Μεταθέτει την έκδοση ομολογιακού tier 2 περί τα 400 εκατ η Εθνική τράπεζα… λόγω υψηλού επιτοκίου στο 8,5%

Μεταθέτει την έκδοση ομολογιακού tier 2 περί τα 400 εκατ η Εθνική τράπεζα… λόγω υψηλού επιτοκίου στο 8,5%
Μπορεί οι διεθνείς επενδυτές να δανείζουν τις ελληνικές τράπεζες αλλά το κόστος των κεφαλαίων είναι πολύ υψηλό και ασύμβατο με το κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου.
Μεταθέτει η Εθνική τράπεζα την έκδοση ομολογιακού tier 2 ύψους 400 εκατ ευρώ είτε για αργότερα μέσα στον Ιούλιο, είτε για τον Σεπτέμβριο του 2019 λόγω των προσφερόμενων επιτοκίων στο 8,5% από αρχικό στόχο 8% ή ακόμη και κάτω από 8%.
Να σημειωθεί ότι υπήρξε διερεύνηση της αγοράς μέσω των συμβούλων Goldman Sachs και Morgan Stanley στο Λονδίνο αλλά τα προσφερόμενα επιτόκια δεν ήταν ικανοποιητικά.
Η διοίκηση της Εθνικής θεωρεί ότι μπορεί υπό άλλες συνθήκες να επιτύχει χαμηλότερα επιτόκια.
Ο στόχος των 400 εκατ είναι απόλυτα εφικτός αλλά το ζήτημα είναι ότι οι διεθνείς επενδυτές δεν δανείζουν φθηνά τις ελληνικές τράπεζες.
Η περίπτωση της Εθνικής έρχεται να αποδείξει ότι οι επενδυτές δεν είναι διατεθειμένοι να δανείσουν φθηνά τις ελληνικές τράπεζες όπως επιβεβαιώθηκε και με το παράδειγμα της Πειραιώς με το tier 2 των 400 εκατ στο 9,75%.
Η περίπτωση της Πειραιώς απέδειξε ότι δεν είναι περίπατος η άντληση κεφαλαίων καθώς οι επενδυτές ζητούν υψηλό αντίτιμο για να δανείσουν.
Μπορεί οι διεθνείς επενδυτές να δανείζουν τις ελληνικές τράπεζες αλλά το κόστος των κεφαλαίων είναι πολύ υψηλό και ασύμβατο με το κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου.
Υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ κόστος δανεισμού του κράτους και των τραπεζών που χρήζει προσοχής και προφανώς οφείλεται στα NPEs και στα προβλήματα των τραπεζών.
Η Εθνική τράπεζα σχεδιάζει να προχωρήσει στην έκδοση ομολόγου tier 2 ύψους 400 εκατ ευρώ.
Ο στόχος θα είναι η Εθνική να αντλήσει έως 400 εκατ με επιτόκιο 8,25% που σημαίνει έως 33 εκατ τόκους ετησίως σε προ φόρων βάση.
Η Εθνική με την έκδοση tier 2 θα ενισχύσει τα κεφάλαια της κατά 400 εκατ στα 5,4 δισεκ. ευρώ.
Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας θα αυξηθεί από 15,8% στο 16,8%.
Η Alpha bank δεν σχεδιάζει έκδοση tier 2 για το ορατό μέλλον, όπως και η Eurobank επίσης δεν σχεδιάζει έκδοση tier 2.

Βάρος το ΛΕΠΕΤΕ

Τα ζητήματα για την Εθνική τράπεζα είναι τρία
1)Η Εθνική είχε προϋπολογίσει 35 εκατ ετήσια επιβάρυνση και προέκυψε 55 εκατ ετήσια επιβάρυνση
2)Η Εθνική επιβαρύνεται σε παρούσες αξίες με 250 εκατ και είναι ασαφές εάν αυτό θα επιδράσει αρνητικά στα κεφάλαια εφάπαξ ή θα επιμεριστεί στον χρόνο
3)Ποια είναι η νομική φόρμουλα ώστε να αλλάξει αυτή την μονομερή – προεκλογική απόφαση του υπουργείου Εργασίας για το ΛΕΠΕΤΕ.
Η τράπεζα αναθέτει τις νομικές υπηρεσίες και σε άλλους νομικούς να διερευνήσουν νομικές οδούς ώστε να αμφισβητήσουν την συνταγματικότητα της απόφασης του υφυπουργού Εργασίας.
Η Εθνική τράπεζα θα ενημερώσει αρμοδίως και την κυβέρνηση της ΝΔ και θα ζητήσει να τροποποιηθεί η απόφαση που επιβαρύνει την Εθνική τράπεζα κεφαλαιακά.
Βέβαια ορισμένοι αναφέρουν ότι «η Εθνική δεν πρέπει να εμφανίζεται δυσαρεστημένη άπαξ και βρέθηκε λύση με το TITLOS το οποίο μετατράπηκε σε 3 ομόλογα τα οποία θα αποδίδουν στην τράπεζα 113-114 εκατ ευρώ τόκους σε ένα χρόνο.
Οι τόκοι αυτοί σε παρούσες αξίες μέχρι την λήξη των ομολόγων είναι όφελος περίπου 800 εκατ – 250 εκατ από το ΛΕΠΕΤΕ = 550 εκατ όφελος σε παρούσες αξίες.

Γιατί γκρινιάζει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας;

Το ΤΧΣ είναι ο βασικός μέτοχος της Εθνικής με ποσοστό 40% και με βάση ορισμένες πληροφορίες εμφανίζεται να γκρινιάζει και να προβάλλει ενστάσεις για το νέο business plan που παρουσίασε η Εθνική στις 16 Μαΐου 2019.
Το παράδοξο π.χ. είναι ότι ενώ η Εθνική έχει εκτιμήσει απόδοση κεφαλαίου στο 11%, για το οποίο το bankingnews έχει αναλύσει ότι μπορεί να είναι λίγο αισιόδοξο….το ΤΧΣ το βρίσκει συντηρητικό και ζητάει υψηλότερη κεφαλαιακή απόδοση.
Επίσης το ΤΧΣ γκρινιάζει και για ορισμένα μέλη…του διοικητικού συμβουλίου.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS