Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Ξεκινά η χορήγηση σε 45.000 δικαιούχους της σύνταξης χηρείας αυξημένη ως 40%

tags :
Ξεκινά η χορήγηση σε 45.000 δικαιούχους της σύνταξης χηρείας αυξημένη ως 40%
Συντάξεις και σε διαζευγμένα τέκνα
Ανοίγει ο δρόμος προκειμένου να χορηγηθούν με τις συντάξεις Ιουνίου αυξημένες ως 40% οι συντάξεις χηρείας σε 45.000 δικαιούχους, για τους οποίους έχουν επανυπολογιστεί με το νέο ποσοστό (70% αντί 50%).
Ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος υπέγραψε και την  τελευταία σήμερα Τρίτη απόφαση με την οποία οι υπηρεσίες των ταμείων ξεπερνούν τις όποιες δυσκολίες αντιμετώπιζαν, καθώς οι συγκεκριμένες συντάξεις έπρεπε να χορηγηθούν από τον περασμένο Μάιο.
Έτσι, αναφορικά με τους όρους υπό τους οποίους δικαιούνται σύνταξη λόγω θανάτου τα προστατευόμενα παιδιά θανόντος ασφαλισμένου ή συνταξιούχου, διευκρινίζεται ότι για τη λήψη σύνταξης λόγω θανάτου των νομίμων τέκνων, των υιοθετηθέντων και όσων εξομοιώνονται με αυτά, είναι να είναι άγαμα και μην έχουν συμπληρώσει το 24ο έτος της ηλικίας τους.
Προς τα άγαμα τέκνα κρίνεται ότι εξομοιώνονται και τα διαζευγμένα, και επομένως αποτελούν δικαιοδόχα πρόσωπα, με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν τελέσει άλλο γάμο, δεδομένου ότι, σύμφωνα με τη συνταγματική επιταγή για την προστασία της οικογένειας, το σκοπό και το πνεύμα του νόμου, και τα διαζευγμένα τέκνα ανήκουν, όπως και τα άγαμα, στα μέλη οικογένειας που ο νομοθέτης θέλει να προστατέψει.
Επισημαίνεται τέλος ότι και η ρύθμιση αυτή όπως και οι λοιπές ρυθμίσεις  καταλαμβάνουν και όσες αιτήσεις συνταξιοδότησης έχουν εκδοθεί από 13.5.2016 ή εκκρεμεί η έκδοσή τους.
Σύμφωνα με το νόμο που ψηφίστηκε εντός του Μαΐου καταργείται το όριο ηλικίας των 55 ετών και ορίζεται ότι οι συντάξεις λόγω θανάτου συνταξιούχου ή ασφαλισμένου θα καταβάλλονται στους επιζώντες συζύγους ανεξάρτητα από την ηλικίας τους ακόμη και μετά την παρέλευση της 3ετίας.
Παράλληλα, αυξάνεται το ποσοστό αναπλήρωσης που δικαιούνται οι χήρες / χήροι από την σύνταξη του θανόντα σε 70% από 50%. Αυτό σημαίνει αύξηση κατά 40% του δικαιούμενου ποσού για όλους. Την εν λόγω αύξηση δικαιούνται και οι επιζώντες λόγω θανάτου ασφαλισμένου και οι επιζώντες λόγω θανάτου συνταξιούχου.
Επίσης, καταργείται η μείωση που επέρχεται με τον επανυπολογισμό της σύνταξης του θανόντα. Προσοχή όμως. Η αύξηση αφορά τους θανόντες που ήταν συνταξιούχοι και πριν από τις 13 Μαΐου του 2016, όταν και ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου. Και βάσει του νέου νόμου, η βελτιωμένη αυτή διάταξη ισχύει μόνο όταν η σύνταξη βγαίνει χαμηλότερη μετά τον επανυπολογισμό. Εάν βγαίνει υψηλότερη, τότε τα ποσοστά της σύνταξης χηρείας θα υπολογίζονται στη νέα υψηλότερη σύνταξη.
Διπλά ευνοημένοι είναι όσοι ανήκουν στις  κατηγορίες  ΠΕ (πανεπιστημιακής εκπαίδευσης)  με 25 έτη ασφάλισης και άνω, ΤΕ (τεχνολογικής εκπαίδευσης), ΔΕ (δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) με 28 έτη ασφάλισης και άνω. Καθώς και στα άλλα ταμεία με 25 χρόνια ασφάλισης και άνω.
Ο νόμος προβλέπει μια σειρά από πρόνοιες και για τα παιδιά που δικαιούνται την σύνταξη λόγω θανάτου καθώς ορίζει ότι θα λαμβάνουν τη σύνταξη ακόμη και μετά την ενηλικίωσή τους και μέχρι τα 24 έτη ανεξάρτητα από το αν σπουδάζουν ή όχι, εφόσον δεν έχουν παντρευτεί.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης