Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Μετά την αποτυχία Weber το ΕΛΚ αναζητά νέο πρόεδρο για Κομισιόν – Οι 10 υποψήφιοι

FT: Μετά την αποτυχία Weber το ΕΛΚ αναζητά νέο πρόεδρο για Κομισιόν – Οι 10 υποψήφιοι
Η «πτώση» Weber αναγκάζει το ΕΛΚ να αναζητήσει νέους υποψήφιους
Η πολλά υποσχόμενη υποψηφιότητα του Manfred Weber για την προεδρία της Κομισιόν βρέθηκε αντιμέτωπη με έντονες αντιρρήσεις, με αποτέλεσμα η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά να αναζητά έναν εναλλακτικό υποψήφιο, όπως αναφέρει εκτενής ανάλυση των Financial Times.
Η βρετανική εφημερίδα παρουσιάζει 10 υποψήφιους οι οποίοι θα μπορούσαν να βρουν μεγαλύτερη στήριξη σε σύγκριση με αυτή που πέτυχε ο Weber, διευκρινίζοντας, πάντως, ότι κάποιοι εξ αυτών πιθανώς να μην προταθούν είτε από το ΕΛΚ είτε από κάποιον άλλο κομματικό σχηματισμό.

Michel Barnier: Οι πιθανότητές του είναι υψηλές.
Θεωρείται ένας από τους πολιτικούς που γνωρίζουν πολύ καλά τον τρόπο λειτουργίας της ΕΕ, ενώ ο ρόλος του στις διαπραγματεύσεις για το Brexit θεωρείται πετυχημένος.
Το μεγάλο του πρόβλημα ότι δεν έχει πολύ καλές σχέσεις με τη Γερμανία, ενώ το 2014 η Angela Merkel ήταν αυτή που «σταμάτησε» την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Κομισιόν, καθώς στήριξε ανοιχτά τον Juncker.

Christine Lagarde: Αν και η ίδια δηλώνει ότι δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να εγκαταλείψει το ΔΝΤ και να αναλάβει την Κομισιόν, κανείς δεν μπορεί να την αποκλείσει.
Ένα από τα ατού της το γεγονός ότι άψογες σχέσεις με την Angela Merkel, ενώ σαφώς διαθέτει μεγάλη πείρα στα ευρωπαϊκά θέματα.

Leo Varadkar: Θα πρόκειται για μία… μικρή επανάσταση. Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας είναι μόλις 40 ετών, κατά το ήμισυ Ινδός και υπερήφανος που είναι gay.
Στα ατού του ότι προέρχεται από μία μικρή χώρα, η οποία, όμως, έχει σημειώσει εντυπωσιακή πορεία στην ανάκαμψή της.

Kristalina Georgieva: Γυναίκα και προερχόμενη από την Ανατολική Ευρώπη.
Αυτή τη στιγμή είναι κορυφαίο στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας, αλλά έχει εργαστεί σε κορυφαίες θέσεις και στην Κομισιόν, γεγονός το οποίο δρα υπέρ της.

Alexander Stubb: Έχει διατελέσει υπουργός Εξωτερικών και Οικονομικών της Φινλανδίας, καθώς και πρωθυπουργός της χώρας του.
Ήταν, ήδη, ένας από τους υποψήφιους του ΕΛΚ πριν τελικά τη μάχη κερδίσει ο Weber, αλλά μπορεί το κόμμα του να στραφεί εκ νέου σε αυτόν.

Andrej Plenkovic: Ο πρωθυπουργός της Κροατίας αποτελεί ένα «κρυφό χαρτί» για το ΕΛΚ, ενώ γνωρίζει πολύ καλά τον τρόπο λειτουργίας των Βρυξελλών και παράλληλα διαθέτει αρκετά καλές σχέσεις με τη Γερμανία.

Arturs Karins: Ο πρωθυπουργός της Λετονίας έχει διατελέσει για 10 χρόνια Ευρωβουλευτής, ως εκ τούτου γνωρίζει πολύ καλά πώς λειτουργεί η ΕΕ και η Κομισιόν.
Το βασικό του πρόβλημα είναι εάν εγκαταλείποντας την πρωθυπουργία για χάρη της Κομισιόν μπορεί να υπάρξει κατάρρευση της κυβέρνησης της χώρας του.

Ursula von der Leyen: Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας διαθέτει σειρά προσόντων, με  ένα εξ αυτών το γεγονός ότι είναι γυναίκα και φυσικά έχει καλές σχέσεις με την Angela Merkel.
Το γεγονός ότι δεν έχει διστάσει να επιτεθεί ενάντια στον Αμερικανό πρόεδρο Donald Trump για τις πολιτικές που ακολουθεί και σε εμπορικό επίπεδο, δρα υπέρ της.

Donald Tusk: Ο νυν πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν έχει εκφράσει την επιθυμία να «μετακομίσει» στην Κομισιόν.
Αλλά υπάρχουν ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες που το έχουν προτείνει υποστηρίζοντας ότι είναι ένας εξαιρετικός υποψήφιος και ταυτόχρονα γνωρίζει πολύ καλά πρόσωπα και πράγματα στην ΕΕ.

Jean-Claude Juncker: Πολύ λίγοι θα το επιθυμούσαν αλλά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο εξ ανάγκης παράτασης της θητείας του στην προεδρία της Κομισιόν, εάν τελικά οι υπόλοιπες υποψηφιότητες καταλήξουν σε αδιέξοδο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης