Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι 2.451 τόνοι χρυσού ή 102 δισ της Ιταλίας ανήκουν… στην Ιταλία ή την ΕΚΤ; - Κόντρα για τον «πραγματικό» ιδιοκτήτη του χρυσού

Οι 2.451 τόνοι χρυσού ή 102 δισ της Ιταλίας ανήκουν… στην Ιταλία ή την ΕΚΤ; - Κόντρα για τον «πραγματικό» ιδιοκτήτη του χρυσού
Το ερώτημα αυτό ανέκυψε εκ νέου μετά την αντιπαράθεση της ιταλικής κυβέρνησης με την ΕΚΤ για το ποιος είναι ο ιδιοκτήτης 2.451 τόνων χρυσού.
Οι 2.451 τόνοι χρυσού ανήκουν στην Ιταλία ή στην ΕΚΤ;
Το ερώτημα αυτό ανέκυψε εκ νέου μετά την αντιπαράθεση της ιταλικής κυβέρνησης με την ΕΚΤ για το ποιος είναι ο ιδιοκτήτης 2.451 τόνων χρυσού.
Και ενώ η κυβέρνηση της Ιταλίας έχει οδηγήσει σε αύξηση του  ελλείμματος του προϋπολογισμού για να χρηματοδοτήσει μια ατζέντα φορολογικών περικοπών και κοινωνικών δαπανών (συμπεριλαμβανομένου του «εισοδήματος του πολίτη») ανέκυψε θέμα για το ποιος είναι τελικά ο ιδιοκτήτης των 2.451 μετρικών τόνων χρυσού που κατέχει η Τράπεζα της Ιταλίας.
Η ΕΚΤ ζήτησε από την Lega, το βασικό κόμμα του κυβερνώντος συνασπισμού της Ιταλίας, να αφαιρέσει μια αναφορά σε κείμενο που αφορά την Τράπεζα της Ιταλίας που κατέχει χρυσό.
Συγκεκριμένα η φράση εστιαζόταν στο ότι ο χρυσός είναι  "αποκλειστικός τίτλος κατάθεσης" της Ιταλίας.
Πολλοί ανέλυσαν την παρέμβαση αυτή ότι εάν η Ιταλία δεν επιτρέπεται να είναι ο ιδιοκτήτης χρυσού , τότε ο χρυσός της Ιταλίας ανήκει πλέον στην ΕΚΤ.
Η νέα κλιμάκωση έρχεται ως συνέχεια παλαιότερου δημοσιεύματος της WSJ ότι η ιταλική κυβέρνηση προωθεί σχέδια για τον έλεγχο της κεντρικής τράπεζας και των αποθεμάτων χρυσού της. Καταγγέλλοντας ότι εκατοντάδες χιλιάδες μικρών επενδυτών έχασαν δισεκατομμύρια δολάρια μετά από αποτυχία αρκετών ιταλικών τραπεζών τα τελευταία χρόνια, η σημερινή ιταλική κυβέρνηση παρουσίασε την κεντρική τράπεζα ως σύμβολο μιας τεχνοκρατικής ελίτ που απέχει από τις ανάγκες των Ιταλών πολιτών.
«Χρειαζόμαστε αλλαγή πορείας από την Τράπεζα της Ιταλίας αν αναλογιστούμε τι συνέβη τα τελευταία χρόνια", δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Luigi Di Maio, ηγέτης του κινήματος των 5 αστέρων.
Οι νομοθέτες των 5 αστέρων ζήτησαν από το κοινοβούλιο να εγκρίνει δύο νομοσχέδια.
Ένας νόμος θα έδινε εντολή στους μετόχους της Κεντρικής Τράπεζας, οι περισσότεροι από τους οποίους ιδιωτικές τράπεζες, να πουλήσουν τις μετοχές τους στο ιταλικό Υπουργείο Οικονομικών σε τιμές 1930.
Ο άλλος νόμος καθορίζει ότι ο ιταλικός λαός είναι ιδιοκτήτης του αποθέματος χρυσού της Τράπεζας της Ιταλίας ύψους 2451,8 μετρικών τόνων αξίας 102 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε τρέχουσες τιμές.
«Ο χρυσός ανήκει στους Ιταλούς και όχι στους τραπεζίτες» υποστηρίζουν ορισμένοι στην Ιταλία.
Καθώς οι τιμές του χρυσού ανεβαίνουν στα υψηλότερα επίπεδα τους των τελευταίων 6 ετών η ΕΚΤ ουσιαστικά στέλνει μήνυμα στην ιταλική κυβέρνηση ότι δεν θα επιτρέψει στην κεντρική τράπεζα της Ιταλίας να πουλήσει τον χρυσό για να βρει ρευστότητα η κυβέρνηση.
Η ΕΚΤ ελέγχει το τραπεζικό σύστημα και είχε προειδοποιήσει ότι εάν ανέβουν οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων μια τέτοια εξέλιξη θα είχε αρνητική επίδραση στις τράπεζες.
Η ΕΚΤ φαίνεται ότι ελέγχει και τον χρυσό.
Gold

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης