Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

ΗΠΑ: Νέα στρατηγική στη ΝΑ Μεσόγειο - Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ βασικοί εταίροι

tags :
ΗΠΑ: Νέα στρατηγική στη ΝΑ Μεσόγειο - Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ βασικοί εταίροι
Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο προβλέπει την άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπρο και καταγραφή των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο
Υπερψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας το διακομματικό νομοσχέδιο East Med Act («Νομοσχέδιο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο»).
Το νομοσχέδιο επιχειρεί να αναμορφώσει την γεωπολιτική στρατηγική των ΗΠΑ στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου τοποθετώντας την τριμερή συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου στο επίκεντρο του στρατηγικού ενδιαφέροντος της Ουάσινγκτον.
Ανάμεσα στις πολλές προβλέψεις του περιλαμβάνεται και η άρση του εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και η καταγραφή των τουρκικών παραβιάσεων.
Πλέον ανοίγει ο δρόμος για την κατάθεση του νομοσχεδίου στην ολομέλεια του Κογκρέσου πορεία ενώ η πορεία του νομοσχεδίου έχει δρομολογηθεί και στην αμερικανική Βουλή με διακομματική στήριξη.
Χαιρετίζοντας την ισχυρή διακομματική στήριξη που έλαβε το νομοσχέδιο, ο γερουσιαστής Bob Menendez υποστήριξε ότι το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος είναι βασικοί εταίροι των ΗΠΑ και ότι η ψηφοφορία της Τρίτης επιβεβαιώνει ότι η Ουάσινγκτον χρειάζεται μια νέα στρατηγική που θα αντικατοπτρίζει τα αμοιβαία συμφέροντα που έχει με αυτές τις χώρες.
«Η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια περιοχή που έχει κεντρική σημασία για τη χώρα μας και γι 'αυτό πρέπει να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο στον τρόπο με τον οποίο διαθέτουμε τη διπλωματική ενέργεια, τη δέσμευση και τους πόρους μας.
Ανυπομονώ να συνεργαστώ με τους συναδέλφους μου έτσι ώστε αυτή η σημαντική νομοθεσία να εξεταστεί γρήγορα και να εγκριθεί από ολόκληρη την Γερουσία», τόνισε ο Menendez.
Την υπερψήφιση του νομοσχεδίου ως ένα σημαντικό βήμα για την υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης περιφερειακής στρατηγικής για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου χαιρέτισε ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), Έντι Ζεμενίδης, ο οποίος τόνισε ότι οι θετικές τάσεις που παρατηρούνται ήδη στην περιοχή, όπως η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και της ασφάλειας, θα επιταχυνθούν ακόμα περισσότερο.
«Η ηγεσία των γερουσιαστών Menendez και Rubio αλλά και της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας θα καταστήσει την περιοχή πιο σταθερή και ευημερούσα και θα προωθήσει τόσο τα αμερικανικά συμφέροντα όσο και τις αξίες», σημείωσε ο κ. Ζεμενίδης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης