Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γ. Κατρούγκαλος: Για πρώτη φορά η ΕΕ πέρασε από τα λόγια στα έργα

tags :
Γ. Κατρούγκαλος: Για πρώτη φορά η ΕΕ πέρασε από τα λόγια στα έργα
Ο υπουργός εξωτερικών τόνισε ότι το θέμα της κυπριακής ΑΟΖ είναι και θέμα της ευρωπαϊκής ΑΟΖ
«Η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής διεξήχθη σε πνεύμα επιδίωξης εθνικής συνεννόησης, ενόψει, μεταξύ άλλων, της ανάγκης εξειδίκευσης των μέτρων που αποφάσισε να ληφθούν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ» αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε διεξοδικά στις ενέργειες της ελληνικής διπλωματίας τους τελευταίους μήνες, σε στενή συνεργασία με την κυπριακή, για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων, τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και ΟΗΕ, αλλά και σε διμερές επίπεδο με τις ΗΠΑ και χώρες της περιοχής.
Αποτέλεσμα των συντονισμένων αυτών κινήσεων, όπως επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, ήταν η συμπερίληψη του θέματος στην αμερικανο-τουρκική ατζέντα, καθώς και η πρόσφατη κρίσιμη απόφαση της ΕΕ για τη λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας, κάτι που δεν είχε συμβεί στο παρελθόν, ούτε σε περιόδους κρίσεων.
Ο Γ. Κατρούγκαλος εξήγησε ότι τα μέτρα αυτά αντανακλούν την αντίληψη των Ευρωπαίων εταίρων μας ότι το θέμα δεν έχει χαρακτήρα απλής διμερούς διαφοράς, αλλά αφορά το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς οι τουρκικές ενέργειες αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους-μέλους όπως η Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και τις ευρωπαϊκές ενεργειακές πολιτικές, ενώ παράλληλα παρεμποδίζουν ευρωπαϊκές εταιρείες.
Άλλωστε, τόνισε ότι όπως τα σύνορα κάθε χώρας-μέλους είναι και ευρωπαϊκά σύνορα, αντίστοιχα και η ΑΟΖ της Κύπρου είναι ΑΟΖ της ΕΕ.
Για τον λόγο αυτόν, σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών, για πρώτη φορά η Ευρώπη πέρασε από τα λόγια στα έργα, με την αναγγελία της λήψης κυρώσεων.
Πάντως, μέχρι στιγμής, τα μέτρα βρίσκονται υπό συζήτηση
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, τονίσθηκε ότι οι Έλληνες θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς και ότι οι τουρκικές κινήσεις δεν αποτελούν δείγμα δύναμης, αλλά αδυναμίας και απομόνωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης