Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Υπογράφονται οι συμβάσεις για τους υδρογονάνθρακες νότια της Κρήτης - Ανάδοχος η κοινοπραξία ExxonMobil - Total - ΕΛΠΕ

tags :
Υπογράφονται οι συμβάσεις για τους υδρογονάνθρακες νότια της Κρήτης - Ανάδοχος η κοινοπραξία ExxonMobil - Total - ΕΛΠΕ
Ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ είχε παροτρύνει την κυβέρνηση να ολοκληρώσει το ταχύτερο τις γραφειοκρατικές εκκρεμότητες ώστε να δρομολογηθούν οι έρευνες

Την Πέμπτη (27/6) αναμένεται να υπογραφεί η συμφωνία για την ανάθεση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή Νότια και Νοτιοδυτικά στην κοινοπραξία της ExxonMobil - Total - ΕΛΠΕ.
Η υπογραφή της συμφωνία θα γίνει με μάλλον πανηγυρικό τρόπο στην Αθηναΐδα και όχι στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας όπως έχει γίνει με όλες τις προηγούμενες ανάλογες συμβάσεις.
Άλλωστε την υπογραφή προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε στις Βρυξέλλες την προηγούμενη Παρασκευή, αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής.
Οι διαπραγματεύσεις με τον αμερικανικό ενεργειακό κολοσσό ήταν σε εξέλιξη επί μήνες.
Στο φόρουμ των Δελφών τον Μάρτιο στελέχη της εταιρείας και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ είχαν παροτρύνει την κυβέρνηση να ολοκληρώσει τις γραφειοκρατικές εκκρεμότητες ώστε να δρομολογηθούν οι έρευνες.
«Τα κρίσιμα θέματα για την αξιοποίηση του ενεργειακού μας πλούτου, για την αξιοποίηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, όλα αυτά δεν τα κάνουμε στο πόδι, είναι αποτέλεσμα σχεδίου χρόνων της εξωτερικής πολιτικής που αποφέρουν καρπούς, όχι από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά σε ένα βάθος χρόνου και τώρα είμαστε σε θέση να γευτούμε αυτούς τους καρπούς», υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την Σύνοδο Κορυφής.
Υποστήριξε πως οι ενέργειες της Αθήνας αναβαθμίζουν τον ρόλο της χώρας μας στην περιοχή και επιτρέπουν την αξιοποίηση ενεργειακού πλούτου.
«Σε αυτό δεν θα μας σταματήσει κανείς και μπορούμε να συνεχίσουμε με μεγάλη αποφασιστικότητα να ζητάμε από τους γείτονες μας να τηρήσουν το διεθνές δίκαιο», προσέθεσε.

Αιχμές από Μανιάτη

Πάντως οι δηλώσεις αυτές του κ. Τσίπρα έχουν σχολιαστεί αρνητικά από τον πρώην υπουργό Ενέργειας και υποψήφιο βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος σε σχετική ανακοίνωσή του έχει επισημάνει ότι οι συμβάσεις αυτές έχουν ζητηθεί εδώ και 2,5 χρόνια από την κοινοπραξία EXXON MOBIL -TOTAL - ΕΛΠΕ και τις οποίες αδικαιολόγητα καθυστερεί η κυβέρνηση.
Ο κ. Μανιάτης μίλησε επίσης για θράσος του κ. Τσίπρα να δηλώνει ότι συνεχίσει έναν μακρόπνοο σχεδιασμό για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας αφού όπως σημειώνει: Ο κ. Τσίπρας όχι μόνο καταψήφισε το νόμο και όλες τις συμβάσεις για έρευνες υδρογονανθράκων που κατατέθηκαν το 2014, αλλά πολύ περισσότερο είναι ο πολιτικός που καταψήφισε το άρθρο 156 του Ν. 4001/2011 για την Ελληνική ΑΟΖ  το φθινόπωρο του 2011.
«Είναι ο πρωθυπουργός, προσέθεσε ο κ. Μανίατης, που όχι μόνο δεν είχε μακρόπνοο σχεδιασμό για τις έρευνες υδρογονανθράκων, αλλά αντίθετα υπονόμευε τη μεγάλη εθνική, πατριωτική, προσπάθειά μας της περιόδου 2011 – 2014, με την οποία κατοχυρώσαμε απόλυτα σε επίπεδο ΕΕ και ΟΗΕ τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην Ελληνική ΑΟΖ. Κατοχύρωση με βάση την οποία προχωρήσαμε στο μεγάλο διεθνή διαγωνισμό στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, για τον οποίο μας είχε καταγγείλει ο Αλ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα, οι υπονομευτές της εθνικής αυτής προσπάθειας επαίρονται γι’ αυτά που υπονόμευαν ασύστολα. Ακόμη χειρότερα δεν έχουν προκηρύξει εδώ και 4,5 χρόνια τα δύο θαλάσσια οικόπεδα 15 και 20 στο ανατολικότερο άκρο νότια της Κρήτης, που έχουμε προκηρύξει από το 2014 και που θα απέτρεπε κάθε προσπάθεια της Τουρκίας να διεκδικήσει μέρος της Ελληνικής ΑΟΖ σε σχέση με τη Λιβύη. Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας για προκήρυξη διαγωνισμού, συνεχίζουν να κωφεύουν στην κατοχύρωση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων».

πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης