Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Θ. Αθανασόπουλος (Alpha Bank): Οι τράπεζες τα δύο τελευταία χρόνια απέκτησαν νομοθετικό πλαίσιο για την πώληση δανείων

tags :
Θ. Αθανασόπουλος (Alpha Bank): Οι τράπεζες τα δύο τελευταία χρόνια απέκτησαν νομοθετικό πλαίσιο για την πώληση δανείων
Μέχρι  το 2012  οι τράπεζες πρέπει να  διευθετήσουν δάνεια  αξίας 56 δισ. ευρώ

Το  τοπίο που διαμορφώνεται στην αγορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων σκιαγράφησαν τραπεζικά στελέχη μιλώντας από το βήμα του 9ου ετήσιου συνεδρίου της Capital Linik.
Το θέμα συζήτησης ήταν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ως επενδυτική και αναπτυξιακή ευκαιρία.
Ο στόχος των τραπεζών είναι να μειώσουν τα καθυστερούμενα δάνεια κατά 56 δισ. ευρώ  από 80 δισ. ευρώ σήμερα μέχρι τα τέλη του 2021.
Ο εντεταλμένος γενικός διευθυντής Καθυστερήσεων της Alpha Bank κ Θεόδωρος Αθανασόπουλος είπε ότι τα δύο τελευταία χρόνια αποκτήσαμε ένα θεσμικό πλαίσιο το οποίο πιθανόν να μην είναι αρκετό αλλά ήταν η αρχή για να λειτουργήσει η αγορά πώλησης κόκκινων δανείων.
Είμαστε σε ένα  σημείο που υπάρχει βελτίωση του νομικού πλαισίου αλλά  απαιτεί και την  λειτουργία  των Δικαστηρίων βελτιώνοντας τους χρόνους  των αποφάσεων.
Από την πλευρά του ο Γιώργος Χριστόπουλος σύμβουλος της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς εκτιμά ότι θα αυξηθούν συναλλαγές τους επόμενους μήνες και  τα χαρτοφυλάκια θα συμπεριλάβουν και μικρότερες αξίες.
Μέλημα των τραπεζών είναι να παρέχουν πληροφορίες στους υποψήφιους αγοραστές.
Ο κ. Τάσος Πανούσης γενικός διευθυντής διαχείρισης προβληματικών  δανείων  λιανικής τραπεζικής της Eurobank και διευθύνων  σύμβουλος της Eurobank FPS υποστήριξε ότι  η αγορά τα  επόμενα δύο χρόνια θα κληθεί να διαχειριστεί επιπλέον 45  δισ ευρώ από τις 18 εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανειών και το επόμενο  διάστημα θα προστεθούν ακόμη 3 με 4 εταιρείες.  
Θεωρεί  βέβαιο ότι η αγορά της διαχείρισης κόκκινων δανείων θα αναζητήσει περισσότερο προσωπικό για την είσπραξή τους ξεπερνώντας τους 4.000 εργαζόμενους.  
Η πώληση των χαρτοφυλακίων από τις τράπεζες θα τις οδηγήσει στην βασική τους ενασχόληση που είναι η χορήγηση  δανείων και η προσέλκυση καταθετών.
Επιπλέον  οι τράπεζες θα κρατήσουν τα υγιή χαρτοφυλάκια χωρίς να συντρέχει ο κίνδυνος να «μολυνθούν» καθώς οι τράπεζες θα αντιμετώπιζαν τους κακοπληρωτές με ευνοϊκές ρυθμίσεις και κούρεμα.  
Η πώληση των κόκκινων δανείων είναι  απαρχή  για την είσοδο της ελληνικής οικονομίας στην κανονικότητα με τις τράπεζες να ανακτούν τον ουσιαστικό ρόλο αφού οι εταιρείες διαχείρισης  λειτουργούν σε ένα  διαφορετικό πλαίσιο με βασικό στόχο να συγκεντρώσουν έσοδα από τη διαχείριση των προβληματικών δανείων. 
Αρκετοί ομιλητές του συνεδρίου έθεσαν ως βασικό θέμα για την προσέλκυση επενδύσεων την γρήγορη απονομή της Δικαιοσύνης.   

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης