Με στηρίξεις από τις τράπεζες έως +3% ανοδικά το ΧΑ +0,66% στις 852 μον. με μείωση short στην Eurobank - Βελτίωση στα ομόλογα

Με στηρίξεις από τις τράπεζες έως +3% ανοδικά το ΧΑ +0,66% στις 852 μον. με μείωση short στην Eurobank - Βελτίωση στα ομόλογα
Ο Γενικός Δείκτης στις 852 μονάδες με στηρίξεις από τις τράπεζες παρά τις πιέσεις σε ΟΠΑΠ, Motor Oil λόγω αποκοπής μερισμάτων.
(upd18)Ανοδικά έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες με επίκεντρο τις τράπεζες οι οποίες όχι μόνο μηδένισαν τις αρχικές απώλειες αλλά έκλεισαν με κέρδη και παρά τις πιέσεις σε δεικτοβαρείς μετοχές όπως ΟΠΑΠ και Motor Oil λόγω αποκοπής μερισμάτων.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες στις 852 μονάδες με την πρώτη αντίσταση
στις 860 μονάδες και ακολούθως οι 880 με 890 μονάδες ενώ οι πρώτες στηρίξεις εντοπίζονται στις 825-835 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 810-800 μονάδων.
Ειδικότερα στις τράπεζες, την μεγαλύτερη άνοδο  κατέγραψε η Alpha Bank +2,67% και ακολούθησαν Εθνική +1,74%, Eurobank +1,61%, Πειραιώς +1,04% ενώ με απώλειες -2,97% έκλεισε η Attica Bank

Εν τω μεταξύ σε μείωση της short θέση του στη Eurobank στο 1%, από 1,09% προηγουμένως, προχώρησε το Lansdowne
Με απώλειες -5,65% έκλεισε ο ΟΠΑΠ, με αποκοπή το υπόλοιπο του μερίσματος χρήσης 2018 αξίας 0,60 ευρώ μεικτό (καθαρό 0,54 ευρώ), η Motor Oil με πτώση -0,94% έχοντας καλύψει τις απώλειες ενδοσυνεδριακά -3,92% και με υπόλοιπο μερίσματος 0,95 ευρώ (καθαρό 0,855 ευρώ) ενώ η μετοχή του Μυτιληναίου παρά την αποκοπή του μερίσματος 0,36 ευρώ ( καθαρό 0,325 ευρώ ) κατάφερε να καλύψει τις αρχικές απώλειες επιδεικνύοντας μία πολύ καλή συμπεριφορά
Από την άλλη θετικά επέδρασαν τα κέρδη στις υπόλοιπες μετοχές του FTSE 25, με την Viohalco +3,44%,  Lamda +3,36% και Coca Cola +2,07% να ξεχωρίζουν...

Χωρίς έκπληξη το χθεσινό αποτέλεσμα της κατάταξης των χρηματιστηρίων από τον οίκο MSCI, αναφορικά με την Ελλάδα με το Χρηματιστήριο Αθηνών να παραμένει στις αναδυόμενες αγορές
Το τελευταίο διάστημα η χρηματιστηριακή αγορά εμφανίζει σημάδια κόπωσης χωρίς να αποκλείεται να υπάρξουν και άλλες ανοδικές συνεδριάσεις στο χρηματιστήριο και κάποια ακόμη ανοδικά περιθώρια στα ομόλογα μέχρι τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.
Παρά το γεγονός ότι προεξοφλείται η αυτοδυναμία της ΝΔ εντούτοις η χρηματιστηριακή αγορά αρχίζει σταδιακά να αποτιμάει την πραγματικότητα δηλαδή πόσα από αυτά που έχει εξαγγείλει η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορούν να υλοποιηθούν χωρίς να ζητηθούν ισοδύναμα μέτρα.
Στα σχέδια της νέας κυβέρνησης για την μείωση των NPEs είναι το APS ή Ιταλικό μοντέλο που περιλαμβάνει μηχανισμό παροχής εγγυήσεων από το κράτος και αποτελεί την μόνη συλλογική λύση που μπορεί να υλοποιηθεί υποστηρικτικά στα σχέδια των τραπεζών
Βελτίωση καταγράφεται στην  αγορά ομολόγων με το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 2,47% και το ιταλικό 10ετές στο 2,13% διαμορφώνοντας το spread έναντι της Ελλάδος στις 34 μονάδες βάσης……
Από την άλλη, καθώς η Πορτογαλία είναι πιο αντιπροσωπευτική λόγω πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας το spread 10ετούς ελληνικού και πορτογαλικού ομολόγου βρίσκεται στις 201 μ.β
Σταθεροποιητικά κινούνται τα CDS τα ασφάλιστρα έναντι ρίσκου χώρας στις 263 μονάδες βάσης στα χαμηλά επίπεδα πολλών ετών από 260 χθες.
Με βάση πληροφορίες, την πρώτη εναλλακτική τιτλοποίηση συνδεδεμένη με τα CDS η οποία θα μπορούσε να φθάσει έως 500 εκατ ευρώ σχεδιάζει ελληνική τράπεζα.
Το τελευταίο διάστημα καταγράφονται συνεχή ιστορικά χαμηλά στις αγορές ομολόγων με αφορμή την παρέμβαση Draghi καθώς επισήμανε ότι θα μπορούσε να μειώσει εκ νέου τα επιτόκια ή να παράσχει ένα νέο πρόγραμμα αγορών περιουσιακών στοιχείων (ποσοτική χαλάρωση QE) εάν ο πληθωρισμός δεν φθάσει στο στόχο του.
Από την άλλη, ιστορικά χαμηλά καταγράφουν και ατα ελληνικά ομόλογα παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν πληροί καμία από τις προϋποθέσεις για να μπορέσει να ενταχθεί σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης καθώς δεν έχει επενδυτική βαθμίδα - απέχει τρεις βαθμίδες από το να βαθμολογηθεί σε investment grade - ενώ από την άλλη δεν βρίσκεται σε πρόγραμμα μνημονίου.
Σημειώνεται ότι οι χώρες που έχουν βαθμολογία investment grade θεωρούνται χώρες υψηλής αξιοπιστίας, το χρέος είναι βιώσιμο άρα και εξυπηρετήσιμο και αντιμετωπίζονται από τους διεθνείς επενδυτές με όρους κανονικότητας ενώ η ελληνική οικονομία αναμένεται να αναβαθμιστεί σε investment grade από το β΄ 6μηνο του 2020.
Παράλληλα είναι πολύ πιθανό το ελληνικό χρηματιστήριο να αναβαθμιστεί σε ώριμη από αναδυόμενη αγορά ίσως τον Νοέμβριο του 2020 .
Πολλοί ίσως σκεφθούν ότι ο Νοέμβριος του 2020 είναι πολύ μακριά αλλά ως γνωστό οι οίκοι σχεδιάζουν τις κινήσεις τους πριν τις υλοποιήσουν ειδικά σε αυτή την κατηγορία 14-16 μήνες νωρίτερα.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με οριακές μεταβολές ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη -0,11% και τον Γενικό Δείκτη στο -0,35%
Στο πρώτο δεκάλεπτο της συνεδρίασης με πιέσεις σε τράπεζες αλλά και οι απώλειες των τριών δεικτοβαρών εισηγμένων Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Motor Oil λόγω αποκοπής μερισμάτων ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,5% και ο Γενικός Δείκτης -1,14%.
Στις δημοπρασίες, με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες ειδικότέρα στην Alpha Bank o Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,96% ενώ ο Γενικός Δείκτης υπό την πίεση του ΟΠΑΠ και της Motor Oil στο +0,66%.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε κοντά στα υψηλά της ημέρας, στις 771,67 μονάδες με άνοδο +1,91%
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε  με άνοδο +0,66% στις 852 μονάδες έχοντας υψηλό στις 852,27 μονάδες και χαμηλό στις 837,03 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 67,4 εκατ. ευρώ, ο όγκος 26,9 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 17,2 εκατ. μετοχές να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 3,2 εκατ.ευρώ και 2,85 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Eurobank διακίνησε 2,7 εκατ. τεμάχια αξίας 2,2 εκατ. ευρώ και η Τέρνα Ενεργειακή 144 χιλ. τεμάχια αξίας 1 εκατ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 852 μονάδες με τις πρώτες αντιστάσεις στις 860 μονάδες και ακολούθως οι 880 με 890 μονάδες.
Στον αντίποδα οι πρώτες στηρίξεις εντοπίζονται στις 825-835 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 810-800 μονάδων.
Ο Τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 771 μονάδες με τις πρώτες αντιστάσεις στις 800 μονάδες και ακολουθούν οι 885 μονάδες ενώ η πρώτη στήριξη εντοπίζεται στις 740-750 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 700 -710 μονάδων

Η επικαιρότητα

Συνεδριάζει την επόμενη Δευτέρα 1η Ιουλίου η ομάδα εργασίας της ευρωζώνης, Euroworking Group-EWG που θα αναλάβει να προετοιμάσει την «ατζέντα» των θεμάτων που θα συζητηθούν στο Eurogroup της 8ης Ιουλίου
Το ελληνικό θέμα δεν περιλαμβάνεται σε καμία από τις τελευταίες δύο θερινές συνεδριάσεις που θα γίνουν στις Βρυξέλλες.
Η πραγματική συζήτηση θα γίνει το φθινόπωρο, όπου η εικόνα της πορείας του προϋπολογισμού θα είναι πιο ξεκάθαρη και θα έχει προηγηθεί η ομιλία του νεοεκλεγέντος πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.
Πρώτος σταθμός για τη νέα κυβέρνηση θα είναι το Eurogroup της 13ης Σεπτεμβρίου που θα πραγματοποιηθεί στο Ελσίνκι της Φινλανδίας.
Στη συγκεκριμένη υπουργική σύνοδο η Ελλάδα θα έχει τιμητική θέση, αφού η συζήτηση με τους εταίρους θα είναι εφ’ όλης της ύλης: θα ξεκινήσει με τα συμπεράσματα της 3ης έκθεσης των θεσμών, θα συνεχιστεί με το θέμα της πρόωρης εξόφλησης των ακριβών δανείων του ΔΝΤ και θα τερματιστεί με το σχέδιο της ελληνικής πρότασης για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα.
Επιμένει στις προκλήσεις η Τουρκία καθώς μετά τα απαξιωτικά και αλαζονικά σχόλια του Τούρκου προέδρου R.T. Erdogan κατά του Έλληνα πρωθυπουργού Α.Τσίπρα (ότι και να λέει ο Τσίπρας, εμείς θα κάνουμε γεωτρήσεις) και τη σκληρή λεκτική αντιπαράθεση που ακολούθησε μεταξύ Αθήνας – Άγκυρας, τη σκυτάλη πήρε ο κυβερνητικός εταίρος του Erdogan και πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστική Δράση, Devlet Bahceli.
Ο Bahceli υποστήριξε μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος του υποστήριξε ότι δεν έχει γεννηθεί ο πειρατής που να μπορεί να σταματήσει την Τουρκία σε Αιγαίο και Μεσόγειο.
Στο γαϊτανάκι των προκλήσεων μπήκε και τουρκικός Τύπος επεκτείνοντας τις προκλήσεις και τις τουρκικές διεκδικήσεις ακόμα και νότια της Κρήτης καθώς αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει παραχωρήσει οικόπεδα νότια της Κρήτης στην ExxonMobil αλλά εκεί υπάρχουν δικαιώματα και της Τουρκίας και της Λιβύης.
Σε περίπτωση που τα οικόπεδα συμπίπτουν με την τουρκική υφαλοκρηπίδα τότε έρχεται μία νέα κρίση στην περιοχή ενώ η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει νέα τετελεσμένα στην περιοχή.
Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση στον Περσικό Κόλπο καθώς μετά τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Τεχεράνης (24/06), ο  πρόεδρος του Ιράν, Hassan Rouhani, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της Ουάσιγκτον χαρακτηρίζοντας διανοητικά καθυστερημένο τον Λευκό Οίκο, χαρακτηρισμό που παλιότερα είχε αποδώσει και στον πρόεδρο Trump.
Επίσης , χθες το απόγευμα ο πρόεδρος των ΗΠΑ D. Trump επανήλθε ρίχνοντας λάδι στη φωτιά απειλώντας ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα αν η Τεχεράνη πλήξει «οτιδήποτε αμερικάνικο».
Εν τω μεταξύ, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο Rouhani με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Emmanuel Macron υποστήριξε ότι το Ιράν δεν επιδιώκει πόλεμο με καμία χώρα, περιλαμβανομένων και των ΗΠΑ, ότι είναι δεσμευμένο υπέρ της ειρήνης και της περιφερειακής σταθερότητας, αν και έσπευσε να κατηγορήσει τις ΗΠΑ ότι αυτές ευθύνονται για την ένταση στην περιοχή.
Από την άλλη, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζει πως «η Μόσχα παρακολουθεί με ανησυχία, πως οι ΗΠΑ, ήδη περισσότερο από ένα χρόνο εντείνουν τις πιέσεις κατά του Ιράν», επισημαίνει ότι η Ουάσιγκτον «αποδίδοντας αβάσιμες κατηγορίες στην Τεχεράνη και αποχωρώντας από την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, εντείνει τις πιέσεις εναντίον του με τις συνεχιζόμενες κυρώσεις και την προκλητική της δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένης και της στρατιωτικής».

Μεικτές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι αγορές της Ασίας, μετά τη χθεσινή πτώση στη Wall Street, καθώς ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell, αντιστέκεται στις πιέσεις του Αμερικανού προέδρου Donald Trump να μειωθούν άμεσα τα επιτόκια της ομοσπονδιακής κρατικής τράπεζας.
H προσοχή στρέφεται πλέον στη Σύνοδο των G20 στην Ιαπωνία, με τα μεγάλα ζητήματα της εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ - Κίνας και της γεωπολιτικής κόντρας ΗΠΑ - Ιράν, να παραμένουν ανοικτά.
Ειδικότερα ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με πτώση -0,51%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε στο -0,19% στις 2976,28 μονάδες ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με κέρδη +0,13% στις 28221,98 μονάδες

Μεικτά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Μεικτές τάσεις καταγράφουν τα χρηματιστήρια της Ευρώπης, εν μέσω της αισιοδοξίας ότι ΗΠΑ και Κίνα πλησιάζουν στην επίτευξη μιας εμπορικής συμφωνίας.
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Steven Mnuchin, δήλωσε σήμερα πως η συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας είναι κατά 90% έτοιμη, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, και ο Κινέζος ομόλογός του, Xi Jinping, μπορούν να σημειώσουν πρόοδο στις συνομιλίες που θα έχουν κατά τη συνάντησή τους στη Σύνοδο Κορυφής των G20, το Σάββατο (29/6).
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία κινείται με άνοδο +0,15%, ο CAC στο Παρίσι στο -0,15%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο -0,15%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,05% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,01%
Στην Wall Street, o Dow κινείται με άνοδο +0,25%, ο S&P στο +0,20%, ο Nasdaq με κέρδη +0,75% ενώ το ETF GREC κινείται στο +1,89% (9,44 δολ)

Με κέρδη οι τράπεζες με μέτριες συναλλαγές - Ξεχώρισε η Alpha Bank

Mε κέρδη έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα .
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Alpha Bank και ακολούθησαν Εθνική, Eurobank και Πειραιώς ενώ με απώλειες -2,97% έκλεισε η  Attica Bank.  
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,34 ευρώ με άνοδο +1,74% με όγκο 1,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,14 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,6890 ευρώ με άνοδο +2,67% με όγκο 4,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,61 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,91 ευρώ με άνοδο +1,04% με όγκο 2,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,27 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,82 ευρώ με άνοδο +1,61%  με όγκο 7,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,5020 ευρώ με άνοδο +1,49% και κεφαλαιοποίηση 669 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,49 ευρώ με πτώση -2,97% με όγκο 818 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 226 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,16 ευρώ με άνοδο +0,71% και κεφαλαιοποίηση 281 εκατ. ευρώ

Ανοδικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές - Πιέσεις σε ΟΠΑΠ, Motor Oil λόγω μερισμάτων 

Με ανοδικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Viohalco, Aegean, Coca Cola.
Στον αντίποδα, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν ΟΠΑΠ, Motor Oil λόγω της αποκοπής μερισμάτων και ΟΛΠ
H Coca Cola έκλεισε στα 34,49 με άνοδο +2,07% με την κεφαλαιοποίηση στα 12,85 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,60 ευρώ με άνοδο +0,80% και αποτίμηση 6,05 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,8880 ευρώ με άνοδο +0,69% και αποτίμηση 438 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,04 ευρώ με άνοδο +0,74% και κεφαλαιοποίηση 473 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,51 ευρώ με πτώση -5,65% και αποτίμηση 3,03 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 17,18 με πτώση -0,12% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται στα 1,32 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,94 ευρώ με πτώση -0,33% και κεφαλαιοποίηση 2,73 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 23,24 ευρώ με πτώση -0,94% και κεφαλαιοποίηση 2,57 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 10,10 ευρώ αμετάβλητος και κεφαλαιοποίηση 1,44 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 16,70 ευρώ με άνοδο +1,21% και κεφαλαιοποίηση 2,27 δισ. ευρώ
Η μετοχή της Cenergy  – η οποία αντικατέστησε την Grivalia - έκλεισε στα 1,52 ευρώ με άνοδο +1,33% και κεφαλαιοποίηση 289 εκατ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,00 ευρώ με άνοδο +0,60% και με κεφαλαιοποίηση στα 259 εκατ. ευρώ
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1204 ευρώ με άνοδο +1,52%  την κεφαλαιοποίηση 113 εκατ. ευρώ

Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα στο 2,47% το 10ετές – Το spread με την Ιταλία 34 μ.β. και την Πορτογαλία 201 μ.β.

Βελτίωση σημειώνεται στα ελληνικά ομόλογα μετά το ράλι του τελευταίου διαστήματος αλλά και τις ακραίες διακυμάνσεις που σημειώθηκαν.
Το fund της Natixis το Η2Ο asset management… προέβη στις 20 Ιουνίου σε επιθετικές πωλήσεις προκαλώντας μεγάλες διακυμάνσεις στα ελληνικά ομόλογα και όπως αποδεικνύεται υπήρξαν εκροές από το εν λόγω fund σχεδόν 3 δισ
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο βρίσκεται στο 2,47% από 2,52% νωρίτερα.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 34 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 201 μονάδες βάσης.
Πιθανή η κίνηση του ελληνικού 10ετούς έως το 2%, ωστόσο το ράλι αυτό θα αποτελεί ακραία στρέβλωση.
Επίσης δεν αποκλείεται να δούμε στα πολύ βραχυπρόθεσμα ομόλογα και έντοκα αρνητικά επιτόκια.
Να σημειωθεί πάντως ότι όλα τα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης παραμένουν ή σημειώνουν ιστορικά χαμηλά στις αποδόσεις.
Στην Ιταλία καταγράφεται βελτίωση σήμερα στις τιμές των ομολόγων καθώς η κυβέρνηση έχει εσωτερική υποστήριξη παρ΄ ότι τα προβλήματα με τις Βρυξέλλες δεν έχουν επιλυθεί.
Το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 2,13% ενώ στις 19 Οκτωβρίου 2018 το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78%.  

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 110,24 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 1% με απόδοση αγοράς 1,03% και απόδοση πώλησης 0,97%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 108,14 μονάδες βάσης και απόδοση 1,17%
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 109,94 μονάδες βάσης και απόδοση 1,29% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 20 Ιουνίου 2019 στο 1,19%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 109,53 μονάδες βάσης και απόδοση 1,59% με το ιστορικό χαμηλό 1,46% στις 20 Ιουνίου 2019…
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 110,95 μονάδες βάσης και απόδοση 2,33% με απόδοση αγοράς 2,36% και απόδοση πώλησης 2,30%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 111,95 μονάδες βάσης και απόδοση 2,44% με απόδοση αγοράς 2,47% και απόδοση πώλησης 2,42%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Ιουνίου 2019 στο 2,35%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 111,85 μονάδες βάσης και απόδοση 2,84%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 111,86 μονάδες βάσης και απόδοση 3,11%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 113,20 μονάδες βάσης και απόδοση 3,36%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 278 μονάδες βάσης από 280 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 263 μονάδες βάσης
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,63% ή 263 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σε νέα ιστορικά χαμηλά Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία – Βελτίωση στην Ιταλία

Βελτίωση σημειώνεται σήμερα στα Ιταλικά ομόλογα ενώ οι σχέσεις με τις Βρυξέλλες είναι ακόμη τεταμένες.  
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου είχε φθάσει έως το 3,78% το Ιταλικό 10ετές ομόλογο σήμερα διαμορφώνεται στο 2,15%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 26/6/2019 στο -0,31% με πρόσφατο υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 18 και 26 Ιουνίου 2019 στο -0,32%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,18% με το ιστορικό χαμηλό 0,171% σημειώθηκε 26 Ιουνίου του 2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,465% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,462% που  σημειώθηκε στις 26 Ιουνίου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,38% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,361% που σημειώθηκε στις 18 και 20 Ιουνίου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 2,13% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,61% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,605% που σημειώθηκε στις 25 Ιουνίου 2019.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS