Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Πόσο πιθανό είναι το ενδεχόμενο νέων εκλογών τον Δεκαπενταύγουστο

Πόσο πιθανό είναι το ενδεχόμενο νέων εκλογών τον Δεκαπενταύγουστο
Η χαλαρή ψήφος και η αποχή «τρομάζουν» τον Κυριάκο Μητσοτάκη γι αυτό απευθύνει έκκληση στους πολίτες για συμμετοχή, ενώ παίζει και το χαρτί της κινδυνολογίας
Κάθε άλλο παρά τυχαία θεωρείται η…απειλή του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη για νέες εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο, σε περίπτωση που οι ψηφοφόροι δεν δώσουν ισχυρή εντολή στη ΝΔ για τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.
Ο πρόεδρος της ΝΔ γνωρίζει πολύ καλά ότι η αυτοδυναμία είναι ένα ιδιαίτερα δύσκολο στοίχημα, με τις εκλογές να διεξάγονται στην καρδιά του καλοκαιριού, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες.
Η χαλαρή ψήφος και η αποχή «τρομάζουν» τον Κυριάκο Μητσοτάκη γι αυτό απευθύνει έκκληση στους πολίτες για συμμετοχή, ενώ παίζει και το χαρτί της κινδυνολογίας.
Όπως δείχνουν και τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, το ενδεχόμενο αύξησης της αποχής στις εκλογές της 7ης Ιουλίου είναι κάτι παραπάνω από ορατό και θα πλήξει κυρίως τη Νέα Δημοκρατία.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Marc που παρουσίασε ο ΑΝΤ1 τη Δευτέρα 24 Ιουνίου,  οι ψηφοφόροι που δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, αλλά αν το έκαναν θα ψήφιζαν ΝΔ είναι  διπλάσιοι σε σχέση με αυτούς που θα ψήφιζαν ΣΥΡΙΖΑ!
Συγκεκριμένα,  από το 35% που θα ψήφιζε ΝΔ ένα 15,8% δεν θα πάει να ψηφίσει, ενώ από το 24,4% που θα επέλεγε ΣΥΡΙΖΑ, το 8,5% δήλωσε ότι δεν θα προσέλθει στις κάλπες.
Πέραν της αποχής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει μάχη και κατά της «χαλαρής» ψήφου, η οποία αναμένεται να κατευθύνθεί κυρίως προς την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου.
Γι αυτό διαμηνύει σε κάθε τόνο ότι το κόμμα του κ. Βελόπουλου και η Χρυσή Αυγή, πρέπει να μείνουν εκτός Βουλής.
Άλλωστε το ποσοστό της αυτοδυναμίας διαμορφώνεται από τα ποσοστά των κομμάτων που θα μείνουν εκτός ελληνικού κοινοβουλίου.
Πάντως η αποχή δεν ευνοεί ούτε τα μικρά κόμματα που διεκδικούν την είσοδό τους στη Βουλή (Ελληνική Λύση, ΜέΡΑ 25).

«Κλειδί» η στάση του ΚΙΝΑΛ

Πόσο πιθανό είναι ωστόσο να υλοποιηθεί το σενάριο νέων εκλογών στις 15 Αυγούστου, σε περίπτωση που η ΝΔ δεν συγκεντρώσει το απαραίτητο ποσοστό της αυτοδυναμίας;
Μάλλον απίθανο, κατά τη γνώμη μας, δεδομένου ότι η επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα διεξαχθεί με απλή αναλογική.
Μολονότι το Κίνημα Αλλαγής «τρέμει» πιθανή κυβερνητική συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία, δύσκολα φαντάζεται κανείς ότι ΝΔ και ΚΙΝΑΛ θα επιτρέψουν να οδηγηθεί η χώρα σε ακυβερνησία και να συρθούν σε νέες εκλογές με απλή αναλογική,  προσφέροντας μια χρυσή ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ.
Άλλωστε η ίδια η πρόεδρος του Κινήματος, Φώφη Γεννηματά, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ψήφου ανοχής σε μια κυβέρνηση Μητσοτάκη «για να μην οδηγηθεί η χώρα στα βράχια».
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρόκειται για μια ειλημμένη και εύκολη απόφαση, δεδομένων των αντιδράσεων στο εσωτερικό του κόμματος, αλλά και του κλίματος που επικρατεί μετά την απομάκρυνση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος υποστήριζε την κυβερνητική συνεργασία με τη ΝΔ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης