Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η αυτοδυναμία και η απειλή Μητσοτάκη – Ποιες οι πιθανές ημερομηνίες για νέες εκλογές και ποιες αποκλείονται…

tags :
Η αυτοδυναμία και η απειλή Μητσοτάκη – Ποιες οι πιθανές ημερομηνίες για νέες εκλογές και ποιες αποκλείονται…
Το πιθανότερο ωστόσο σενάριο θέλει τη ΝΔ να κερδίζει άνετα την αυτοδυναμία στις εκλογές της 7ης Ιουλίου
Η θέση του κ. Μητσοτάκη ότι εάν δεν λάβει ισχυρή εντολή και άρα ξεκάθαρη αυτοδυναμία στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, θα οδηγηθούμε σε νέες εκλογές τον 15Αύγουστο και μάλιστα με απλή αναλογική, πυροδότησε όπως ήταν λογικό μια σειρά από σενάρια για το τι έπεται.
Και μπορεί ο κ.Μητσοτάκης να επικαλείται αυτό το εν πολλοίς «εκβιαστικό δίλημμα» αλλά η πολιτική του στόχευση και στρατηγική είναι ξεκάθαρη.
Θέλει να περιορίσει την «χαλαρή ψήφο», να κερδίσει τους κεντρώους ψηφοφόρους που είτε φλερτάρουν με την αποχή είτε με άλλα μικρότερα κόμματα, να περιορίσει τις διαρροές σε κόμματα που βρίσκονται δεξιότερα του, όπως η Χρυσή Αυγή και η Ελληνική Λύση και παράλληλα να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους κραδαίνοντας ακόμα και την απειλή μιας νέας εκλογικής αναμέτρηση κατακαλόκαιρα.
Μέλημα του κ.Μητσοτάκη είναι να «κλειδώσει» την αυτοδυναμία της ΝΔ και να διευρύνει όσο το δυνατόν τα ποσοστά της ΝΔ.
Και σε καμία περίπτωση να ανακοινώσει εκλογές μέσα στον Αύγουστο, κίνηση που χωρίς καμία αμφιβολία μόνο εκνευρισμό θα προκαλούσε στους ψηφοφόρους.
Άλλωστε είναι κοινή παραδοχή ότι «τα μπάνια του λαού» δεν πειράζονται.

Τα σενάρια και οι πιθανές ημερομηνίες

Τι θα γίνει όμως εάν πράγματι η ΝΔ δεν καταφέρει αν και πρώτο κόμμα να βγει αυτοδύναμη με τουλάχιστον 151 βουλευτές στις 7 Ιουλίου;
Το άρθρο 37 του Συντάγματος προβλέπει ότι σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας ακολουθεί η διαδικασία των διερευνητικών εντολών.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει στον αρχηγό του πρώτου κόμματος – βάσει των ποσοστών που έλαβε στις εκλογές της 7ης Ιουλίου – τη διερευνητική εντολή προκειμένου να διαπιστωθεί αν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση που να έχει την πλειοψηφία στη Βουλή.
Αν δεν καταφέρει ο αρχηγός του πρώτου κόμματος, ακολουθεί η διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και αν και αυτή δεν έχει θετικό αποτέλεσμα, ακολουθεί η διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος.
Κάθε αρχηγός πολιτικού κόμματος έχει στη διάθεση του έως και τρεις ημέρες για να φέρει αποτέλεσμα.
Συνεπώς πρόκειται για μια διαδικασία διάρκειας 9 ημερών, που σημαίνει ότι αρχής γενομένης από την 8η Ιουλίου, η υπόθεση των διερευνητικών εντολών θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 17 Ιουλίου.
Εφόσον έως τότε δεν έχει καταστεί δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή σε μια ύστατη προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης.
Εάν και αυτή η προσπάθεια αποτύχει, τότε ο ΠτΔ επιδιώκει το σχηματισμό κυβέρνησης που θα οδηγήσει την χώρα σε νέες εκλογές.
Εάν και αυτή η προσπάθεια δεν τελεσφορήσει, τότε ο ΠτΔ αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Βουλή.
Άρα και εφόσον οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί εξαντλήσουν τον χρόνο των διερευνητικών τους εντολών και εφόσον όλες οι προσπάθειες για το σχηματισμό κυβέρνησης αποτύχουν, το απώτερο σενάριο θέλει τον χρόνο για την προκήρυξη νέων εκλογών να αρχίζει να μετρά αντίστροφα από τις 19 Ιουλίου.
Οι εκλογές θα πρέπει να προκηρυχθούν εντός 30 ημερών.
Άρα ως πιθανές ημερομηνίες προβάλλουν είτε η 11η Αυγούστου είτε η 18η Αυγούστου ενώ αν λάβει κανείς υπόψη τι συνέβη το 2012, τότε στο τραπέζι βρίσκεται και η 25η Αυγούστου, καθώς το 2012 οι εκλογές έγιναν σε διάστημα 42 ημερών (ο κ.Πικραμμένος ως πρόεδρος του ΣτΕ είχε κηρύξει εκλογές για τις 17 Ιουνίου ύστερα από τις εκλογές της 6ης Μαΐου).
Εάν τώρα λάβει κανείς υπόψη ότι οι ημερομηνίες της 11ης και της 18ης Αυγούστου είναι «απαγορευτικές» δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θα είναι σε διακοπές, τότε ως πιο πιθανή ημερομηνία προβάλλει η 25η Αυγούστου.
Αλλά μάλλον αυτό είναι ένα σενάριο, το οποίο δεν επιθυμεί κανείς.
Όχι μόνο λόγω της εξαιρετικά προβληματικής ημερομηνίας αλλά κυρίως λόγω του συστήματος της απλής αναλογικής.
Το πιθανότερο σενάριο και εφόσον η ΝΔ δεν είναι αυτοδύναμη, είναι ότι το Κίνημα Αλλαγής θα συνεργαστεί έτσι ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση.
Το είπε άλλωστε χθες και η Φώφη Γεννηματά.
Αν και είναι σαφές πως ποντάρει στο σενάριο της αυτοδυναμίας της ΝΔ, το οποίο άλλωστε θεωρείται και το πιθανότερο ενόψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης