεία απάντηση μπορεί να επαναληφθεί και ο εχθρός το γνωρίζει», πρόσθεσε.
Ο πρώην επικεφαλής μιας γαλλικής υπηρεσίας Πληροφοριών, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, διαβεβαίωσε ότι «αν η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία θέλει να εισβάλει μαζικά στο Ιράν, ενδέχεται να αφήσει εκεί τα φτερά της, διότι οι Ιρανοί θα τους πλήξουν».
Ο D. Getonger συνδιευθυντής του Κέντρου Μελέτης Drones στο κολέγιο Bard της Νέας Υόρκης διευκρίνισε ότι «το Global Hawk είναι πολύ μεγάλο» (έχει πλάτος 40 μέτρα, όπως ένα Boeing 737) και «πετά αργά. Σε μεγάλο υψόμετρο, αλλά όπως είδαμε την Πέμπτη αυτό δεν είναι απαραιτήτως πρόβλημα για κάποια συστήματα αεράμυνας».
Η καταστροφή του «σίγουρα θα ληφθεί υπόψη στις μελλοντικές επιχειρήσεις στην περιοχή», διαβεβαίωσε.
«Μας θυμίζει το αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροπλάνο U2 το οποίο καταρρίφθηκε πάνω από τη Σοβιετική Ένωση» το 1960, όμως τότε «είχε πιλότο, τον Γκάρι Πάουερς».
Ωστόσο δεν πρέπει να υπάρχει η αίσθηση ότι η κατάρριψη του drone αυτού σημαίνει ότι το Ιράν είναι ικανό να εγείρει ένα αδιαπέραστο τείχος γύρω από τα σύνορά της απέναντι στη μεγαλύτερη Πολεμική Αεροπορία παγκοσμίως, προειδοποιούν οι ειδικοί.
Στα τέλη του 2015 όταν η Μόσχα πούλησε στην Τεχεράνη το αντιαεροπορικό σύστημα SAM-300 ο Ισραηλινός στρατηγός A. Esel, επικεφαλής της ισραηλινής Πολεμική Αεροπορίας, είχε δηλώσει ότι «αποτελεί ένα σημαντικό, αλλά αντιμετωπίσιμο πρόβλημα».
Ο D. Barry, ειδικός του IISS, επεσήμανε ότι «σίγουρα το Ιράν απέδειξε ότι μπορεί να καταρρίψει ένα μεγάλο drone».
«Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι έχει τη δυνατότητα να διατηρήσει την αεράμυνά του μπροστά σε μια μαζική επίθεση, περιλαμβανομένων πληγμάτων με πυραύλους και αντίμετρα που έχουν στόχο να εξουδετερώσουν το αντιαεροπορικό του σύστημα».

Η ασύμμετρη ιρανική στρατηγική προβληματίζει τις ΗΠΑ - Ο ρόλος των Φρουρών της Επανάστασης
 
Μπορεί να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για τη στρατιωτική υπεροχή των ΗΠΑ έναντι του Ιράν.
Η διαφαινόμενη ασύμμετρη πολεμική τακτική της Τεχεράνης όμως προβληματίζει την Ουάσιγκτον.
«Δεν θα ανεχθούμε ουδεμία παραβίαση των συνόρων του Ιράν.
Το Ιράν θα σταθεί με αποφασιστικότητα έναντι σε κάθε επιθετικότητα και απειλή από την Αμερική», διεμήνυσε προ ημερών με περισσή αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μουσάβι.
Οι δηλώσεις αυτές ήρθαν μόλις λίγες ώρες μετά τη δήλωση του αμερικανού προέδρου Τραμπ ότι απέτρεψε την τελευταία στιγμή πλήγμα σε βάρος του Ιράν.
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle η αναζωπύρωση της έντασης μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης τις τελευταίες εβδομάδες, η λεκτική αντιπαράθεση αλλά και οι ισχυρισμοί περί κατάρριψης drone καταδεικνύουν ότι σε κάθε περίπτωση το Ιράν είναι ένας «υπολογίσιμος» αντίπαλος τον οποίο δεν θα έπρεπε να υποτιμούν οι ΗΠΑ.

Στρατιωτική υπεροχή

Όσον αφορά το αμιγώς στρατιωτικό σκέλος δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την υπεροχή των Αμερικανών: κρίνοντας από το ΑΕΠ οι ΗΠΑ είναι 44 φορές πλουσιότερες από το Ιράν, οι στρατιωτικές δαπάνες είναι 70πλάσιες ενώ ο εναέριος στόλος τους είναι 15 φορές μεγαλύτερος από τον ιρανικό. Επιπλέον ο εξοπλισμός της ιρανικής πολεμικής αεροπορίας είναι πεπαλαιωμένος.
Πολλά από τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F14 που διαθέτει η Τεχεράνη χρονολογούνται από την επανάσταση του 1979.
Εξίσου άνιση είναι και η σύγκριση των ναυτικών στόλων.
Την ίδια ώρα όμως οι Ιρανοί διαθέτουν έναν ισχυρό εξοπλισμό σε πυραύλους ακριβείας, πυραύλους «Cruize» καθώς και drones.
Γι΄ αυτό και μόνον ένας πόλεμος εναντίον του Ιράν θα συνιστούσε τεράστια πρόκληση για τις ΗΠΑ.
Σε περίπτωση σύρραξης η Τεχεράνη θα χρησιμοποιούσε πιθανότατα το οπλοστάσιο αυτό όχι μόνον για να πλήξει αμερικανικούς στρατιωτικούς στόχους αλλά και εναντίον αμάχων στην ευρύτερη περιοχή.

Ο ρόλος των Φρουρών της Επανάστασης

Επίσης, σημαντικό ρόλο -αντί του στρατού- θα μπορούσαν να αναλάβουν οι Φρουροί της Επανάστασης. «Διαθέτοντας πλούσιο εξοπλισμό μπορούν να απειλήσουν τις θαλάσσιες οδούς στον Περσικό Κόλπο, στον Κόλπο του Ομάν και στην Κασπία Θάλασσα, για παράδειγμα με υποβρύχια, έξυπνους πυραύλους, τηλεκατευθυνόμενες ή εγκατεστημένες νάρκες» έγραψε σε έρευνα της Arab News ο ειδικός σε στρατιωτικά ζητήματα T. Carasik.
Σύμφωνα με τον ίδιο οι Φρουροί της Επανάστασης μπορούν να εκτελέσουν επιθέσεις εναντίον πετρελαιαγωγών αλλά και ακτοπλοϊκών εγκαταστάσεων, ενώ οι καμικάζι αυτοκτονίας μπορούν να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα των επιθέσεων αυτών.
Με τέτοιες επιθέσεις το Ιράν θα μπορούσε να πλήξει ως ένα βαθμό και να παραλύσει για μικρό διάστημα τις παγκόσμιες μεταφορές πετρελαίου.
Το ένα πέμπτο της παγκόσμιας παραγωγής διακινείται από τα Στενά του Ορμούζ και την Αραβική Χερσόνησο.
Σε περίπτωση που οι οδοί αυτοί καταστούν μη ασφαλείς, πολλές χώρες του κόσμου θα βίωναν άμεσα τις οικονομικές συνέπειες και με τη σειρά τους θα ενέτειναν τις πιέσεις προς την Ουάσιγκτον να τερματίσει ή να μην ξεκινήσει καν τον πόλεμο με το Ιράν.

Πώς προσδιορίζεται η «νίκη»;

Ανοιχτό παραμένει την ίδια ώρα ποια ακριβώς μορφή θα είχε ενδεχόμενη στρατιωτική νίκη των Αμερικανών.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα κατέστρεφαν εύκολα μεγάλο μέρος ιρανικών αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων.
Το Ιράν θα εξακολουθούσε όμως να διαθέτει ένα ισχυρό πυραυλικό οπλοστάσιο θα οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει εναντίον «μαλακών στόχων».
Έτσι οι ΗΠΑ θα αναγκάζονταν να εισβάλουν σε ιρανικό έδαφος, ένα ενδεχόμενο για το οποίο προετοιμάζεται εδώ και καιρό η Τεχεράνη, έχοντας εκπονήσει εξειδικευμένη αμυντική στρατηγική.
Πέραν αυτού όμως το ιρανικό καθεστώς γνωρίζει πολύ καλά ότι ενδεχόμενη χερσαία επέμβαση δεν έχει τη στήριξη της αμερικανικής κοινής γνώμης. Μεγάλες στρατιωτικές επιχειρήσεις όπως εκείνες σε Ιράκ και Αφγανιστάν συνεπάγονται και ένα δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος.
Τέλος, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι σε περίπτωση σύρραξης το Ιράν θα είχε στήριξη από παρακλάδια της Αλ Κάιντα.
Σε κάθε περίπτωση, η συγκεχυμένη αυτή εικόνα για τη στρατηγική που θα ακολουθούσε το Ιράν σε περίπτωση πολέμου με τους Αμερικανούς «βολεύει» την Τεχεράνη.
Διότι ο ασύμμετρος τρόπος διεξαγωγής ενός πολέμου προϋποθέτει φαινομενικά αντικρουόμενες και αμφίσημες πληροφορίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης